Vertigo

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vertigo (1958) on Valentin Vaalan

Valentin Vaala ohjaamassa elokuvaa Vertigo

huimausta ja matkapahoinvointia käsittelevä melodraama.

Vertigo-elokuvan keskeisin teema.

Pääosia elokuvassa esittävät Simo Salminen (John "Massey" Ferguson), Laura Malmivaara ("Massey" Fergusonin sihteeri), Hannele Lauri (Matleena Ulster / Dolly Parton) ja Leo Lastumäki (Gay Ulster). Elokuva kuvattiin pääosin Suomen Filmiteollisuus Oy:n Liisankadun studioilla, mutta ulkoilmakohtauksia varten filmiryhmä teki matkat sekä Taivalkoskelle että Valamon luostariin.

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Titus Pullon ostamalla orjalla on toinen mies.

Elokuvassa yksityisetsivä John "Massey" Ferguson oli joutumaisillaan eläkeputkeen, koska kärsi huimauksesta ja pelkäsi korkeita paikkoja. Tämä pelko hänellä oli peräisin painajaisunista, joissa hän näki itsensä ajamassa takaa Peppi Pitkätossua kerrostalojen katoilla Helsingissä. Fergusonin sihteeri halusi samoihin aikoihin intiimiä suhdetta esimiehensä kanssa ja asiasta innostumaton Ferguson yritti keksiä hyviä tekosyitä torjuakseen naissukupuolen estottomat vihjailut. Silloin Fergusoniin otti yllättäen yhteyttä vanha laivanvarustaja Gay Ulster ja tarjosi töitä. Ulsterin vaimo Matleena oli viime vuodet käyttäytynyt varsin omituisesti. Voisikos John "Massey" Ferguson pientä korvausta vastaan seurata Matleenan touhuja?

Ferguson löi Gay Ulsterin kanssa kättä päälle ja ryhtyi seuraamaan Matleenaa; aluksi etäältä ja loppujen lopuksi samassa vuoteessa. Aikaa tähän tapahtumaketjuun kului laskentavasta riippuen kahdestakymmenestä viidestä minuutista aina puoleen tuntiin. John "Massey" Fergusonille selvisi kuitenkin, että Matleena Ferguson oli paitsi hyvännäköinen Lähde? ja ehtivä; tuossa mainitussa ajassa hän ehti shoppailla neljässä eri tavaratalossa, kiertää viidessä museossa ja istua vieläpä yhden maalauksen edessä iät ja ajat, kunnes päätti lähteä Taivalkoskelle

Matleena Ulster tuijottaa maalausta, jossa on näkevinään itsensä.

uimaan

Matleena Ulster hyppäsi yhtäkkiä Taivalkoskeen sillan pielessä.

. Ferguson epäili naisen yrittävän hukuttautua, mutta kysymyksessä oli aivan kenelle tahansa normaali pyrkimys virkistäytyä kuuman päivän tapahtumien lomassa. Päästyään samaan vuoteeseen Matleena Ulsterin kanssa myös Fergusonin järki alkoi seisoa ja seuraavat vuoden päivät hän oli kuuro ja sokea. Matleena halusi kerran käydä Valamon luostarissa ihailemassa maisemia ja Ferguson suostui viemään hänet sinne. Luostariin päästyään Matleena rynni oitis kellotorniin ja hyppäsi sieltä alas. Korkealla pelkäävä "Massey" Ferguson ei ehtinyt riittävän nopeasti hätiin ja tästä hänellä oli morkkis melkein vuoden päivät.

Sitten kerran kadulla Ferguson näki Matleenan kaksoisolennon Dolly Partonin ja vonkasi hänen hotellihuoneeseensa. Dolly Parton uhkasi Fergusonia poliisilla ja sukupuolitaudeilla, mutta leppyi vähitellen, koska Ferguson oli päättänyt saada naiselta seksiä. Sitten Ferguson keksi, että Dollyn olisi pukeuduttava samoihin vaatteisiin ja käytettävä samaa kampausta kuin Matleena oli käyttänyt. Dolly esteli muodon vuoksi mutta suostui, koska oli ihastunut Fergusonin mieskuntoon ja kestävyyteen rakastajana. Virhe tapahtui siinä vaiheessa, kun Dolly Parton ripusti kaulaansa Matleenan käyttämän punaisen riipuksen. John "Massey" Ferguson tajusi homman juonen oitis ja halusi viedä Dolly Partonin ravintolaan. Tosiasiassa hän veikin naisen takaisin Valamon luostariin ja nousi Dollyn kanssa tämän vastusteluista huolimatta kellotapuliin muistelemaan menneitä. Kellotapulissa Fergusonin epäilyt osoittautuivat siksi raskauttaviksi, että hän vihapäissään katkeroituneena tuli tyrkänneeksi Dolly Partonin alas ja huomasi lopulta olevan samassa tilassa kuin edelliselläkin kerralla tapulissa vieraillessaan.