Valtteri Bottas

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”Muut pelas reilusti, Valtteri Bottas. :D”


Valtteri Bottas Valparaísossa, Chilessä 1. tammikuuta 2019. Kuvassa näkyy myös hänen salainen aseensa tulevissa mestaruustaisteluissaan – tyylikäs parta.

Valtteri Viktor "FastFinn" "James" "Karvanaama" "Surpriseman" "Suupäämies" "Teurastaja" "Vale" "Wingman" Bottas (s. 28. elokuuta 1989 Nastola) on suomalainen autourheilija, hyvän tahdon lähettiläs, liikenneturvan lähettiläs, miesmalli, sanoittaja, Suomen kielen opettaja, vaatesijoittaja, videokampanjoija[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15], psykologi, psykoterapeutti ja seurakuntatyöntekijä.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa]

Valtteri Bottas sellaisena kuin hän oli ennen F1-uraansa.
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...

Valtteri Bottas on 173,8 senttiä pitkä. Hän on monista muista poiketen kasvanut pituutta vielä aikuisenakin.[16]

Bottas pelasi urheilu-uransa alkuvaiheessa jääkliekkoa, mutta päätyi hurjana poikana lopulta autourheilun pariin.[17] Ennen F1-uraansa Valtteri vietti tavallista elämää kotonaan Nastolassa – melkein[18]:

”Kukas se siellä oven takana on? – Ai, Rubens! Käyhän peremmälle.”

~Valtteri Bottas

”Murr... ”

~Rubens Barrichello

”Onko sinulla nälkä?”

~Valtteri Bottas

”Murr... Murr... ”

~Rubens Barrichello

”Otatko vähän lihaa, jos tarjoan?”

~Valtteri Bottas

”Uiih... Uiih... ”

~Rubens Barrichello

”Ai ei maistu, vai? – No, saat sitten luun.”

~Valtteri Bottas

”Murr... (Narsk, narsk... )”

~Rubens Barrichello

”*LÄPS!* Hyvä poika, niin sitä pitää!”

~Valtteri Bottas läimäyttäessään ankarasti, mutta toverillisesti Barrichelloa selkään

”Murr... Murr... ”

~Rubens Barrichello

”Nyt jaksat olla taas pari tuntia vauhdissa.”

~Valtteri Bottas

Ura[muokkaa]

Autourheilijana[muokkaa]

Uran alku (1994–2009)[muokkaa]

Lapsena aina niin vikkelä Valtteri Bottas istutettiin kartingin rattiin jo hyvin nuorella iällä ja ratin vääntely sopi hänelle niin hyvin, että hän vei useita mestaruuksia nimiinsä erilaisissa sarjoissa. Bottaksen ilmiömäinen lahjakkuus nähtiin maailman joka kolkassa – ja pian myös Formula 1:n PUB-tallin pomo Sir Frank Williams kiinnostui Bottaksen palveluksista.

Formula 1: Koeajajana PUB GP:llä (2010–2012)[muokkaa]

Bottas näyttämässä ajamisen mallia Pastorille.

Vuonna 2010 PUB-ajokkia ajoivat jo harmaantuva Rubens Barrichello ja uusi tulokas Nico Hülkenberg, joita pelotti lähteä radalle uudella autollaan. Vielä edellisenä vuonna rohkea Nico "Spiceman" Rosberg oli ottanut uudelle autolle ensituntumat ja saanut suostuteltua etelästä kotoisin olevan tallitoverinsa ratin taakse, mutta nyt oli toisin. Frank Williams tarvitsi autoonsa rohkeaa suomalaista verta ja päätti palkata lahjakkaan Bottaksen. Bottas näytti Barrichellolle ja Hülkenbergille, kuinka uutta autoa ajettiin ja sai vakituisen paikan tallissa koeajajana ja etelänmiesten psykologina.

Vuosina 2011 ja 2012 Valtteri joutui näyttämään ajamisen mallia kahdelle latinolle: Bruno Sennalle ja Pastor Maldonadolle, jotka arastelivat PUB GP:n kilpuria aluksi hieman, mutta lopulta osoittautuivatkin suhteellisen rohkeiksi ja jopa kyvykkäiksi kuskeiksi.

Vuoden 2012 loppupuolella olikin jo seuraavan kauden kuskipäätöksen paikka. Vaikka Bruno Senna olikin superlahjakas ja yhtä uskovainen kuin enonsa Ayrton Senna, niin sai Valtteri silti kilpakuljettajan paikan. Koska PUBin pääsponsorilla, eräällä venezuelalaisella hiusöljy-yhtiöllä, PDVSA:lla ja Pastor Maldonadolla oli suuri valta tallissa, tehtiin kuskipäätös heidän etujensa mukaisesti. Maldonado pyysi sekä Sennaa että Bottasta näyttämään rippikoulutodistuksensa ja Bottaksella sattui olemaan enemmän kymppejä kuin Sennalla, joten hän pääsi kisakuskiksi kaudelle 2013.

Formula 1: Kuskina PUB GP:llä (2013–2016)[muokkaa]

Vuonna 2014 PUB GP -tallin autot saivat kylkiinsä imagonsa arvoiset vermuttimerkki Martinin kuuluisat logot.

Pastor ja Valtteri ystävystyivät nopeasti ja Bottas sai Heikki Kovalaisen paikan suntiona Pastorin kirkossa[19]. Lisäksi Bottas alkoi tehdä Pastorin kirkossa diakonin työtä.

Valtteri ei kuitenkaan radalla kumarrellut Pastoria, vaikka vapaa-ajalla he olivatkin parhaita ystävyksiä. Kauden 2013 alussa Valtteri ajoi ensimmäiset kisat komeasti maaliin Pastorin harjoitellessa hiekkakirppuajelua ratojen reunoilla.

Ennen Monacon GP:tä Valtteri herätti Suomessa kohua, mutta ulkomailla ei ymmärretty syytä siihen. Hän oli sanonut:

”Olishan se mahtavaa voittaa vähän niin kuin Panis.”

~Valtteri Bottas 25.5.2013[20]

Kauden lopussa Valtteri oli hienosti Pastorin edellä loppupisteissä. Kaudeksi 2014 aina niin nautinnonhakuinen PUB-talli sai sponsorikseen erään alkoholimerkin nimeltä Martini. Tämän sopimuksen syntyminen oli yksinomaan Bottaksen ansiota, sillä hänen bondmainen ja viileä olemuksensa teki Martinin johtoportaaseen syvän ja valtavan vaikutuksen. Myös Fernando Alonson alistetuksi tullut brasilialainen ex-tallitoveri Felipe Massa pääsi Valtterin psykologin palveluiden yksityisasiakkaaksi PUB-talliin. Massa sai vihdoinkin ongelmiinsa apua ja pystyi ajamaan nopeammin kuin pitkään aikaan – mutta Valtteri ei tietenkään halunnut Massan ajavan häntä itseään nopeammin.

Kausiin 2014 ja 2015 Bottas valmistautui treenaten itsensä ylkikuntoiseksi.[21] Nuo vuodet hän vietti ajaessa kilpaa, uima-altailla Emilia Pikkaraisen kanssa, raamiksissa Felipe Massan kanssa ja välillä PUB-tallin sijoitusten juhlinnassa – enemmän tai vähemmän – Martineja juoden. Kun Valtteria haastateltiin, niin hänen silmissään sumeni, ja muutenkin tuon ajan hän kulki lähes koko ajan kuin sumussa harhaillen[21]. Tästä huolimatta hän kykeni ajamaan aivan mahtavasti, ja sijoittui alkoholin huurussa suunnitellulla ja täysin kilpailukyvyttömällä PUB-tallin umpisurkealla ajokilla MM-sarjan neljänneksi kaudella 2014!

Vuonna 2014 Bottas juhli myös ensimmäistä palkintosijaansa Itävallan GP:ssä. Tallipäällikkökin oli haltioissaan:

”Oh, James... ”

~Claire Williams

Vaikka Maldonadon F1-ura myöhemmin loppui, osallistui Valtteri edelleen Pastorin kirkon toimintaan aktiivisesti aina Pastorin vieraillessa F1-varikoilla. Heidän hyvä yhteistyönsä jatkuu edelleen.

Kaudella 2015 PUB-tallin autoja ohjastivat edelleen roomalaiskatolinen Felipe Massa ja evankelis-luterilainen Valtteri Bottas. Tuona kautena Bottas muistetaan parhaiten törmäilyistään radalla Kimi Räikkösen kanssa. Sotshissa Räikkönen paiskautti Bottaksen auton valliin, minkä johdosta tämä kävi kuumana tiimiradiossa:

”Mitä v***ua hän teki?”

~Valtteri Bottas[22]

Meksikossa ohitusta yrittänyt Bottas hajotti Räikkösen oikean takarenkaan ripustukset.[23] Nyt oli Räikkösen vuoro tuohtua:

”Niillä PUB-tallin kuskeillahan on tapana kikkailla niiden Raamattujensa kanssa.”

~Kimi Räikkönen viitaten Pastor Maldonadon tapaan pitää Raamattua ajon aikana penkkinsä alla

Tutkimusten mukaan Raamatun sijoittaminen ajopenkin alle saattaa vaikeuttaa auton painojakauman löytymistä ja aiheuttaa satunnaista nytkähtelyä ajon aikana.

Julkisuuteen ei ole saatu tietoa siitä, olivatko Massa ja Bottas asennuttaneet Raamatut penkkiensä alle, mutta nämä omituiset kolarit antoivat aihetta spekuloida asialla. Tuona vuonna Bottaksen ajotyylissä oli kuitenkin selvästi havaittavissa maldonadomaisia piirteitä.

Niin ikään Meksikon GP:ssä PUB-tallin autot saivat kylkiinsä 007-mainokset uuden James Bond -elokuvan, SPECTRE a.k.a. The Second Life of the Cat-petting Man, kunniaksi.[24] On epäilemättäkin selvää, että Bottaksen bondmainen ja viileä olemus ei ole voinut olla vaikuttamatta siihen, että elokuvayhtiö teki sponsorointitarjouksen juuri PUB-tallin kanssa. He olisivat voineet lähestyä myös toista brittitallia, McLadaa, mutta valitsivat kuitenkin PUB-tallin.

"Pitääpä käydä pyytämässä Felipeä pienelle ryypylle."

Vuonna 2016 Sebastian Vettel raivosi tiimiradiossa suomalaisella asenteella törkeästi haistatellen kilpailunjohtaja Charlie Whitingille. Bottas kommentoi tapausta seuraavin sanoin, mikä oli hänen osaltaan hieman ironista:

”Monet ihmiset pitävät F1-kuljettajia sankareinaan, joten pitäisi olla varovainen siinä, mitä televisiosta päästetään ulos. ... Henkilökohtaisesti ei ole koskaan tuntunut siltä, että minun pitäisi tosi vahvasti ilmaista tunteitani radion kautta, sillä se ei koskaan auta mitään.”

~Valtteri Bottas[25]

Formula 1: Kuskina Mercedeksellä (2017–)[muokkaa]

Valtteri Bottas 1.0[muokkaa]

Valtteri Bottaksen elämässä asiat tuntuvat toistavan vahvasti itseään. Kun Nico "Spiceman" Rosberg oli päättänyt F1-uransa maailmanmestaruuteen kaudella 2016, sai Valtteri Bottas loppuvuodesta yllättäen puhelun. Soittaja oli Niki Lauda, joka ilmoitti asiansa hyvin anelevana ja nöyränä: menestyäkseen myös jatkossa, Mercedes tarvitsi toisen autonsa ratin taakse rohkeaa suomalaista verta, ja koska Valtteri Bottas oli 100 %:sesti suomalainen, niin se olisi vain bonusta bonuksen päälle.

”Claire Williams paljastui todella kovaksi neuvottelijaksi. ... Jouduin itkemäänkin neuvottelujen aikana. ... Jouduin hieman kerjäämäänkin.”

~Toto "Itkevä kerjäläinen" Wolff[26]

Bottaksen siirto Mercedekselle onnistui, koska Felipe Massa oli valmis palaamaan eläkkeeltä takaisin PUB GP:lle[27]. Päätöstä helpotti varmasti myös se, että Massa sai jatkaa vielä yhden vuoden Bottaksen terapiapalvelun asiakkaana. Kun testit käynnistyivät helmikuussa 2017, niin Bottas otti heti alkuun ajotuntumat uudella Mercedeksen kilpurilla[28], jo ihan perinteiden velvoittamista syistä. Bottaksen uutta tallitoveria, Lewis Hamiltonia, ei silti pidä aliarvioida. Omien sanojensa mukaan "osa hänestä on suomalainen"[29], ja hänetkin on Jenson Buttonin ja Rubens Barrichellon tapaan koulittu Lapissa huippukuskiksi Koskenkorvan, saunan ja sisun voimin. Vuoden 2017 osalta toiset odottivat Valtterin jäävän Hamiltonin jalkoihin, mutta toiset taas uskoivat Hamiltonin hakeutuvan Bottaksen terapiapalvelun asiakkaaksi jo ennen kauden 2017 loppua.

”No, jäihän meille sentään kanadalainen Lance Stroll, joka on myös aika arktinen kaveri... ”

~Claire Williams kommentoi Bottaksen lähtöä tallistaan haikeana
Vuonna 2017 Bottaksesta tuli viides F1-hopeanuolta käskyttämään päässyt Suomen kansalainen.
Bottas joutui vakavoitumaan kausilla 2017 ja 2018 menetettyään mestaruusmahdollisuutensa.

Valtterin alkukausi oli vahva ja hän onnistui horjuttamaan tallitoverinsa psyykettä monessa kilpailussa. Loppukaudesta kurssi kuitenkin kääntyi Hamiltonin eduksi. Hamilton ei kuitenkaan vielä murtunut, mutta hänen nähtiin käyneen kesällä juomassa Martinit Valtterin motorhomen vastaanottohuoneessa. Syksyllä Valtteri vaihtoi taktiikkaa ja sai Hamiltonin tekemään jotakin, mitä hän ei ollut tehnyt koskaan aikaisemmin: paljastamaan suurimpia salaisuuksiaan[30]. Loppukaudesta Valtteri löysi vireensä jälleen ja päihitti tallitoverinsa suorassa kamppailussa Abu Dhabin aavikkokisassa. Voittonsa hän omisti samana vuonna 100 vuotta täyttäneelle Suomelle.[31] Hamiltonilla oli syytä olla varuillaan kaudella 2018.

”Valtterilla on vahva protestanttinen työetiikka, josta me itävaltalaiset ja saksalaiset pidämme. Uskon, että Valtterin suonissa virtaa pisara saksalaista verta.”

~Toto "Itkevä kerjäläinen" Wolff

PUB GP:llä Bottas sai kasvaa rauhassa lupauksesta voittavaksi supertähdeksi. PUB GP:llä oli edelleen sija Valtterin sydämessä, ja hän saapuikin PUB GP -elokuvan ensi-iltaan kauden 2017 aikana. Claire Williams sai seurata Valtterin kasvutarinaa suurella ylpeydellä.[32]

Kun Mercedes julkisti kauden 2018 kilpa-autonsa, niin ajamisen mallia näytti jälleen kerran Valtteri, mikä on sikäli ironista, että mestaruuden voitti hänen tallitoverinsa Hamilton[33]. Kauden alun Valtteri ajoi upeasti. Hänellä oli kuitenkin rutkasti epäonnea, sillä Kiinassa turva-auto otettiin Valtterin kannalta radalle väärään aikaan, ja Azerbaidžanissa Valtteri kolaroi autonsa renkaan lähes näkymättömään hiilikuidun palaseen. Siinä meni kaksi voittoa "Kankkulan kaivoon" ja samalla myös mestaruushaaveet. Bottas tunnusti myöhemmin tuon kisan jälkeen "itkeneensä kuin vauva"[34]. Tilannetta pahensi sekin, että Venäjällä Valtteri joutui ojentamaan varman voiton Hamiltonille tallimääräyksen seurauksena. Kaudesta 2018 Valtterille jäi vain luu käteen, mutta hänelle se ei ollut ongelma, vaan haaste.

Positiivista on ainakin se, että Jacques Villeneuven haukkumaksi usein joutunut, niin ikään kanadalainen, tuolloin PUB-tallian ajokkia ajanut Lance Stroll sai itsevarmuutensa takaisin.[35] Bottas aloitti hänen mentaalipuolen valmentajana kaudella 2017 ja teki jälleen loistavaa työtä myös toisella osaamialueellaan.

Bottaksella ei ole hidasteenaan 100 kiloa painavia säärikarvoja, kuten eräällä espanjalaisella ihmisohjuksella.

Vuonna 2018 Bottas ja rallin superlupaus Kalle Rovanperä pääsivät juhlistamaan Suomen ilmavoimien 100-vuotisjuhlavuotta Tikkakosken lentonäytöksessä. He saivat kunnian olla massiiviset G-voimat tuottavien Hawk-hävittäjien kyydissä siipimiehinä "lentävien suomalaisten roolissa".[7]

Samaan aikaan, kun Mercedes on säilyttänyt asemansa sarjan kärjessä, on Bottaksen entinen PUB-talli ajautunut syöksykierteeseen. Sen jälkeen, kun heillä ei ole enää ollut palkkalistoillaan rohkeaa (puoli)suomalaista kuljettajaa, on alamäki vain syventynyt entisestään.

Vuoden 2019 Azerbaidžanin GP:n ensimmäisten vapaiden harjoitusten aikana kaivon kansi räjäytti PUB GP:n kuljettaja George Russellin auton pohjalevyn suoraan hänen istuimensa alta[36][37]. Osuman jälkeen radalle ei kuitenkaan ollut pudonnut Raamattua, mikä viittaa siihen, että PUB GP:n uusimmat ajokit eivät ole siunattuja. Talli siis kaipaisi lahjakkaan (puoli)suomalaisen kuljettajan lisäksi kipeästi myös uutta pastoria sovittajaksi tallin ja Jumalan välille.

Valtteri Bottas 2.0[muokkaa]

Sisukkaana miehenä Bottas "meni Suomessa metsiin ja syntyi uudelleen" talven 2018–2019 aikana.[38] Hän päivitti itsensä Valtteri Bottas 2.0:ksi. Bottas oli Matti Kyllösen sanojen mukaan muuntautunut "risupartaiseksi äijäksi"[39].

Valtteri Bottas 1.0 oli ollut periksiantamaton kuin Ayrton Senna, nopea kuin Juan Manuel Fangio, rohkea kuin Nico Rosberg, sisukas kuin Mika Häkkinen, viileä kuin Kimi Räikkönen ja älykäs kuin Alain Prost. Mutta nyt hän kehitti itseensä vielä lisää uusia puolia. Valtteri Bottas 2.0 on tämän lisäksi parrakas kuin nuori John Watson, räyhäkäs kuin Eddie Irvine ja tulinen kuin James Hunt.

Kaudella 2019 Valtteri saattoi kokeilla useita eri strategioita: Aikoiko hän käyttää myös jatkossa omaa taktiikkaansa Hamiltonia vastaan, eli runsaasti psykologisia temppuja? Aikoiko hän hankkia vetoapua virtuaalitodellisuudesta ja käyttää apuna harjoittelussaan esimerkiksi hullunhurjaa Grand Prix Legendsiä? Aikoiko hän tehdä Rosbergit ja lopettaa pyöräilyn kaventaakseen reisiään ja hankkia kohtuullisen painoedun itselleen[40]? Aikoiko hän tehdä Alonsot ja ajaa säärikarvansa saadakseen minimaalisen painoedun itselleen[41]? Aikoiko Bottas tehdä sen, mitä muut kuljettajat eivät ole yleensä tehneet: Palkata itselleen mentaalipuolen valmentajan[42][43]? Vai aikoiko hän peräti käyttää Hamiltonin omaa asetta häntä itseään vastaan ja ryhtyä vegaaniksi saaden maksimaalisen energisyyden itselleen[44]? Näihin kysymyksiin tulimme saamaan vastauksia vuoden 2019 alkupuolella. Varmaa oli kuitenkin se, ettei Valtteri aikonut mestaruustaistelua ajatellen jättää kiveäkään kääntämättä!

Valtteri menetti pitkäaikaisen tukijansa, Wihurin, ennen uuden kauden alkua. Se oli kuitenkin väliaikainen murhe, sillä pian Valtteri solmi uuden yhteistyösopimuksen Abloy Oy:n kanssa. Bottas istuu Abloyn brändiin erinomaisesti:

”Hänellä ja ABLOY-brändillä on monta yhteistä nimittäjää: luotettavuus, teknologinen edelläkävijyys, innovatiivisuus, ensiluokkaisuus sekä yhteispelaaminen.”

~Jari Toivanen, Abloy Oy[45]

Lewis Hamiltonilla on ollut tapana valmistautua kilpailuihin maailmaa kiertämällä ja uusia kokemuksia hankkimalla. Tämä lähestymistapa on toiminut hänellä, ja kritiikistä huolimatta Bottas on antanut tukensa tallitoverinsa tekemisille.[46] Myös Bottas omaksui samanlaisen lähestymistavan ennen kauden 2019 alkua: Hän matkusti lomalle Chileen, kasvatti komean parran[47] ja kokeili ajaa rallia[48]. Ehkä tämä uusi lähestymistapa auttaa Bottastakin käynnistämään hurjan bilemoodin kaudelle 2019. Myös Nico "Spiceman" Rosberg uskoo Valtterin mahdollisuuksiin[49]. Lisäksi, mikäli Lewis Hamilton ilmestyy kauden alussa varikolle sen näköisenä, jollaisena hänet on viimeaikoina kuvattu[50], on Bottakselle leikkiä viedä mestaruus nimiinsä Hamiltonin nenän edestä!

”Jos tämä meno jatkuu, niin meidän pitää asentaa myös Valtterin autoon karaokelaitteisto. Se oli Lewisin autossa testikäytössä jo viime kaudella ja toimi hänellä erittäin hyvin.”

~Toto "Itkevä kerjäläinen" Wolff

Mercedes ei taaskaan uskaltanut lähettää maailmanmestari-Hamiltonia radalle ensimmäisenä, vaan Valtteri Bottas otti jälleen ensimmäisenä ajotuntumat uudelle autolle. Tämän jälkeen Valtteri opasti Lewisin uuden auton saloihin, ja tämä uskaltautui radalle jo samana iltapäivänä.[51]

Niki "Vara-Tami" "Vilauttaja" Juusela tapasi Bottaksen ennen kauden 2019 alkua. Vuodeksi 2019 FIA teki sääntömuutoksen, joka asetti kuljettajan painon alarajaksi 80 kiloa. Nyt kuljettajat saattoivat laihduttamisen sijaan tehdä toukoaaltomaisia lihasmassaa kehittäviä harjoituksia. Bottaksen olemukseen ei nän ollen ollut tullut muutosta ainoastaan hänen huulikarvoihinsa, vaan myös joka puolelle. Näin Juusela luonnehti Bottaksen olemusta ennen kauden alkua:

”Tässä ihan mielenkiintoinen havainto oli, kun tapasin Valtteri Bottaksen, niin vaikutti, että niska oli leventynyt entisestään, ja muutenkin hän näytti jollain tavalla paljon skrodemmalta ja lihaksikkaammassa kunnossa olevalta kaverilta.”

~Niki "Vara-Tami" "Vilauttaja" Juusela[52]

Bottaksen ei siis tarvinnut tehdä Rosbergeja eikä hän edes sitä ollut suunnitellutkaan.[53] Myös mentaalipuolensa Bottas valmensi odotetusti itse.[54] Juusela veikkasi myös kauden suurimpia yllättäjiä:

”Mitä ensi kauden yllättäjiin tulee, niin veikkaanpa, että ne kovimmat yllättäjät ovat Valtteri "Surpriseman" Bottas, ja tietenkin McLadan Lando Norris.”

~Niki "Vara-Tami" "Vilauttaja" Juusela

15. maaliskuuta 2019 Mercedeksen pilttuussa kaksi parrakasta lauluntekijää, harrasta uskovaista, kovaakin kovempaa kuljettajaa – toinen suomalainen, toinen osaksi suomalainen – kaikin puolin kaksi kovaa jätkää pujottivat kypärät päähänsä.[12][55][56][29] He olivat valmiita haastamaan kaikki muut, ja ennen kaikkea toisensa. Tulinen taisto sai jälleen alkaa!

Uudistuneen Bottaksen olemuksessa on jotain merkillisen jeansibeliusmaista.

Bottaksen jäinen päättäväisyys nähtiin jo huomattavasti ennen itse Australian GP:tä. Hän oli fanialueelle mentäessä kylmästi kieltäytynyt istumasta Lewis Hamiltonin viereen.[57] Aika-ajoissa Bottas jäi toiseksi, mutta kisassa hän pani haisemaan oikein kunnolla! Ensin hän ohitti Hamiltonin röyhkeästi ennen ensimmäistä mutkaa. Sitten lopussa Bottas napsi sääntömuutoksen seurauksena saadun lisäpisteen nopeimmasta kierroksesta ja saapui maaliin ylivoimaisesti ennen Hamiltonia![58] Itse asiassa Mercedes oli kieltänyt kuljettajiaan tallimääräyksen uhalla nappaamasta lisäpistettä, mutta Bottas uhmasi määräystä ja vei pisteen röyhkeästi itselleen![59] Kisan jälkeen Bottaksen kriitikot saivat kuulla tiimiradiossa kunniansa:

”V***u jes! ... Niille, joita asia saattaa koskea: Haistakaa v***u!”

~Valtteri Bottas[60][61]

Bottaksen kohuletkautuksesta tuli heti legenda, ja F1-sarja painatti siitä T-paitoja.[62] Mervi Kallion haastattelussa Bottas lähetti kriitikoilleen tulisia terveisiä myös suomeksi:

”Kriitikot saa vetää viikseen.”

~Valtteri Bottas[61]

Päivitetty Bottas keräsi odotetusti ylistystä ympäri maailman. Muun muassa F1-toimittaja Will Buxton ylisti Bottasta "kovaksi jätkäksi."[60][63] Daily Mailin toimittaja Jonathan McEvoy povasi Hamiltonin murtuvan tällä kaudella jopa niin pahasti, että joutuu vaihtamaan nopeasti alaa:

”Valtteri Bottas, Australian voittonsa rohkaisemana, kiristää ruuvia Lewis Hamiltonia kohtaan kireämmälle kisa kisalta ja horjuttaa hallitsevaa maailmanmestaria niin pahasti, että tämä lopettaa ja ryhtyy täyspäiväiseksi muotisuunnittelijaksi.”

~Jonathan McEvoy[64]

Hamiltonin kannalta tämä olisi kuitenkin tuskallista, koska Bottas on Luxbag-osakkuutensa myötä jo nyt sekä autourheilun että muodin huipulla![14]

Uuden Bottaksen olemuksessa on jotain samaa kuin nuoressa Jean Sibeliuksessa, joka jäisen katseensa, kulmikkaiden piirteidensä ja selkeästi erottuvien naamakarvojensa takaa taikoi maailmalle sellaisia Finlandioita ja sinfonioita, että ihmiset saattoivat olla vain ihmeissään. Jos Bottas jatkaa vakuuttavia esityksiään koko kauden ajan, niin hänestä voi tulla kilparatojen Jean Sibelius, joka nousi Suomen syrjäisistä puskista yllättämään koko maailman.

Bottas oli tajunnut parran merkityksen myös psykologisena aseena. Ilman partaa Bottas näytti vain hyytävän jäiseltä ilmestykseltä, joka herätti pelkoa kanssakilpailijoissaan. Nyt, kun Bottas kävelee varikon varjojen katveessa, niin hänen partansa näyttää hyvin tummalta. Kun vastaan kävelee hänen kilpakumppaneitaan, niin hän ei näytä vain hyytävän jäiseltä, vaan myös siltä kuin olisi aikeissa repiä vastaantulijan kappaleiksi. Uusi Bottas on paha ja tuhma mies, mutta silti niin pahuksen hyvällä ja positiivisella tavalla!

Tältä näyttää Valtteri Bottas 2.0:n ensimmäinen työkalu.

Kiinan GP:n aika-ajojen jälkeen Bottas näytti nyrkkiä kameralle ja totesi viileän ytimekkäästi:

”Ei täällä olla leikkimässä, et pitää olla voittamassa.”

~Valtteri Bottas[65]

Itse kilpailun kuitenkin voitti Bottaksen jälkeen kakkosruudusta startannut Hamilton, joka oli Bottaksesta poiketen muistanut sudittaa lähtöruutunsa eteen kumia ennen lähtöä. Näin ollen Hamilton sai paremman pidon heti lähtöruudun jälkeen ja kaasutteli kisan alussa Bottaksen edelle.[66]

Bottas kuitenkin sisuuntui tästä ja teki jäänviileän tempun: Valmistautuessaan Azerbaidžanin GP:hen, hän kävi hyppäämässä hyiseen Norjan meren veteen ja otti kunnon karpaasin malliin pitkät uinnit.[67][68] Azerbaidžanin GP:n aika-ajoissa myös Lewis Hamiltonkin osasi olla Valtterin kanssa tuhma. Ennen viimeistä vetoa Valtterin takana ajanutta Hamiltonia ohjeistettiin suorittamaan valelähtöharjoitus. Tämän seurauksena heidän takanaan ajanut Sebastian Vettel ei saanut itselleen imuapua ja joutui jäämään molempien Mercedes-autojen perävalojen taakse. [69]

Itse kilpailussa Bottas sai viimein kanan kynittyä ja nousi odotetusti voittajaksi. Sen sijaan Lewis Hamiltonissa oli havaittavissa ensimmäisiä murtumisen merkkejä. Hamilton tunnusti tappion jääneen kaivelemaan häntä.[70] Hamilton alkoi jopa pyöritellä sillä, että ei pysty arvioimaan, muuttuuko jonkun persoonallisuus (kauden edetessä) vai ei.[71] Hän siis vaikutti jo jossain määrin pelokkaalta. Sen sijaan Bottas totesi kilpailun jälkeen lajistaan itsevarmuutta uhkuen ja viileästi:

”Sen kuin ajelee, ei se sen kummempaa ole.”

~Valtteri Bottas[72]

Kysyttäessä Valtterilta F1:n kolmea kärkikuljettajaa, hän listasi kolmannenneksi Charles Leclercin, toiseksi Lewis Hamiltonin, ja täräytti sitten tosimiesten malliin:

”Minä olen ykkönen.”

~Valtteri Bottas[73]

Toto "Itkevä kerjäläinen" Wolffkin alkoi varautua uuteen tiimisotaan, joka Mercedeksellä nähtiin Nico "Spiceman" Rosbergin ja Lewis Hamiltonin välillä kausien 2014–16 välisenä aikana.[74] Myös Bottaksen korvaajaksikin villisti veikkailtu Mercedeksen varakuljettaja Esteban Ocon uskoo tiimisodan syttymiseen ennen kauden 2019 loppua.[75]

Itse Ihmemies "Ross" MacBrawn nosti hattua Bottakselle tämän sisukkaasta taistelustaan yliluonnollista Hamiltonia vastaan, mikä on jo paljon sanottu.[76] Vaikka Bottas on itse kiistänyt asian, uskoi Nico "Spiceman" Rosberg Bottaksen oppineen tavan nollata huono kausi juuri häneltä. Rosberg myös hehkutti Bottaksen löytäneen itseään nopeammin "suuren salaisuuden" taistelussaan hamiltonia vastaan.[77][78]

Espanjan GP alkoi oudoissa merkeissä, kun Mercedeksen varikkopilttuussa nähtiin kaksi James Bond -olemuksella varustettua miestä: Valtteri "James" Bottas sekä Bottaksen kutsumana itse Cheek.[79] Kun myös Mercedeksen James Vowles liittyi mukaan seurueeseen, niin koko kavalkadi olikin sitten valmis. Illalla mentiin jakamaan nimikirjoituksia ja sitten juotiin – Vodka Martineja tietenkin.

Harjoituksissa Bottas ajoi hänelle epätyypilliseen tapaan hiekalle, mutta Bottas vain antoi herrasmiehenä kilpakumppaneilleen hieman tasoitusta. Näin siksi, ettei olisi heille aivan liian ylivoimainen vastustaja. Hän kuitenkin ärisi tiimiradioon:

”V***u! Olen jumissa.”

~Valtteri Bottas[80]

Bottas kuitenkin teki sen taas ja lähti kilpailuun paalulta. Voittohaaveet kuitenkin sulivat kytkinvikaan, mutta Bottas toi Hamiltonin jälkeen Mercedeksensä maaliin kakkosena. Tappio ei saanut Bottasta hermoilemaan, vaan hän lähti päättäväisellä mielellä hakemaan seuraavaa voittoa Monacosta.[81]

Bottaksen psykoterapian palveluihin on ollut runsaasti jonotusta, mutta kiihtyneen mestaruustaistelunsa myötä Bottaksella ei ole ollut enää aikaa uusille asiakkaille niin paljon kuin ennen. Myös moni nuori F2- ja F3-sarjan kuljettaja on kysellyt Bottakselta vapaita aikoja, mutta heille Bottas on joutunut sanomaan "Ei". Nuoret kuljettajat eivät kuitenkaan ole jääneet täysin osattomiksi Bottaksen ohjauksesta. Heitä varten Bottas on perustanut motorhomensa vastaanottohuoneen aulaan kaupan, jossa hän on myynyt nuorille kuljettajille peilejä. Nykyisin hän tarjoaa itseterapian opetusta nuorille kuljettajille neljänä kisaviikonloppuna vuodessa.

Mercedeksen johtoporras koki kaksi yllättävää muutosta toukokuussa 2019, kun Mercedeksen pitkäaikainen puheenjohtaja Dieter "Viiksimies" Zetsche jäi eläkkeelle ja Bottaksen ja Hamiltonin suuri isähahmo ja lajilegenda, Niki Lauda, poistui keskuudestamme tuonpuoleisille kilparadoille. Bottas muisti Laudaa tunteikkaasti Instagramissa.[82][83] On mielenkiintoista nähdä, kuinka muutokset vaikuttavat tiimin dynamiikkaan ajatellen loppukautta 2019.

Valtterin kisaviikon lukujärjestys[muokkaa]

Yksinoikeudella Hikipediassa: Valtteri Bottaksen kisaviikon lukujärjestys!

Klo Ma Ti Ke To Pe La Su
6.00–7.00 Aamupala: kaurapuuroa, ruisleipää ja maitoa Aamupala: kaurapuuroa, ruisleipää ja maitoa Aamupala: kaurapuuroa, ruisleipää ja maitoa Aamupala: kaurapuuroa, ruisleipää ja maitoa / ulkomaalaista ruokaa Aamupala: ulkomaalaista ruokaa Aamupala: ulkomaalaista ruokaa Aamupala: ulkomaalaista ruokaa
7.00–8.00 I Fysiikkatreenit kuntosalissa Nopeustreenit urheilukentällä I Fysiikkatreenit kuntosalissa (Matka lentokentälle, jos kisa ajetaan Euroopassa) Aamutreenit fysioterapeutin kanssa Aamutreenit fysioterapeutin kanssa Aamutreenit fysioterapeutin kanssa
8.00–9.00 -"- -"- -"- (Lentämistä, jos kisa ajetaan Euroopassa) -"- -"- -"-
9.00–10.00 Nopeustreenit urheilukentällä I Fysiikkatreenit kuntosalissa Nopeustreenit urheilukentällä -"- Jumalanpalvelus Pastorin kirkossa (suntiona) Terapiapalvelun vastaanottoaika Vapaa-aika
10.00–11.00 -"- -"- -"- (Siirtyminen hotelliin, jos kisa ajetaan Euroopassa) I Harjoitukset Jumalanpalvelus Pastorin kirkossa Jumalanpalvelus Pastorin kirkossa (suntiona)
11.00–12.00 II Fysiikkatreenit kuntosalissa Nopeustreenit urheilukentällä II Fysiikkatreenit kuntosalissa Saapuminen tallin tiloihin ja palaveri tallin johdon kanssa I Harjoitukset III Harjoitukset Diakoniatyön suunnittelua Pastorin kirkossa
12.00–13.00 -"- -"- -"- PR-työtä PR-työtä PR-työtä PR-työtä
13.00–14.00 Palautumista Palautumista Palautumista Raamis Pastorin kanssa Palaveri tallin johdon kanssa Palaveri tallin johdon kanssa Palaveri tallin johdon kanssa
14.00–15.00 Välipala: ruisleipää ja maitoa Välipala: ruisleipää ja maitoa Välipala: ruisleipää ja maitoa Psykologin palvelun vastaanottoaika II Harjoitukset Valmistautuminen Valmistautuminen
15.00–16.00 Simulaattoriharjoituksia Yhteydenpitoa tallin johdon kanssa Simulaattoriharjoituksia Radan kiertämistä tallitoverin ja tallin väen kanssa II Harjoitukset Aika-ajot Kilpailu
16.00–17.00 -"- -"- -"- -"- Haastatteluja Haastatteluja -"-
17.00–18.00 Lounas Lounas Lounas Lounas Lounas Palaveri tallin johdon kanssa Haastatteluja
18.00–19.00 Uimatreenit Emilian kanssa Uimatreenit Emilian kanssa Fanipostiin vastaamista Juttelua insinöörien kanssa Palaveri tallin johdon kanssa Pyhäkoulun pitoa Pastorin kirkossa Palaveri tallin johdon kanssa
19.00–20.00 -"- -"- -"- -"- Kolmet ristiäiset Pastorin kirkossa Kahdet häät Pastorin kirkossa Kahdet häät Pastorin kirkossa
20.00–21.00 Illan viettoa Emilian kanssa Illan viettoa Emilian kanssa Pakkaamista matkustamista varten Vapaa-aika Kolmet ristiäiset Pastorin kirkossa Illallinen Illallinen (ja sijoituksen juhlinta)
21.00–22.00 -"- (ja iltarukous) -"- (ja iltarukous) (Matka lentokentälle, jos kisa ajetaan kaukomaassa) Iltarukous Pastorin johdolla Iltarukous Pastorin johdolla Iltarukous Pastorin johdolla Iltarukous Pastorin johdolla

On huomattava, että lukujärjestys on vain suuntaa antava. Mikäli Valtteri matkustaakin alkuviikosta tallin tehtaalle, muodostuvat maanantain ja keskiviikon välisen ajan työtunnit eri tavalla.

Ralli: Kuskina M-Sport Fordilla (2019–)[muokkaa]

Joulukuussa Valtteri Bottas repäisi ilmoittamalla, että hän osallistuu tammikuussa 2019 Rovaniemen Tunturiralliin – ja vieläpä kovimmalla, eli WRC-kalustolla. Hänen ajokkinaan toimi WRC1-luokan Ford Fiesta. Se on sellainen temppu, johon vain harvalla kuljettajalla on riittänyt rohkeutta. Näihin kuljettajiin lukeutuu muun muassa Kimi Räikkönen, joka osallistui kyseseen ralliin Citroënin WRC-autolla vuonna 2010. [84] Jälleen kerran oli vain todettava, että Bottas ei tuntunut pelkäävän mitään! JJ Lehto tosin virnuili Bottakselle:

”Toivottavasti lumilapio on samaa luokkaa (kaluston kanssa).”

~JJ Lehto[84]

Valtteri "Karvanaama" Bottas tosin näytti epäilijöilleen. Hän sijoittui ensimmäisessä rallissaan jopa viidenneksi ja otti haltuunsa jopa yhden erikoiskoevoiton. Koko kilpailun ajan hän malttoi pysyä puiden välissä eikä sitä kuuluisaa lumilapiotakaan tarvittu. Ensikertalaiseksi hän suoriutui siis erinomaisesti.[3][48]

Rinnakkaiset urapolut[muokkaa]

Hyväntekeväisyystyössä[muokkaa]

Valtteri Bottas on aina ollut hieno ihminen ja osallistunut usein lahjoittajan roolissa hyväntekeväisyyteen. Pastor Maldonado kertoi PUB GP:llä ollessaan Valtterille omasta toiminnastaan ja säätiöstään, myös Valtteri päätti laajentaa omankin toimintansa kenttää. Vuonna 2017 Bottas järjesti ensimmäistä kertaa juoksu- ja pyöräilytapahtuma Valtteri Bottas Duathlonin, joka keräsi 10 000 euroa Starlight-järjestölle, joka pyrkii parantamaan vakavasti sairaiden lasten elämänlaatua[9].

”Olen todella ylpeä Valtterista.”

~Pastor Maldonado 2017

Myös Valtterin kisaviikonloput ovat täynnä hyväntekeväisyystilaisuuksissa juoksemista. Edes Mervi Kallio ei tahtonut pysyä Valtterin perässä, kun hän sai toimia päivän Valtterin media-assistenttina.[85]

Monacossa Valtteri sai houkuteltua myös Mika Häkkisen erääseen hullunkuriseen hyväntekeväisyystempaukseen, jossa ajettiin hassun näköisillä vesipolkupyörillä.[86]

”Sellaisilla leluilla en kehtaisi ajaa ellei sitä tehtäisi hyvän tarkoituksen puolesta.”

~Mika Häkkinen 2018

Joulukuussa 2018 Bottas vieraili vaimonsa kanssa Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenosastolla Westpro4U-hyväntekeväisyysyhdistyksen järjestämällä vierailulla ja he jakoivat lahjoja nuorille potilaille.[87]

”Minähän aivan itkin ilosta, kun kuulin siitä.”

~Pastor Maldonado 2018

Sanoittajana[muokkaa]

Bottas sanoitti häihinsä rakkauslaulun "Taikaa". Sen sävelsi Idolsistakin tuttu Ilpo Kaikkonen. Kappale esitettiin ensimmäisen kerran Kulosaaren Kasinolla 10. syyskuuta 2016.[12][88] Kaikkonen hehkutti:

”Pelkkää timanttia.”

~Ilpo Kaikkonen[88]

Myös Valtterin ja Emilian vihkinyt pastorikin yhtyi hehkutukseen:

”En ymmärrä suomea kunnolla, mutta kappale kuulosti minusta hyvin, hyvin kauniilta.”

~Pastor Maldonado

Partasuinen Bottas nähtiin myös Emma-gaalassa 2019, kun hän jakoi Vuoden biisi -palkinnon.[12] Gaalan yleisö oli tunnistanut Bottaksen vasta sitten, kun hän oli alkanut puhumaan. Bottas on autourheilijana siinä suhteessa harvinainen tapaus, ettei hänen lyyrisyytensä koostu pelkästään moottorin pärinästä.

Miesmallina[muokkaa]

Bottas liittyi Hugo Bossin riveihin solmittuaan sopimuksen Mercedes-AMG Petronas Motorsport Teamin kanssa alkuvuodesta 2017.[11] Jo ensimmäiset kuvaussessiot todistivat, että Bottas hoitaa mallin työt ryhdikkäästi ja tyylillä, toisin kuin esimerkiksi eräs alusvaatekeikari David Hasselhoff. Lisäksi Valtteri "James" Bottaksen kunniaksi on sanottava vielä se, että hän pesi noissa kuvaussessioissa mennen tullen jopa itsensä Daniel Craigin!

Vaatesijoittajana[muokkaa]

Luxbagissa myytävät Balenciagan hameet ja leningit ovat niin laadukkaasta kankaasta tehtyjä ja ylellisiä, että ne kelpaisivat jopa David Coulthardille.

Valtteri Bottas ei tee pelkästään yhteistyötä saksalaisen vaatemerkki Hugo Bossin kanssa. Hän on sijoittanut vaimonsa Emilian kanssa laadukkaita naisten vaatteita ja asusteita sekä laukkuja myyvään helsinkiläiseen Luxbagiin. Lifestyle kiinnostaa alana Bottasta. Pukeutumisen ajatteleminen on hänelle luonnollista.[14]

Suomen kielen opettajana[muokkaa]

Yksi Valtterin kovimmista kilpakumppaneista, Sebastian Vettel, on sisäistänyt suomalaisille tyypilliset luonteenpiirteet – kuten raivohulluuden ja sairaan pervoilun – hämmästyttävän hyvin. Tämä on näkynyt erityisesti hänen tiimiradiokäyttäytymisessään ja kielenkäytössään myös auton ulkopuolella. Erityisesti vuoden 2018 kuluessa Vettelin otteet myös itse auton ratin takana ovat alkaneet vaihtua saksalaisesta analyyttisesta ajotavasta suomalaiseen tunnepohjaiseen ja järjettömään ajotapaan.

Vuoden 2018 Kanadan GP:n yhteydessä Valtteri opetti Vettelille tätä niin kovasti kiinnostavaa alatyylistä suomalaista sanastoa hieman lisää. Bottas opetti TV-kameroiden ja miljoonien TV:n katselijoiden edessä Vetteliä seuraavanlaisesti:

”Eat the man. Niin kuin syödä sinua sisältäpäin. ... Niin kuin että v**uttaa.”

~Valtteri Bottas[13]

Vettel oli oppinut jälleen lisää suomea ja tämän kuultuaan hän suorastaan säteili onnesta.

Liikennneturvan lähettiläänä[muokkaa]

Vuonna 2018, yhdeksän muun huippu-urheilijan mukana Bottas on liittynyt mukaan AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelmaan. Kyseisessä ohjelmassa Urheilijat antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta.[10]

”Kypärän käyttäminen todistaa, että olet v**un kova jätkä.”

~Valtteri Bottas

”Tuota Valtteri... Sinähän kiroilit.”

~AKK:n mainospäällikkö

”Ai niinkö? En huomannut. No, kokeillaanpa uudestaan: Kypärän käyttäminen todistaa, että olet kova jätkä.”

~Valtteri Bottas[10]

”Nyt keksin! Voimme käyttää edellistä sloganiasi kampanjoidessamme amiksille ja jälkimmäistä sloganiasi kampanjoidessamme kaikille muille ryhmille. Valtteri, sinä olet nero!”

~AKK:n mainospäällikkö

Videokampanjoijana[muokkaa]

Epsonin ja Mercedes-AMG Petronas Motorsport Teamin uusitun kansainvälisen yhteistyösopimuksen myötä Bottas pääsi brändäämään maailmalle Suomen ensiluokkaista koululaitosta.[15] Kampanjan myötä koko maailma saa tietää muun muassa suomalaisten koulujen ensiluokkaisen rapeasta näkkileivästä, koululuokkien ensiluokkaisen hyvin varustelluista kynänterotuspaikoista sekä suomalaisten lasten lelupäivistä, jolloin koulujen tiloissa saa leikkiä esimerkiksi pienen pienillä Mercedeksen leluautoilla.

Valtterin parta[muokkaa]

Bottas päätyi parrassaan hillityn tyylikkääseen lookiin.

Valtteri Bottas kokeili Ihmemies "Ross" MacBrawnin keskeneräistä "vaahtoparraksi" nimittämäänsä keksintöä Itävallan GP:n voittonsa kunniaksi vuonna 2017.[89] Uusi keksintö tuotti Valtterin leukaan valkoisen parran, joka kuitenkin suli pois juhlinnan yllyttyä tavallista rajummaksi. Valtteri ei siis innostunut ideasta – ainakaan toistaiseksi. Brawn siis lähti jatkokehittämään keksintöään salaiseen laboratorioonsa, jotta sen seuraava versio kestäisi myös paremmin kuumaa. Etenkin, jos ollaan suomalaiseen tyyliin "saunottamassa poikaa".

Sosiaalisessa mediassa Bottaksen parta on otettu vastaan ilolla ja asialla on jopa hassuteltu: "Bottas joulupukkina vuonna 2020!"

Valtteri Bottaksen virallinen parta debytoi Valtterin leuassa joulukuussa 2018.[3] Bottaksen parrasta järjestettiin F1i:n toimesta faniäänestys, ja parta sai odotetusti enemmän tykkäyksiä kuin alapeukutuksia.[90][91] Niinpä parta jäi – ja fanit olivat innoissaan. Aluksi Bottas antoi partansa kasvaa valtoimenaan. Sitten hän kokeili vielä tuunata partaansa, ja testasi muun muassa sen ehostamista lumikiteillä[92]. Lumikiteiden kanssa oli samoja teknisiä ongelmia kuin vaahdonkin, joten sekin idea oli heitettävä romukoppaan. Lopulta Bottas päätyi hillittyyn ja tyylikkäästi tuunattuun partaan, jossa on muutaman millin mittaiseksi ajettu viiksiosa, alaleukaosa ja poskiosat.

Kaikki eivät kuitenkaan riemuinneet Bottaksen parrasta. Fernando Alonso oli kateellinen ja vihainen. Hän vaati, että Bottaksen parralle pitäisi teetättää tiheystesti, koska Alonso epäili Bottaksen parran rikkovan tekijänoikeuslakeja. Tiheystestin jälkeen paljastui, että Bottaksen parran alaleukaosan väkäsen tiheys oli sama kuin Alonson minitynkäparrassa tämän mestaruusvuonna 2005. Bottas joutui siis valitsemaan korvausten maksamisen tai väkäsen poisajamisen väliltä, ja päätyi jälkimmäiseen. Bottas otti tiheystestin tulokset vastaan odotetun viileästi:

”Ei se minua haittaa, onpahan nyt helpompi syödä jäätelöä.”

~Valtteri Bottas

Bottas on saanut partaansa liittyen myös rajua kritiikkiä – Jacques "Painokelvotonta tekstiä" Villeneuveltapa tietenkin:

”No v***u se v**un Bottaksen v**un parta v***u ajaa v***u sitä v**un autoa! Ei v***u se v**un Bottas v***u pystyisi v***u itse v***u ajamaan v***u niin v**un hyvin!”

~Jacques "Painokelvotonta tekstiä" Villeneuve

Hikipedian saamien tietojen mukaan Bottaksen parrasta on käyty keskustelua myös Lahden kaupunginhallituksen kokouksissa. Eräs kaupunginvaltuutettu, joka ei halunnut paljastaa nimeään, kertoi näin:

”Olemme alustavasti keskustelleet siitä, että jos Bottas voittaisi Formula 1 -sarjan maailmanmestaruuden, niin millaisen huomionosoituksen järjestäisimme hänen kunniakseen. Yhtenä ideana esitettiin, että Bottaksen parrasta tehtäisiin pronssinen näköisveistos, joka sijoitettaisiin näkyvälle paikalle entisen Nastolan kunnan alueelle. Kaupungille tällainen veistos saattaisi olla arvokas sijoitus niin Nastolan kuin koko Lahden kaupunginkin brändin ja imagon kannalta. Olen varma, että sellainen veistos toisi Nastolaan vuosittain tuhansia japanilaisia ja kiinalaisia turisteja otattamaan itsestään valokuvia Bottaksen partaa esittävän pronssisen veistoksen kanssa. Se lisäisi kaupunkimme näkyvyyttä myös maailmanlaajuisesti. Tämä on vasta mietinnässä. Bottaksen on ensin kuitenkin voitettava se mestaruus. Vasta sitten päätämme lopullisesti, millaisen huomionosoituksen hänen kunniakseen järjestämme.”

~Lahden kaupunginvaltuutettu

Vuonna 2014 Bottas äänestettiin Formula ykkösten 15. seksikkäimmäksi mieheksi.[93] Moni Bottaksen naisfani uskoo, että jos äänestys järjestettäisiin nyt, niin Bottaksen sijoitus nousisi huimasti kyseisellä listalla. Ainakin jos hänen vaimoonsa, Emiliaan, on uskomista[94]:

”Mutta nyt vasta Valtteri komealta näyttääkin!”

~Emilia Bottas 2019[95]

Fanitus[muokkaa]

Vaikka Valtteri Bottas ei vielä olekaan voittanut yhtäkään F1-mestaruutta, on hänellä silti erittäin vankka fanikunta, ja jopa fanaattisesti häntä palvovia faneja. Muun muassa eräs espanjalainen nuori nainen opetteli Valtterin vuoksi puhumaan suomea[96].

Lisäksi Valtterilla on Japanissa naisfani, joka oli valmistanut itse Valtteria esittävän nuken. Hän purskahti itkuun onnesta saatuaan tavata sankarinsa.[97] Myös Valtterin vaimoa, Emiliaa, ihaillaan valtavasti Japanissa.[98]

Yksityiselämä[muokkaa]

Pastor Maldonado Bottaksen hääjuhlissa Helsingissä 2016.

Valtteri Bottas meni naimisiin uimari Emilia Bottaksen (os. Pikkarainen) kanssa syyskuussa 2016[99]. Valtteri oli jo kuukautta ennen soittanut hyvälle ystävälleen Pastor Maldonadolle ja pyytänyt tätä tulemaan pastoriksi häihinsä. Pastor ja Valtteri käyttivät runsaasti aikaa vihkitoimituksen suunnitteluun ja valitsivat vihkitoimituksen paikaksi Helsingissä sijaisevan Johanneksen kirkon[99]. Pastor vihki Valtterin ja Emilian englannin kielellä, koska hän ei oppinut puhumaan suomea niin lyhyessä ajassa. Vihkitoimituksen jälkeen Mika Häkkinen antoi Valtterille ja Emilialle heidän elämänsä kyydit Mercedes-Benz S500 Maybach -luksusautolla[18].

Pastor Maldonado on luvannut myös kastaa kaikki Valtterin ja Emilian tulevat lapset sekä siunata Valtterin haudan lepoon, mikäli elää häntä vanhemmaksi.

Bottas harjoittelee reaktionopeuttaan pelaamalla vapaa-ajallaan Quake- ja Unreal-sarjojen pelejä boteilla. Bottaksen pelikavereiden mukaan hän ei aina pelaa reilusti.

Kuuluisia sitaatteja[muokkaa]

Valtterin sanomia[muokkaa]

”Would you like to have a therapy session, a glass of Martini, or a therapy session with a glass of Martini?”

~Ruskeapukuinen Valtteri Bottas Felipe Massalle tämän saavuttua vastaanotolle

”So you need more hotels (to Sochi).”

~Valtteri Bottaksen viisas neuvo Vladimir Putinille 30.4.2017[100]

Formula 1:n viralliset sivut esitti Bottakselle outoja kysymyksiä kaudella 2017[101]:

”Voit kutsua kolme ihmistä päivälliselle, eläviä tai kuolleita. Kenet kutsut?”

~Formula 1:n virallisten sivujen toimittaja

”Ha! Donald Trump, Vladimir Putin ja Kim Jong-un. Olisi hauska päästä kysymään kysymyksiä.”

~Valtteri Bottas

”Mitä kaikkien pitäisi kokeilla eläissään?”

~Formula 1:n virallisten sivujen toimittaja

”Matkustaa muihin paikkoihin nähdäkseen uusia kulttuureja ja yrittää ymmärtää.”

~Valtteri Bottas

Valtterille sanottuja[muokkaa]

”Älä sitten aja sinne rengasvalliin, vaikka ne ovatkin niin hienon väriset. En halua, että teet samaa virhettä kuin Kimi Räikkönen aikoinaan.”

~Mika Häkkisen viisas neuvo Valtteri Bottakselle vuonna 2013

” ... ”

~Kimi Räikkösen viisaat neuvot Valtteri Bottakselle vuonna 2013

”When you came to Formula 1, I wished that you were fast, but slower than me. But now I wish that you'll be faster than me.”

~Nico "Spiceman "Rosbergin viisaat neuvot Valtteri Bottakselle vuonna 2017

Valtterista sanottuja[muokkaa]

”Valtteri näyttäisi nauttivan näistä (Pirellin uusista) renkaista.”

~Lewis Hamilton 2019[102]

”Työskentelen sen häiskän kanssa. Hän on sama häiskä kuin hän oli viime vuonnakin, joten en näe eroa – paitsi, että hänellä on parta!”

~Lewis Hamilton 2019[103]

”Luulen, että se (ajovire) johtuu hänen parrastaan ja hänen aamiaisestaan!”

~Max Verstappen 2019[104]

Tilastot[muokkaa]

F1-sarjassa[muokkaa]

Kausi Talli MM-pisteet Sijoitus
2013 PUB 4 17.
2014 PUB 186 4.
2015 PUB 136 5.
2016 PUB 85 8.
2017 Mercedes Liian vähän (Omasta mielestään). 3.
2018 Mercedes Liian vähän (Omasta mielestään). 5.

Rallin SM-sarjassa[muokkaa]

Kausi Kilpailu Talli Sijoitus
2019 Tunturiralli M-Sport Ford 5.

Triviaa[muokkaa]

Bottaksen jäänviileä olemus saa kilpakumppanit vapisemaan pelosta.
 • Valtteri Bottas on kaikista autourheilijoista toiseksi eniten Rubens Barrichelloa muistuttava – heti Tommi Mäkisen jälkeen.
 • Vaikka Bottaksen sukunimi on alkujaan ruotsinkielinen[105], on sillä pohjoissaameksi osuva merkitys: tuokiossa. Nimi siis sopii hyvin miehelle, joka ei vitkastele radalla!
 • Bottas pitää Olivier Panisia kovana kaverina ja omaksui ensimmäiseen kypäräänsä Panisin suosiman värityksen, jossa on sinistä, punaista ja valkoista.[106]
 • Valtteri Bottas on yksi niistä harvoista ihmisistä maailmassa, jotka ovat uskaltaneet neuvoa Vladimir Putinia.[100]
  • Valtteri uskaltaa sanoa omat mielipiteensä kenelle tahansa riippumatta siitä kuinka korkeassa asemassa kyseinen henkilö on.
 • Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen ja alkoi kiertää kilpakenttiä vuonna 2017[107]. Mikäli Emilia saa myös miehensä innostumaan tulevaisuudessa hevosurheilusta, niin saatetaan Valtteri Bottas nähdä tulevaisuudessa Maranellon mustan orin selässä. – Valtteri on niitä miehiä, joita Ferrarin tallipäällikkö pitää taatusti silmällä ajatellessaan tallinsa tulevaisuuden kuljettajia.
  • Itse asiassa Ferrari olisi halunnut korvata Kimi Räikkösen Valtteri Bottaksella jo vuonna 2016[108]!
 • Kauden 2017 Itävallan GP:n jälkeen brittimedia antoi Bottakselle uuden lempinimen: Walther PPK Bottas.
 • Sebastian Vettel näkee säännöllisesti painajaisunia, ja niitä kaikkia yhdistää yksi asia...
  • ...Valtteri Bottas.
 • Jostakin kumman syystä myös englantilainen autonvalmistaja Aston Martin on osoittanut kiinnostusta tehdä yhteistyötä Valtteri Bottaksen kanssa tulevaisuudessa.
 • Jos järjestettäisiin Valtteri Bottaksen, Kim Jong-unin, Vladimir Putinin ja Donald Trumpin välinen huippukokous...
  • Heti tapaamisen alkumetreillä kaikki neljä miestä istuisivat tammisen pöydän ympärillä keskustellen ja juomia nautiskellen...
   • Tunnin kuluttua Valtteri istuisi edelleen pöydän ääressä, viileä katse silmissään ja rauhallinen hymynkare huulillaan...
    • Sen sijaan Kim, Putin ja Trump olisivat huoneen nurkissa polvillaan rukoilemassa armoa ja vannomassa tekevänsä mitä tahansa mitä Valtteri ikinä vain ehdottaisikin.
     • Siispä monet analyytikot uskovat, että mikäli Valtteri Bottas tekisi työtä myös rauhanvälittäjänä, niin maailmassa tällä hetkellä käytävien sotien määrä saataisiin puolitettua.
      • Valtteri on se mies, joka pistää isot pojat itkemään!
 • Valtteri Bottas pitää oluen mausta.
  • Hän vieraili Oktoberfestilla syksyllä 2018.
   • Bottas oli naamioitunut valeasuun: nahkahousuihin.
    • Kukaan ei ollut tunnistanut Bottasta. Ei kukaan.[110]
     • Saksalaiset eivät tunnista ihmisiä kasvoista, vaan hameista ja housuista!
      • Toto "Itkevä kerjäläinen" Wolff vitsaili Bottaksen nollanneen itsensä talvella 2018–2019 vetämällä muutamat ankarat kännit[111].
 • Valtteri Bottaksella on yksi dalmatialainen – vain sata puuttuu.[112]
 • Bottas on edelleen haka edellisessä lajissaan – jääkiekossa.[17]
  • Bottas kykenisi vaihtamaan lajia lennosta.
 • Jos rustaamasi biisi kaipaa kauniita sanoja – tai jos tarvitset apua biisileireillä, niin kilauta vain rohkeasti Bottakselle![12]
  • Nyt vain jäämme vielä odottelemaan suurella innolla sitä päivää, kun Bottas alkaa laulamaan!
 • "Vaikka Bottas on tavallinen kuolevainen, niin silti kaikessa monilahjakkuudessaan ja parrassaan jotenkin niin Chucknorrismainen[113]!"
 • Bottas ei kritiikistä hätkähdä.
 • Bottaksella on ollut vuosittain tapana palkata Niki "Vara-Tami" "Vilauttaja" Juusela motorhomensa jätesäiliön tyhjentäjäksi.[115]
 • Bottas suorittaa mentaalipuolensa valmennuksensa itse...
  • ...peilin avulla.[116]
   • Huikeeta!
 • Bottaksella on yli miljoona seuraajaa Instagramissa.[117]
 • Tekipä Bottas sitten melkein mitä tahansa, niin hän tuntuu vain yksinkertaisesti osaavan!
 • Valtteri Bottas on äijä!
 • Monen suomalaisen formulafanin mielipide: "Valtteri Bottas presidentiksi 2048!"

Viitteet[muokkaa]

 1. Nastolan kunnanhallituksen kokouksen pöytäkirja 19.1.2015
 2. What. A. Lap!! The #FastFinn cold as ice out there! – Mercedes-AMG F1 – Twitter Viitattu 4.12.2017.
 3. 3,0 3,1 3,2 Valtteri Bottas yllätti ja kasvatti melkoisen parran lomansa kunniaksi – ”Karvanaama” – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 4. Formula 1 forever – Tumblr.com Viitattu 28.11.2016.
 5. Kolumni: Valtteri Bottaksen heitto sai aikaan vipinää Vauva-lehden keskusteluissa – Bottas 2.0. voi olla suupäämies – Ilta-Sanomat Viitattu 24.5.2019.
 6. Valtteri Bottas – Laulumaa – yhteistyön taustat – Laulumaa.fi Viitattu 29.3.2013.
 7. 7,0 7,1 Huima lentonäytös Suomessa – Valtteri Bottas ja Kalle Rovanperä mittelevät Hawk-hävittäjien kyydissä – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 8. Valtteri Bottas korjaili levinneitä kohuväitteitä – "En ole pyytänyt mitään tapaamista sen takia, mitä hän sanoi" – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 9. 9,0 9,1 Formulasirkus: Mikä oli Bottaksen mielestä parasta Duathlon-tapahtumassa? – MTV.fi Viitattu 4.12.2017.
 10. 10,0 10,1 10,2 "Kypärän käyttö todistaa, että olet kova jätkä" – Valtteri Bottakselta painavaa puhetta liikenneturvallisuudesta – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 11. 11,0 11,1 Valterri Bottas Joins the Hugo Boss Team – Philippine Tatler Viitattu 23.5.2016.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Valtteri Bottakselta jälleen uusi aluevaltaus – paljasti salaisen kykynsä Emma-gaalassa: "Jos joskus kaipaatte apua biisileireillä, soitelkaa vaan" – MTVuutiset.fi Viitattu 6.2.2019.
 13. 13,0 13,1 "Syödä miestä, siis v****taa" – Bottas laajensi Vettelin suomisanastoa lehdistötilaisuudessa – MTVuutiset.fi Viitattu 6.2.2019.
 14. 14,0 14,1 14,2 Valtteri Bottas: "Eivät minua kakkossijat ja kolmossijat tyydytä. Haluan voittaa enemmän." – Kauppalehti Viitattu 4.12.2017.
 15. 15,0 15,1 Valtteri Bottas mukana videokampanjassa: ”Olen ylpeä suomalaisesta koulusta” – manifesto.fi Viitattu 24.5.2019.
 16. Valtteri Bottas kertoi kasvaneensa pituutta vielä aikuisena – epäuskoinen Lewis Hamilton purskahti nauruun – MTV.fi Viitattu 4.1.2019.
 17. 17,0 17,1 Teemu Selänne hyppäsi kaukaloon ja iski tietysti hattutempun – Valtteri Bottas sai NHL-legendan kehut kiekkotaidoistaan – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 18. 18,0 18,1 Bottaksen äiti kertoo: Perhe on tehnyt pitkän matkan – ESS.fi Viitattu 1.12.2018.
 19. Heikki Kovalainen jäi vaille tallipaikkaa kaudeksi 2013, koska hän ei ollut valmis maksamaan pomonsa palkkaa.
 20. Bottas: Paniksista turha haaveilla – Yle.fi Viitattu 1.12.2018.
 21. 21,0 21,1 Valtteri Bottas salasi terveysongelmansa F1-tallilta, avautuu nyt HS:lle: "Minua ahdisti ja huimasi – en ihan kaikkea muistakaan" – MTVuutiset.fi Viitattu 6.2.2019.
 22. Bottas kiukkuisena: Mitä v***a Kimi teki? – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 23. Näin Mika Salo analysoi Räikkösen ja Bottaksen kolarin – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 24. Kuva: Uusi Bond-elokuva näkyy Bottaksen autossa – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 25. Kiroilu pois F1-lähetyksistä? Bottas: ”Se ei koskaan auta mitään” – Ilta-Sanomat Viitattu 31.1.2019.
 26. Toto Wolff paljastaa yksityiskohtia Bottas-neuvotteluista: ”Itkin ja kerjäsin” – SuomiF1 Viitattu 4.12.2017.
 27. Lehti: Williams päässyt sopimukseen Massan kanssa – Bottas vapaa siirtymään Mercedekselle – Yle.fi Viitattu 30.3.2017.
 28. Bottas ajoi toiseksi aamun F1-testijaksolla Barcelonassa – Keskisuomalainen Viitattu 30.3.2017.
 29. 29,0 29,1 Hamilton väläytti: Osa minusta on suomalainen! – MTV.fi Viitattu 30.3.2017.
 30. Bottas sai Hamiltonin paljastamaan salaisuuksia: "Kerroin jotain, mitä en ole kertonut kenellekään" – MTV.fi Viitattu 4.12.2017.
 31. Bottas omisti F1-voiton satavuotiaalle Suomelle – Keskisuomalainen Viitattu 30.3.2017.
 32. Williams edelleen lähellä Bottaksen sydäntä – tallipomo kertoo kauniin esimerkin – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 33. Kuvat: Tällä autolla Bottas lähtee mestaruusjahtiin – Mercedes julkisti kilpurinsa – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 34. Valtteri Bottas ”itki kuin vauva” karmeaa epäonneaan – Lewis Hamilton myönsi nyt: ”Olin onnekas” – Ilta-Sanomat Viitattu 24.5.2019.
 35. Stroll: I don't listen to Villeneuve anymore – motorsport.com Viitattu 6.2.2019.
 36. Lewis Hamilton häpeissään F1-järjestäjien karmeasta töppäilystä – turvautuu supersuosittuun sarjaan – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 37. ”Aika lähellä sukukalleuksia oltu” – F1-kuskin vaaralliselta vaikuttanut tilanne kirvoitti Niki Juuselan ja Ossi Oikarisen muistelemaan Marcus Grönholmin legendaarista haastattelua – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 38. Valtteri Bottaksesta villiä spekulaatiota, Mercedes-pomo sivalsi takaisin: "He ovat täysiä idiootteja" – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 39. Valtteri Bottas muuttui pehmonallesta äijäksi – Matti Kyllönen lateli värikästä tekstiä: ”Onko tämä vain unta?” – Ilta-Sanomat Viitattu 24.5.2019.
 40. Nico Rosberg explains how losing a kilogram of leg muscle helped him win 2016 F1 title – USA Today Sports Viitattu 1.12.2018.
 41. Alonsoa pilkattiin jalkakarvojen ajelusta – MTVuutiset.fi. Viitattu 1.12.2018.
 42. F1-legenda ihmettelee kuskien mentaalipuolen valmennuksen puutetta: "Se on täysin väärin" – MTVuutiset.fi. Viitattu 31.1.2019.
 43. Bottas kykenee valmentamaan mentallipuolensa aivan helposti itsekin, mutta toisen valmentajan palkkaaminen toisi mentaalivalmennukseen luonnollisestikin tuplatehon.
 44. Näin vegaanius auttoi Lewis Hamiltonia menestykseen – "En voi kuvitellakaan palaavani entiseen" – MTVuutiset.fi. Viitattu 1.12.2018.
 45. Ison tukijan menettäneelle Valtteri Bottakselle uusi yhteistyökumppani – "Istuu erinomaisesti viestiimme" – MTVuutiset.fi Viitattu 11.2.2019.
 46. Valtteri Bottas ärähti Hamilton-kritiikistä: "Ei ole niin" – MTVuutiset.fi. Viitattu 31.1.2019.
 47. Valtteri Bottas poseerasi eksoottisessa lomakohteessa – uusi look kiinnitti fanien huomion – MTVuutiset.fi. Viitattu 31.1.2019.
 48. 48,0 48,1 Tallipomo suitsuttaa Valtteri Bottaksen rallidebyyttiä – insinööreiltä huomio erosta WRC-kuskeihin – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 49. Nico Rosberg linjaa: Valtteri Bottas on paljon parempi – voi ärsyttää Hamiltonia melkoisesti – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 50. lewishamilton Throwback to the future – Instagram Viitattu 31.1.2019.
 51. Valtteri Bottas pääsi jo radalle uudella Mercedeksellä – MTVuutiset.fi Viitattu 15.3.2019.
 52. F1-kuskien ei enää tarvitse vältellä kuntopyörää – sääntömuutos näkyy jo Valtteri Bottaksen olemuksessa – MTVuutiset.fi Viitattu 14.3.2019.
 53. Valtteri Bottas kohauttaa olkiaan Rosbergin neuvoille: "Minun on löydettävä oma tapani" – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 54. Asennettaan muuttanut Valtteri Bottas kieltää käyttäneensä henkistä valmentajaa – "Ei ole ketään, kuka tuntisi minut paremmin" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 55. https://www.theguardian.com/music/2014/nov/28/lewis-hamilton-formula-one-champion-pop-star Lewis Hamilton switches track from Formula One to future pop star – The Guardian] Viitattu 15.3.2019.
 56. https://www.theguardian.com/sport/2018/jul/04/lewis-hamilton-faith-perspective-f1 Lewis Hamilton guided by faith and perspective for new F1 challenges – The Guardian] Viitattu 15.3.2019.
 57. F1-toimittajalta pysäyttävä tarina: Valtteri Bottaksen jäätävä ele kertoo muutoksesta suhteessa Lewis Hamiltoniin – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 58. Ylivoimaa! Valtteri Bottas murskasi muut täysin voitollaan – näin Australian GP eteni – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 59. Tuhma Valtteri Bottas! Suomalaiskuski rikkoi Mercedeksen määräystä – "Kielsin heitä tekemästä sitä" – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 60. 60,0 60,1 Ulkomaiset F1-asiantuntijat hehkuttivat Valtteri Bottaksen esitystä: ”Tänään opimme: Bottas 2.0 on kova jätkä” – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 61. 61,0 61,1 Tässäkö on uusi paha Valtteri Bottas? Rivon haastattelukommentin lisäksi tiimiradiossa kuului vielä tylympää kielenkäyttöä – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 62. F1-sarja innostui Valtteri Bottaksen kohuletkautuksesta – heiton kunniaksi tehtiin t-paita – MTVuutiset.fi Viitattu 23.5.2019.
 63. Miten ironista onkaan, että sisäpiirissä vaikuttavat Formula 1 -asiantuntijat sanoivat vasta vuonna 2019, että Bottas on kova jätkä. Me Hikipedian asiantuntijat taas olemme jo vuodesta 2013 lähtien kuvanneet Bottasta poikkeuksellisen lahjakkaana kuljettajana, jolla oli jo tuolloin merkittäviä kovan jätkän ominaisuuksia.
 64. Valtteri Bottaksen hurjasta näytöksestä revittiin melkoista huumoria: "Hamilton lopettaa ja ryhtyy muotisuunnittelijaksi" – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 65. Valtteri Bottakselta uhmakasta puhetta paaluvetonsa jälkeen: "Ei täällä olla leikkimässä" – MTVuutiset.fi Viitattu 23.5.2019.
 66. F1-lehdistökatsaus: Valtteri Bottaksen voitto suttaantui valkoisen maalin takia – Charles Leclercin uhraamisinnokkuus kummastuttaa – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 67. Norwegian Sea – Valtteri Bottas – Twitter Viitattu 24.5.2019.
 68. Tällainen toimintatapa Bottakselta lienee kuitenkin suurelta osin Emilian ansiota.
 69. Huomasitko? Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton tekivät erikoisen tempun aika-ajoissa – taustalla huijausyritys – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 70. Nyt syö miestä! Lewis Hamilton antoi palaa Valtteri Bottas -tappioista – "En ota tätä kevyesti" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 71. Lewis Hamilton uskoo tuntevansa Valtteri Bottaksen, muttei mene takuuseen välien säilymisestä: ”En pysty arvioimaan, muuttuuko jonkun persoonallisuus vai ei” – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 72. Valtteri Bottas ilmiliekeissä! Suomalaistähdeltä hillitön heitto lajinsa helppoudesta: "Ei se sen kummempaa ole" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 73. Valtteri Bottas nimesi F1-sarjan kolme parasta kuskia – Vettel ja Verstappen jäivät ulos listalta – Ilta-Sanonat Viitattu 24.5.2019.
 74. Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin tilanteen kiristymiseen varaudutaan jo – Mercedes-pomo näkee ikäviä enteitä vuosien takaisen tiimisodan paluusta – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 75. Huomio Mercedes-sisäpiiristä: "Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin välillä sota kauden loppuun saakka" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 76. Valtteri Bottas vakuutti kaiken nähneen F1-pomon: ”Mahtavaa sisua yliluonnollista mestaria vastaan!” – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 77. F1-maailmanmestari Nico Rosberg letkautti ”uudesta” Valtteri Bottaksesta – "Ehkä hän oppi sen minulta" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 78. Nico Rosberg löi tiskiin kovan arvion: Valtteri Bottas on selvittänyt suuren F1-salaisuuden - ”Minä opin vasta viimeisellä kaudellani” – Iltalehti Viitattu 24.5.2019.
 79. Kukas se siellä? Cheek pääsi F1-varikon pyhimpään Valtteri Bottaksen vieraana – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 80. ”V***u!!” – Valtteri Bottakselta lensivät ärräpäät hiekkaleikkien keskellä – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 81. Valtteri Bottas paljasti syyn heikkoon lähtöönsä – "Ei ole ikinä käynyt aikaisemmin" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 82. Nyt on viiksiä mistä vedellä! Valtteri Bottas ja Mercedes-väki juhlistivat ison pomonsa läksiäisiä hauskalla yhteiskuvalla – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 83. F1-maailma jää kaipaamaan Niki Laudaa - Valtteri Bottas julkaisi tunteikkaan kuvan: ”Lepää rauhassa” – Iltalehti Viitattu 24.5.2019.
 84. 84,0 84,1 Näkökulma: Valtteri Bottas suorastaan kerjää ongelmia pollealla repäisyllään – ja on täysin haasteensa tasalla – MTVuutiset.fi Viitattu 11.12.2018.
 85. Valtteri Bottaksen hektinen elämä vaatii paljon myös työntekijöiltä – miten Mervi Kallio pärjää Valen media-assistenttina? – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 86. F1-kuski Valtteri Bottas ja Mika Häkkinen mittelivät taitojaan eksoottisessa lajissa – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 87. Valtteri Bottakselta koskettava ele joulun kunniaksi – ”Nostatti kyyneleet silmään” – MTVuutiset.fi Viitattu 4.1.2019.
 88. 88,0 88,1 F1: Valtteri Bottas rakkauslaulun sanoittaja – Uusi Suomi Viitattu 6.2.2019.
 89. Austrian GP: Valtteri Bottas holds off Sebastian Vettel to win with Lewis Hamilton fourth – Sky Sports Viitattu 15.3.2019.
 90. F1-sivusto järjesti hämmentävän kyselyn Valtteri Bottaksesta – MTVuutiset.fi Viitattu 15.3.2019.
 91. Who thinks the beard should stay? – F1i.com Viitattu 15.3.2019.
 92. #VB77 – Valtteri Bottas – Twitter Viitattu 15.3.2019.
 93. Top 15 Sexiest Men in F1 – Mind Puncture Viitattu 15.3.2019.
 94. Valtterin erittäin hyvin tuntevana häneen on ehdottomasti uskomista!
 95. Valtteri Bottas kasvatti rouhean lomaparran – Emilia-vaimolla vankka mielipide miehensä uudesta tyylistä – Ilta-Sanomat Viitattu 26.3.2019.
 96. Tässäkö kaikkien aikojen himofani? – espanjalainen Claudia opetteli suomen kielen Bottaksen takia – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 97. Tunteet valloillaan! – Valtteri Bottaksen tavannut japanilaisfani purskahti itkuun – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 98. Emilia Bottas saa osansa Japanin fanaattisesta F1-kulttuurista – Valtteri: "Kysyin missä mun nimi on" – MTVuutiset.fi Viitattu 31.1.2019.
 99. 99,0 99,1 Lehdet: Valtteri Bottas ja Emilia Pikkarainen menivät naimisiin – Häkkinen hääauton kuljettajana – ESS.fi Viitattu 30.3.2017.
 100. 100,0 100,1 From Russia with love – BBC.com Viitattu 4.12.2017.
 101. Valtteri Bottas kutsuisi Kim Jong-unin, Putinin ja Trumpin päivälliselle – mutta miksi? – SuomiF1.fi Viitattu 4.12.2017.
 102. Lewis Hamilton eri mieltä Valtteri Bottaksen kanssa F1-sarjan uutukaisesta – "Parempi olla sanomatta mitään" – MTVuutiset.fi Viitattu 14.3.2019.
 103. Hamilton: Only difference with Valtteri is the beard – GRAND PRIX 247 Viitattu 24.5.2019.
 104. Max Verstappen naureskeli Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin erolle – "Se johtuu hänen parrastaan" – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.
 105. Bottas: Sukunimi-info – Tuomas Salste Viitattu 14.12.2017.
 106. Tiedätkö Bottaksen kypärävärityksen taustat? Inspiraationa kovia kokenut F1-yllätysvoittaja – MTVuutiset.fi Viitattu 15.3.2019.
 107. Perhostelu altaassa vaihtui hevosteluun hiekalla – Emilia Bottas kilpailee Horse Show’ssa – YLE.fi Viitattu 4.12.2017.
 108. Tallipomo vahvisti: Ferrari halusi Valtteri Bottaksen Kimi Räikkösen tilalle kesällä 2015 – Ilta-Sanomat Viitattu 14.3.2019.
 109. FIA kumosi vastaväitteet Bottaksen startista – "Poikkeuksellista täsmällisyyttä" – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 110. Valtteri Bottas piinaa pomoaan Mercedeksen hirviöauton aikataulusta – "Ei ole helppoa sovittaa F1-moottoria katuautoon" – MTVuutiset.fi Viitattu 26.3.2019.
 111. Mercedeksen pomo Valtteri Bottaksen vireestä: ”Hän joi itsensä humalaan muutaman kerran, se on hyvä alku” – Ilta-Sanomat Viitattu 26.3.2019.
 112. Valtteri Bottas julkaisi hellyttävän koirakuvan – "Niin suloinen etten kestä" – MTVuutiset.fi Viitattu 1.12.2018.
 113. Kuten varsin hyvin tiedämme, niin Chuck Norris on kirjoitettava isolla myös adjektiivina.
 114. Valtteri Bottas aikoo näyttää arvostelijoilleen: ”Sain kritiikistä vain lisäbuustia” – MTVuutiset.fi Viitattu 15.3.2019.
 115. Valtteri Bottas taas valmiina vuokraamaan matkailuautonsa, mutta ikävin ehdoin – ”Niin, kyllä se kuuluu sopimukseen” – MTVuutiset.fi Viitattu 14.3.2019.
 116. Valtteri Bottas on nyt keskittynyt lyömään Lewis Hamiltonin ja tietää miten se tehdään – ”En halua olla enää siinä tilanteessa” – MTVuutiset.fi Viitattu 14.3.2019.
 117. Valtteri Bottakselta upea ele hurjan rajapyykin kunniaksi – Mercedes-tähti ilahdutti onnekasta fania – MTVuutiset.fi Viitattu 24.5.2019.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Kauden 2019 Formula 1 -tallit ja -kuljettajat
Alfa Romeo Racing Suomi.gif Kimi Räikkönen Italia.gif Antonio Giovinazzi
Scuderia Ferrari Mission Winnow Saksa.gif Sebastian Vettel Monaco.gif Charles Leclerc
Rich Energy Haas F1 Team Ranska.gif Romain Grosjean Danish flag 1.gif Kevin Magnussen
McLaren F1 Team Iso-Britannia.gif Lando Norris Spanish flag 1.gif Carlos Sainz, Jr.
Mercedes-AMG Petronas Motorsport Iso-Britannia.gif Lewis Hamilton Suomi.gif Valtteri Bottas
Racing Point F1 Team Icons-flag-mx.png Sergio Pérez Icons-flag-ca.png Lance Stroll
Aston Martin Red Bull Racing Ranska.gif Pierre Gasly Alankomaat.gif Max Verstappen
Renault F1 Team Australia.gif Daniel Ricciardo Saksa.gif Nico Hülkenberg
Red Bull Toro Rosso Honda Icons-flag-th.png Alexander Albon Icons-flag-ru.png Daniil Kvyat
ROKiT Williams Racing Iso-Britannia.gif George Russell Poland flag 1.png Robert Kubica