Tumblr

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tumblr on internetsovellus, joka on luotu sitä varten, että hipit, homot, nimimerkin takana piilottelevat elämäm koululaiset ja arkkumasentuneet introvertit voivat löytää toisensa ja kokea huolellisesti simuloidun joukkoonkuulumisen illuusion. Tumblrin käyttäjäkansa on pääasiallisesti tekotaiteellisia wannabe-maalareita, b-luokan valokuvaajia, yksinäisiä animeurpoja ja sosiaalisesta ahdistuksesta kärsiviä, edgyn kuoren ja sinisten hiuksien alle piiloutuneita ihmisraunioita, jotka eskapismin nimissä yrittävät hukuttaa ylidramatisoitua maailmantuskaansa tähän bittiavaruuden runkkurinkiin, jossa samat kuvat kiertävät satoja kertoja käyttäjältä käyttäjälle. Tumputtajat ovat maailman suurimpia valehtelijoita, sillä yleensä köyhän, ahdistuneen lukio-opiskelijan kuoren alla piilee tavallinen, keskiluokkainen, identiteettikriisiä kroonisesti läpikäyvä ernu.

Tumblrin käyttäjistä käytetään yleisesti nimitystä "tumputtaja".


Huomionälkäpeli[muokkaa]

Tumblrin sisällä on jatkuva nälkäpeli käynnissä noteista, seuraajista ja muusta huomiosta. Postauksiin laitetaan hashtageja, joilla maksimoidaan huomio. Jos postauksesi saa alle 100 notea (tykkäykset ja jaot), olet leimattu surkeaksi luuseriksi ja paikkasi on jossain tuolla Siperian tuolla puolen. Olet menettänyt tumputtajana kasvosi, etkä koskaan saa unohtaa tätä ylimaallista nöyryytystä. Menetät kaikki seuraajasi ja Ukko Ylijumala saapuu Antti Holman hahmossa poistamaan blogisi. Olet mennyttä.

Jokaisella tumputtajalla on oma taktiikkansa kerätä huomiota ja nostaa omaa statustaan muiden, identtisten blogien jatkuvassa kamppailussa. Taiteellisina ja huomionhakuisina sieluina haluaa joka ikinen tumputtaja erottua joukosta. Valitettavasti koko Tumblr on yksi homogeeninen kimppakiva, josta päänsä saa ihmistenilmoille vain sulkemalla tietokoneen ja katoamalla ikuisiksi ajoiksi.

Tumblrhierarkiassa voit taistella tietäsi huomion taipaleella ylemmäs muun muassa näillä yleisesti käytetyillä taktiikoilla (tässä kohtaa tumputtajat itse kirkuvat kauhusta, kun heidän salaiset, yksilöllisesti hiotut sotataktiikkansa levitetään yleiseen jakoon):


Vitun nopea rebloggaaminen

Tässä taistelutaktiikassa on tarkoitus reblogata joka ikinen eteen tuleva postaus (tai siltä se ainakin tuntuu), jotta ei vain leimautuisi epäaktiivisesti. Ärsyttävä taktiikka.


Kommentointi

Tässä taktiikassa tarkoituksena on kommentoida joka ikiseen vastaantulevaan postaukseen niin, että seuraavan reblogatessa jää nimesi kommenttikenttään/rebloglistaan ja näin ollen ihmiset huomaavat, kuinka näppärä sananiekka oikein oletkaan. Toimivaksi todettu taktiikka.


Huolellinen rebloggaaminen

Tässä taktiikassa pääperiaatteena on ajatella mahdollisimman tarkasti sitä, miltä feedisi tulee näyttämään, jotta blogisi miellyttäisi silmää ja tulisi seuratuksi.


Pikkublogien kalastelu

Huomioi mahdollisimman montaa epätoivoista pikkublogia ja kerää heistä seuraajia. Vaivalloinen taktiikka, mutta toimiva.


Lämminhenkinen taktiikka

Tsemppaa kaikkia niin ne tykkäävät sinusta. Hyvä taktiikka, lisää myös ryhmähenkeä.


Hashtagien raiskaus

Lisää postauksiesi perään mahdollisimma paljon surullisia tägejä, muun muassa #depression, #suomipaskaa sekä kaikki mahdolliset kirosanat.


Pitkien postauksien välttely

Tässä taktiikassa avainasemassa on lyhyiden postauksien jakaminen. Vältä pitkän skrollauksen vaativia kilometriromaaneja, englanninkielellä kirjoitettuja kannanottoja tai mitään poliittista valitusta. Mitä enemmän kuvia ja dank meemejä, sitä enemmän tumppukansa villiintyy.


Suosittujen kuvien jakaminen

Jaa ainoastaan suosittuja kuvia, niin ihmiset tajuavat, että olet muodin huipulla ja tiedät, mitä tumppumaailmassa tapahtuu. Varoitus: luultavasti hukut valtavirtaan niin kuin kaikki muutkin.


Neverheard -juttujen jakaminen

Pelaa sillä, että blogisi on mielenkiintoinen: muut tumputtajat eivät ole ennen törmänneet sivusi postauksiin ja näin ollen vaikutat mielenkiintoisemmalta kuin mitä todellisuudessa olet. Toimiva taktiikka.


Reagointia vaativat postaukset

Jos kyselet käyttäjiltä, mikä on heidän horoskooppinsa/toteemieläimensä/lempivärinsä jne., saat todennäköisemmin heidät reagoimaan päivitykseen ja nostamaan asemaasi algoritmissa

Erilaisia Tumputtajia[muokkaa]

Estetiikkatumputtaja

Estetiikkatumputtaja postaa blogiinsa tietyllä tunnelmalla tai värimaisemalla koodattuja kuvia kukkasista, maisemoista, mukahienoista rappioestetiikkakaupunginosista (esimerkiksi Helsingin Merihaka), laihoista ihmisistä, kahvikupeista, viiltelyarvista, Nuuskamuikkusesta ja eläimistä. Estetiikkatumputtajat perustavat bloginsa sen toivossa, että joskus joku graafinen suunnittelufirma bongaisi heidän bloginsa, ottaisi yhteyttä ja tekisi heistä legendan. Todellisuudessa estetiikkabloggari kyllästyy photoshopattuun ja melodramatiikalla raiskattuun tunnelmablogiinsa muutamassa kuukaudessa.


Fandomtumputtaja

Fandomtumputtajat jakavat ("rebloggaavat") blogiinsa kuvia, videoita ja fanfiction -katkelmia fanittamastaan julkisuuden henkilö(/-ryhmä)stä. Fandomtumputtajat piirtävät shippikuvia erilaisten elokuvien, kirjojen ja pelihahmoista sekä artisteista. Näitä sitten fandomgenren sisällä jaetaan kuin viimeistä päivää. Ulkopuolisille nämä blogit ovat yhtä tylsiä kuin rehtorin puhe kevätjuhlassa. Fandomblogeilla on tapana myös kehitellä fiktiivisiä dialoginpätkiä fanituksen kohteesta löytyvillä hahmoilla näyteltyinä, sketsinomaisesti.


Samaistuttavat blogit

Samaistuttavien blogien tarkoitus on luoda kuvia ja tekstejä, joihin jonkin tiettyä asiaa elävät ihmiset voivat sitten samaistua. Usein samaistumisblogit liittyvät mielenterveysongelmiin, homorummutukseen tai persoonallisuustyyppiin nimeltä introversio.


Yhden idean blogit

Tumputtaja keksii hyvän idean, joka kerää hirveän suosion. Suosio lopahtaa parissa kuukaudessa ja tumputtaja keksii uuden. Esimerkkejä muun muassa suihkuajatuksia matkivat sauna-ajatukset sekä vuonna 2014 loppuunrunkatut kuhajutut.


Kulttuuribloggaajat

Kulttuuribloggaajat kirjoittavat hassunhauskoja faktoja kulttuuristaan, opettavat kieltään muille ja lähettelevät kansallisromanttisia kuvia muille. Kulttuuriblogit menestyvät yllättävän hyvin, en tiedä mikä niissäkin vetää saatana.


Seksuaalivähemmistötumputtaja

Gay pride -tumputtajat ovat niitä, jotka levittävät LGBTQ+ -riemua muille kanssahomoilleen, selittävät, kuinka aseksuaalit ovat ihmisiä, bilesbot kuuluvat queer-yhteisöön valideina ja kuinka transihmiset ovat hip n cool. Homoylpeysbloggareilla on myös syvempiä sisäisiä ristiriitoja keskenään esimerkiksi siitä, kuuluvatko biseksuaalit pride-ilotteluun vai eivät.


Vassaribloggarit

Vassaribloggarit ovat pääasiassa Helsinkiläisiä cityvihreitä, jotka vegaaninen luomushamppanjapullo sormissaan, pikkusormi pystyssä kaatavat lasillisen tuota statuksennostatuslientä myös viereiselle puskalle, joka vaatii saada ihmisoikeudet. Postattuaan piknikkuvansa Instagramiin hän selittää ystävälleen olevansa vannoutunut vasemmistolainen ja antavansa euron Nälkäpäivä-keräykseen ainakin joka toinen vuosi.


Suomipaskablogit

Kun tumputtaja on käynyt tuloksetta läpi kaikki edellä mainitut bloggarityypit, vajoaa hän tähän loputtomaan kuiluun. Suomipaska sisältää alatyylistä ja typerää laukomista suomen kielellä. Suomipaskatumputtajat ovat menetettyjä tapauksia.


Palveluksesta käytetyt nimitykset[muokkaa]

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin sanoo vanha sanonta. Sanonta on täysin oikeassa. Tumblrin epätoivoiset lukiorunkkarikäyttäjät kutsuvat sovellustaan muun muassa nimillä Tumblr, Tumppu, Tumblu, Tumbluri, Tumpluri


Suomitumblr[muokkaa]

Kun talonvaltaus kuulosti liian pelottavalta sanalta, päättivät suomalaiset valloittaa muuan nettisivun. Kohteeksi valittiin emosivusto Tumblr. Tämä pahaa-aavistamaton sivusto salli suomalaisen puskarunkkarikansan asuttaa kaukaisinta soppeaan, jossa nuo jumalan hylkäämät vittusaatanat sitten alkoivat sisäsiittoisesti levitä. Kaaokselle vakiintui nimikin: Suomitumblr. Sen postaukset liittyvät pääasiassa piilopatrioottiseen isänmaahuumoriin, suomalaisuudelle, maailmankaikkeudelle ja kaikelle suomeksi vittuiluun, sanaleikkimeemeihin, lähi-K-kaupassa kuultuun hassunhauskaan dialogiin sekä LGBT-asioiden suomenkielisiin käännöksiin. Osalla Suomitumblrkansasta on myös pahanlaatuinen kasvain, Tuntsafandom, jossa ihannoidaan ikivanhoja, kuvitteellisia sotaukkoja.

Suomitumputtajan tunnistaa pääasiassa kahden eri yhdyssanan taktinen yhdistäminen keskimmäisestä sanasta, kuten vaikka kuvitteellinen tapaus:

Kaljapullo + Pullonhenki = Kaljapullonhenki

Toisinaan nimet ovat myös estetiikkapaskablogien nimiä imitoivia, yleensä englanniksi, kuten esimerkiksi flying-tiger.

Suomitumblrkulttuurin kulmakiviä[muokkaa]

Käänteiskentauri

Tämä jumalanhylkäämä, väsynyt toteemieläin syntyi kauan sitten muutaman tumputtajan aivopierusta. Käänteiskentauri on yhdistelmä ihmistä ja hevosta, mutta toisin kuin arvokkaalla narniahtavalla taruolennolla, kentaurilla, on käänteiskentaurilla hevosen yläruumis ja ihmisen alaruumis. Käänteiskentaurista on olemassa laajalle levinnyt, luultavasti suomitumblrin tunnetuin postaus, johon sisältyy pornografista kuvamateriaalia, paljon suuria tunteita sekä nostalgian havinaa. Et ole suomitumblaaja, jos sinulla ei ole viha-rakkaussuhde tähän hirvitykseen: inhoat tätä turhaa,ohimennyttä ja väsynyttä paskahuumoria, mutta kuitenkin rebloggaat sitä blogiisi aina kun sellaista vastaan tulee. Käänteiskentaurista on olemassa myös lukemattomia ketjuja mitä eriskummallisimmilla spekulaatioilla, mutta yksikään niistä ei ole ylittänyt emopostauksen suosiota.


Antti Holma

Antti Holma on suomitumblrin jumala, isä kaikkivaltias ja suurin suomitumppuetsinnän kohde. Holma on jokaisen kunnon tumputtajan isä ja märkä uni. Hän on huhujen mukaan myöntänyt Twitterissä omistavansa Tumblr -tilin, ja sitä sitten porukalla etsitään. Par'aikaakin kiertää tuolla internetin pimeällä puolella monta postausta Holman kollektiivisesta etsimisestä ja palvomisesta.


Turrit

Tarun mukaan jokainen tumputtaja on turri, ja sen vuoksi tuo eläinmaailman ihme on saanut suomitumpun aivan banaaneiksi. Turreista kehitellään salaliittoteorioita, vitsejä, sanaleikkejä, tunnustuksia ja mitä ikinä vain suomitumputtajan alkoholin ja negatiivisuuden raiskaamalle aivokuorelle pälkähtääkään. Turriporno on huhuttu olevan noin 50% suomipaskablogaajista Tumblr-tilin salasanana.

Sosiaalisia medioita #justsulle
Hyvät:
Huonot: Facebook - Google+ - Jodel - YouTube
Epäilyttävät: OnlyFans
Saatanasta: ask.fm - Flickr - Instagram - IRC-Galleria - LinkedIn - Myspace - Snapchat - Suomi24 - Tinder - Twitter - Tumblr - Ylilauta
Ilmiöitä: #metoo - Jäävesihaaste - Kissat - Paskamyrsky