Tooga

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Klassista kauneusihannetta edustava hienostonainen perinteisessä kreikkalais-roomalaisessa toogassa.

Toogan historia alkoi siitä, kun Arkhimedes sai oivalluksen kylvyssä. Tämän seurauksena muoti alkoi, eikä pukeutuminen enää koskaan näyttänyt samalta.

Ajatus nopeasti puettavasta toogasta tuli mieleen, kun Arkhimedes tarkasteli kylpypyyhettä. Hän yhdisti tämän arkisen käyttöesineen värin, maun ja ulottuvuuden toiseen käyttötarkoitukseen. Vaate oli helppo pukea ja riisua. Ateenalaiset filosofit suosivat toogaa, koska se oli hinnaltaan edullunen ja muuten vaivaton. Siksi heidät tunnistikin toogasta, vaikka he eivät muuten koskaan olleetkaan erityisen muotitietoisia. Tässä mielessä tooga siis vastaa täsmälleen samaa, mitä myöhempien aikojen farkku ja T-paita edustavat nörteille.

Myöhemmin myös orgioistaan ja kylpylöistään kuuluisat roomalaiset osasivat arvostaa toogan ominaisuuksia. Tooga mahdollisti sen, että matkaan saattoi lähteä pelkän pyyhkeen kanssa, ja välttää kaikki ongelmat. Ajatus oli suosittu ja jopa modernina aikana esimerkiksi Douglas Adams kehitti tästä roomalaisten alkuunpanemasta helposta ja kätevästä matkustuskäytänteestä universumin kattavan liftaamisstrategian.

Roomalaisten tooga oli yleensä värjäämätöntä vaaleaa villaa, mutta ylhäisö ja korkeiden valtiollisten virkojen haltijat saattoivat lisätä siihen violetin raidan. Kokonaan purppurainen tooga oli sallittu vain keisarille, triumfaattoreille ja aktiivisille diskossakävijöille. Alun perin suruasuna käytetty musta tooga levisi yleisempään käyttöön goottimuodin vallatessa alaa Roomassa 400-luvun lopulla.

Roomalaisten tooga oli suuren puoliympyrän mallinen, eikä sitä kiinnitetty minkäänlaisilla nauhoilla, hihnoilla, soljilla tai henkseleillä, vaan se poimutettiin vartalon ja vasemman käsivarren ympäri. Tämä oli (ja on) järjettömän vaikeaa. Eräs Rooman tuhoon johtaneista tekijöistä oli se, että kaikkein kyvykkäimpien kansalaisten valveillaoloajasta noin neljäsosa kului toogan oikeaoppiseen pukemiseen.

Kristityt tykkäävät muistuttaa, että Jeesus kuvataan ristillä usein alushousumaisessa pyyhkeessä. Mutta humanisti tietää, että muodikkaan pukeutumisen alkuperä on antiikin Kreikassa, ei kristillisessä perinteessä. Jeesuksen kääre näyttää olevan enemmänkin käsipyyhe kuin kylpypyyhe, joka taas on toogan perusmuoto.