Taskuliina

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taskuliina on klassista miestenpukeutumista harrastavien mielestä klassisen miestenpukeutumisen kruununjalokivi. Tämä johtuu siitä, että 1) sen valitseminen ja asetteleminen on vielä vaikeampaa kuin solmion ruseteista puhumattakaan ja 2) suurin osa suomalaisista miehistä ei tiedä, mikä taskuliina on.

Taskuliina keksittiin tiettävästi 1700-luvun alun Ranskassa, kun huomattiin solmion olevan epäkäytännöllisen muotoinen nenän niistämiseen. Taskuliinaan saattoi töräyttää isommankin klyyvarin sisällön vailla pelkoa, että sitä sinkoutuisi muun herrasväen kasvoille. Myös hygieniasyistä (vaikkei niistä tuon ajan Ranskassa erityisen paljon piitattukaan) tämä järjestely oli oiva, sillä kravatti oli nyt varattu yksinomaan suupielten pyyhkimiseen ruoanjämistä, ja herrasmies saattoi aterioida rauhassa ilman pelkoa, että tulisi epähuomiossa hieroneeksi naamaansa räkää.

Taskuliinan käyttö

Kaikki itsetietoiset herrasmiehet tietävät, että taskuliinan tulee tursuta puvuntakin tai irtotakin rintataskusta niin, että se liki hipoo käyttäjänsä leukaa. Tällöin kuitenkin ongelmaksi nousee se, miten liina sopii asetella niin, että se ei keikahda taskusta ulos. Ratkaisu voi olla esimerkiksi tavallista huomattavasti suuremman liinan ompeluttaminen tai liinan liimaaminen taskuun kiinni purukumilla tai nuuskalla. Liinan ryhdikkyyden voi taata käärimällä sen esimerkiksi paperimassamöykyn ympärille.

Myös liinan taitteleminen menee herkästi origaminäpertelyn puolelle. Totuus kuitenkin on, että siihen ei ole tarpeen nähdä vaivaa. Liinan rynttääminen taskuun niin, että se kuitenkin näyttää asetellulta, on oma taitolajinsa. Tässä yksinkertaiset ohjeet siihen:

 1. Aukaise liina kokonaan levälleen
 2. Nappaa liina hyppysiisi sen keskikohdasta niin, että se menee luonteville laskoksille
 3. Sulje liina toisen käden nyrkkiisi ja rutista
 4. Sujauta nyrkki puoliksi rintataskuusi
 5. Vapauta kätesi nyrkistä ja jätä mytty rintataskuun.

Taskuliinan valitseminen on vaikeaa, koska vain aidosti kekseliäät yhdistelmät luovat tyylitietoisen vaikutelman. Parasta olisi, jos taskuliina sisältäisi mahdollisimman vähän viitteitä muihin puvun väreihin tai kuoseihin, mielellään suorastaan sotisi koko muun kokonasuuden kanssa. Esimerkiksi herkästi turhan vakavaa hautajaispukua voi piristää neonvihreällä taskuliinalla, jossa on veikeästi pälyilevä silmäkuviointi. Astetta veijarimaisempi sulhanen taas voi sujauttaa šakettinsa rintataskuun talouspaperiarkin.

Taskuliinan vastustus

Taskuliinan ideologisena vastustajana on profiloitunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pääsi Niinistön suosioon pidättymällä taskuliinojen käytöstä. "Sinä et käytä sellaista liinaa. Minäkään en tuollaista laittaisi ikinä", kerrotaan Niinistön sanoneen Rinteen rintataskua hipelöiden. Taskuliinasta on muodostunut suomalaisissa homososiaalisissa politiikkayhteisöissä ja erityisesti Kokoomuksen miesten keskuudessa sartoriaalinen šibbolet, joka erottaa Niinistön miehet hänen vihollisistaan.[1] Niinistön tiedetään varsinkin valtiollisissa juhlatilaisuuksissa käyttävän taskuliinan paikalla seteleitä viestiäkseen väitetystä talousosaamisestaan ja vakavaraisuudestaan.[2]

Vaihtoehtoja taskuliinalle

 • Taskunauris
 • (Aku Ankan) taskukirja
 • Taskumatti
 • Taskuveitsi
 • Taskupapukaija
 • Taskulisko
 • Taskunakkimakkara
 • Taskuetikkakurkku
 • Taskukaalinlehti
 • Setelitukku
 • Kala

Viitteet