Taru sormusten herrasta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Taru sormusten herrasta (The Bored of the Rings)
Harrypotterbook.jpg
Valmistusmaa Uusi-Seelanti
Ensi-ilta 1954
Ohjaus J.R.R. Tolkien
Käsikirjoitus Peter Jackson, Elias Lönnrot, Henry Beard, Douglas Kenney
Pääosissa Eliah Wood, Han Solo, Viggo Mortensen
Tuotanto Markus Selin
Elokuvayhtiö BBC
Kesto 11 h (pikakelauksella)
Kieli englanti, siansaksa
Ikäraja Suomessa 11 vuotta ja 5 minuuttia

Tahtoisin tosiaan nähdä sen tuotantoyhtiön, joka vaarantaisi maineensa ja toimeentulonsa tekemällä kallisbudjettiseen suurelokuvasarjaan kohtauksen, jossa Tom Bombadil lausuu huonoja runoja haltiakielellä vain sen vuoksi että kaksi alan vannoutunutta fania voisivat muiden uinaillessa hihkua katsomossa ja lyödä yhteen pieniä karvaisia jalkojaan.


Taru sormusten herrasta on puoli päivää kestävä komedia, jonka J.R.R. Tolkien on ohjannut Peter Jacksonin kaunokirjallisten ”teosten” pohjalta. Alkuperäinen kirjasarja käsittää 10-sivuisen novellin ja pari humalapäissään töherrettyä karttaa.

Kritiikki[muokkaa]

”Teoksen” pääsanomana on, että monarkia on ainoa oikea ja paras valtiomuoto, mitä ihmiskunta on maan päällä ikinä kehittänyt. Jacksonilta tosin kestää ikuisuus, ennen kuin hän saa sen ”teoksessaan” sanottua. Tolkien on filmatussa versiossa ohittanut tämän radikaalin sanoman lähes tyystin ja näyttää mieluummin puoli tuntia kestäviä hidastuksia juoksevista hevosista.

Kriitikot pitävät molempia teoksia yleensä noin kolmen tähden arvoisina. Tämä johtuu siitä, että kummassakaan produktiossa ei ole originaalia materiaalia, vaan juonielementit ja hahmot on lainattu muualta. Tärkeimmät inspiraationlähteet ovat olleet Kalevala ja Babylon 5. Tolkien ei kuolinvuoteellaankaan suostunut myöntämään näiden yhteyttä hänen tuotokseensa. Moinen omahyväisyys yhdistettynä siihen, että Tolkienillakin kestää elokuvissaan ikuisuus saada asioita sanottua, sai arvostelijat takajaloilleen.

Ainoa asia, jota ”teoksesta” kiiteltiin, olivat lukuisat hyvin suunnitellut keinotekoiset kielet, kunnes Tieteen kuvalehti paljasti, että ne ovatkin vain suomea, johon on lisätty heittomerkkejä.

Jotkut luulivat, että Sormusten herran jälkeen Jackson jo ymmärtäisi lopettaa. Papin annettua viimeisen voitelun Jackson kuitenkin vetäisi tyynyn alta esiin Silmarillionin, jonka hän oli huvikseen vääntänyt tehdessään kuolemaa.

Juoni[muokkaa]

Arvostelijat moittivat usein kirjaa tylsäksi ja pitkäveteiseksi. Koska Tolkienin filmatisointi seuraa Jacksonin ”teosta” melko tarkasti, ovat molemmat tylsiä ja pitkäveteisiä. Kirjaa lukevat lähinnä elämäänsä kyllästyneet nörtit.

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että ensimmäinen tiberiumsota käydään vuosina 2019–2022.

Jacksonin ”teoksessa” muutama tylsä höpötti joutuu kävelemään pitkän matkan, jotta he saisivat jonkin halvan korun (ilmeisesti anusneulan) myytyä pois. Matkahan ei voi sujua hyvin, sillä ”teoksessa” on sentään monta sivua. Niinpä höpöttiporukka joutuu noin miljoonaan eri häiriötilanteeseen, ennen kuin matka taas jatkuu. Tarina ampuu itseään jalkaan, kun höpöttien seuraan liittyy metsissä samoileva sammuva dena (joka paljastuukin rikkaaksi kaveriksi), joka johdattaa höpötit jatkuvasti väärään suuntaan.

Blaablaa blaablaablaa. Ja kohta aletaan laulaa. Zzzzz....

Välillä porukka törmää ihan meneviin taisteluihin, mutta tämän vastapainoksi vuorotellen jokainen hahmoista alkaa resitoida siansaksalla kirjoitettua lorua, joka jatkuu noin 118 sivua ja vielä karttojen marginaaleissakin.

Kriitikot ovat arvostelleet Jacksonia siitä, että ”teoksessa” ei ole selkeää roistoa tai pahaa hahmoa. Kukaan ei lisäksi tunnu tietävän, kuinka monta kirjaa sarjaan kuuluu. Pääosa tutkijoista veikkaa 3–4, mutta jopa 15:tä on esitetty.

Lopussa päädytään Minas Troneyn kaupunkiin, jossa Ara-Korni onnistuu huudattamaan itsensä koko paikan kuninkaaksi ja kaikki päähenkilöt saavat Kuninkaallisen Kädenpuristuksen. Lopulta Sauruksesta tulee kuninkaan kemiallisten aseiden laboratorion päätutkija, Gimmel saa yksinoikeuden kaikkeen sotaromuun, ja Legoland perustaa Minas Troneyhin hyvin menestyvän matkamuistomyymälän.

Koko juttu on sekava, rönsyilevä, tolkuton ja tylsä sekoilu ilman juonen häivääkään. Kuka tahansa tolkullisempi ihminen, ääliö, höpötti tai haltija olisi ihan ensimmäisenä Riv'n'Dellissä kysynyt Guano-kotkalta, että mistä hinnasta käyt lentäen pudottamassa sen helyn Tuomiovuoreen?

Teos on eräänlainen kasvukertomus. Ara-Korni oppii, että jos miehestä ei ole kertakaikkiaan urhoksi eikä sankariksi, niin kieroilemalla ja selkäänpuukotuksella pärjää aivan yhtä hyvin, ja Fritsu oppii, että laiskanpulskean tyhmän höpötin on parasta pitää vain huolta omista asioistaan eikä sekaantua silmäätekevien asioihin.

Elokuvat keskittyvät kuvaamaan, miten isot asiat hajoavat – hidastettuina.

Elokuvat[muokkaa]

Mikään ylläolevista pikku ongelmista ei estänyt J.R.R. Tolkienia tekemästä Jacksonin ”teosten” pohjalta superkallista elokuvasarjaa, joka loppujen lopuksi tuotti tappiota, suututti ”teoksen” vähätkin fanit ja oli kaiken kaikkiaan sekava kasa huonoja erikoistehosteita. Faneja suututtivat erityisesti Tolkienin lisäämät, täysin motivoimattomat hempeilyjaksot, joissa mieshahmot pääasiassa katsovat toisiaan söpösti. Vaikka Jackson ”teoksessaan” vihjaa hahmojen seksuaalisesta suuntautumisesta varovasti jotain, Tolkien vetää mutkia kunnolla suoraksi ja esittää raiskauskohtaukset ilman sensuuria. Elokuvaversiossa on joitakin hahmoja, joita kirjallisessa ”teoksessa” ei ole. Tärkein niistä on isoksi mutta ei aikuiseksi kasvanut koulukiusaaja nimeltä Saurus.

Irtopäiden ja homoeroottisten kohtausten vuoksi Suomessa elokuvan ikärajaa nostettiin seitsemästä yhteentoista vuoteen, lähinnä uskonnollisten konservatiivien ininän vuoksi, huolimatta alkuperäisten teosten kirjoittajan vahvasta uskonnollisesta konservatismista. Kirjaa sen sijaan luetaan jo päiväkodeissa, sillä lapset eivät yleensä ymmärrä, mitä Jacksonin hienovaraiset ilmaukset kuten ”matkustaa suklaajunalla korkeimmalle huipulle” tarkoittavat.

Hahmot[muokkaa]

Jacksonin luonnoksia hahmojen mittakaavasta.
Matkanjohtaja Klankku tarkastaa käsimatkatavarat.

Höpötit[muokkaa]

Höpötit ovat pieniä ja haisevat pahalle. Molemmat ominaisuudet johtuvat liiallisesta kessuttelusta.

 • Dildo Ripuli – Anusneulan alkuperäinen kantaja, joka menettää sen Gandalfille välikohtauksessa, johon ei liity seksuaalirikosta.
 • Fritzu Ripuli – Löytää anusneulan Dildon roskiksesta. Hipelöi sitä jatkuvasti ja halajaa käyttää sitä.
 • Spam Wiseguy – Pitää roskista pystyssä, kun Fritzu kaivaa. Haluaisi myöskin kokeilla anusneulaa, mutta ei tunnusta sitä edes itselleen.
 • Mersu – Ei osaa uida mutta asuu silti autiolla saarella. Kaahaa vesiskootterilla herättäen pahennusta rankkihöpöteissä.
 • Pepsi – Konnun seremoniamestari ja pommimies. Lempisanonta: "Äy Tuk Tuk Tuk Tuk..."
 • Klankku – Toisesta ulottuvuudesta tullut digitaalinen matkaopas, raiskaaja, varas, tappaja. Silti kaikki, erityisesti kertoja, pitävät hänestä. Kärsii ilmeisesti pahasta skitsofreniasta, joka juontaa aina traumaattiseen lapsuuteen saakka. Paljastihan Klankku jo ajat sitten hypnoottisen arvoituksellisessa terapiasessiossa Dildon kanssa, että oma mummonsa se jo opetti Klankun imemään muniakin! Kokeili kerran anusneulaa. Se varastettiin. Varkaat. Petolliset Höpötit. Meidän. My precioussss... hssss!
Sauron jätettiin pois kirjasta.

Magic the Gathering -pelaajat[muokkaa]

Mtg-pelaajat osaavat korttitemppuja.

 • Goodgulf – Looshistaan erotettu ruusuristiläinen silmänkääntäjä. Jotkut väittävät, että Goodgu... siis Gandalf on ”teoksen” kertoja, mutta Gandalfin masokismin taso ei tutkimusten mukaan yllä teoksen varsinaisen kertojan tasolle. He eivät siis ole sama henkilö. Gandalf puhuu liikaa ja estää usein juonen etenemisen. Haluaisi kokeilla anusneulaa. Antaa suurille hirivöille nelosia ("You shall not pass").
 • Siwamat – Gandalfin kaksoisveli, joka rakentaa hiekkalaatikolla röllejä. Haluaisi epätoivoisesti kokeilla anusneulaa. Pesee mustankin valkoiseksi ja valkoisen moniväriseksi. Omistaa Lassi lohikäärmeen teemapuiston, jonka kaikki osakkeet omistaa itse. Viljo vihannes johti puistoon rehujen kamikaze hökkäyksen ja tuhosi Siwamatin liiketoiminan jumittamalla teemapuiston kulkutiet ja koneet.
 • Saurus – Anusneulan alkuperäinen omistaja, jolla ei ole mitään halua saada sitä takaisin. Hänellä on tutkinto kauppatieteistä, liituraitapuvuista ja demonologiasta.
 • Puuparta eli Viljo Vihannes – Vanha pedofiili, joka houkuttelee höpötit metsään ja ”pitää heistä huolta”... Hän on puu-ukkojen ykköspamppu.
 • Tim Benzedrine – Puuparan pedofiilikaveri, joka hämää lukijaa 70 sivua, jotta Puuparka saa taustalla ”hoidettua asiat” höpöttien kanssa. Asuu metsässä vaimonsa Hamppu-Marin kanssa.
Haltijat rakentavat kaupungin ja ihmiset kaupallistavat sen.

Ihmiset[muokkaa]

Ihmiset rähisevät keskenään ja kaikkien vastaan tulevien kanssa – ihan niin kuin fiktion ulkopuolellakin.

 • Ara-Korni – Kiukutteleva pikkupoika, joka karkasi pienenä kotoa. Ihastunut Eufrosynen maitokanistereihin.
 • Isä Theo – "Hoitaa" hevosten lisäksi veljentyttärensä Eufrosynen...
 • Eufrosyne - Hevostyttö, joka tykkää koppalakeista, monokkeleista, ratsupiiskoista ja ratsastussaappaista. Keski-Maan ensimmäinen radikaalifeministi. Oliko hänellä joku velipoikakin? Mikä lie luuseri.
 • Barafin – Statisti, joka halusi anusneulaa hieman liikaa. Onneksi hänen isänsä ei saa tietää sitä.
 • Tramp-Olin – Tulee Barafinin tilalle haluamaan anusneulaa. Isä saa valitettavasti tietää. Eufrosyne ihastuu tähän "mieheen", mutta Ara-korni vie Tramp-Olinin takahuoneeseen ja suorittaa tälle "valitettavasti" epäonnistuneen leikkauksen.
 • Isä Benelux IX Hidasjärkinen – Omistaa Minas Troney -nimisen kaupungin Farbrorin maassa, jossa seuraa Seiskasta uutisia poikiensa toilailuista. Isän pitäisi lisäksi valvoa, etteivät naapurin Mormor-maan kansalaiset tee mitään typerää. "Teos" loppuisi 400 sivua liian aikaisin, jos hän niin tekisi. On kuikuillut Kuplaa liian usein. Goodgulf -velho vei lopulta hänet takahuoneeseen ja poisti päiväjärjestyksestä.

Raviherrat[muokkaa]

ovat hevoskansaa. Pitävät ravikisoja joka viikko. He kuuluvat ihmisiin. Raviherroja ovat Isä Theo ja Eufrosyne. Heillä on tapana pukeutua kansallispukuun ja käyttää koppalakkeja, ratsupiiskoja, monokkeleita ja ratsastussaappaita. Lisäksi hekäyttävät sotaratsuina lihavia merinovillalampaita.

Ääliöt[muokkaa]

Ääliöt ovat ihmistä pienempiä, ahneempia, kaivelevat enemmän tunneleita ja juovat enemmän alkoholia.

 • Gimmel – Stand-up-koomikko, jolta eivät puujalkavitsit lopu kesken. Legolandin kaveri ja ylettyykin "tarpeeksi korkealle"... Onnistuu lopuksi rikastumaan saamalla yksinoikeuden kaikkeen Saurukselta jälkeenjääneeseen sotamateriaaliromuun.
 • Kaikki muut ääliöt ovat ilmeisesti valmiiksi kuolleita ”teoksen” alkaessa. Syynä oli Z'ha'ha-Dum-planeetan väärä asento Auringon kanssa, mikä aiheutti liikaa varjoja.
Haltijoilla on hyvä kuulo. Ja sitä suurempi luulo. Ne runoja rustaa. Mist' tulee tuskaa.

Haltijat[muokkaa]

Haltijat ovat ärsyttäviä, koska he ovat olleet maailmassa kauan ja tietävät kaikesta kaiken – ja myös muistavat mainita siitä joka käänteessä. Haltioiden pajoissa taotaan anusneulat. Niitä on kaikkiaan 20: kuusi maiden hallitsemiseksi, viisi alistamaan meret valtaansa, kolme ilmojen voittamiseen ja kaksi pahanhajuisen hengityksen poistamiseksi. Plus sitten tietty Sauruksen anusneula.

Haltiat tekivät Sormuksen tään
ja sen saadakseen katkaisee kenen tahansa pään.
Olkoon haltija sen vaikka narkki tai peikko,
ei tarvitse tyypin enää koskaan olla heikko.
Tää Sormus on kaikkien taikojen summa.
Jos sillä ei pärjää, niin johan on kumma.
Jos joku sen löytää, niin muistakoon
lähettää sen Sauruksen postilokeroon
 • Legoland – Salamurhaaja metsiköistä. Tappaa röllejä. Paljon. Saa lopuksi kuninkaallisen yksinoikeuden pitää Minas Troneyssä matkamuistomyymälää.
 • Orlon – Agentti, joka huijaa päähenkilöitä joka käänteessä. Kriitikoiden suosikkihahmo, huolimatta tavastaan aloittaa jostain syystä keskustelu sanaparilla Mr. Anderson. Haluaisi kokeilla anusneulaa.
 • Liberal – Järjestää thai-hierontaa höpöteille metsässä. Saa melkein kokeilla anusneulaa, mutta tietää että innostuisi siitä ihan liikaakin. Myy päähenkilöille piristäviä huumeita haltijoiden taikaleipää. Oliko hänellä joku miehekekin? Mikä lie luuseri.
 • Cellofan - Liberalin puoliso. Täysin vaimonsa tossun alla oleva B-luokan nynny.
 • Lady Lycra - Edellisten tyttärentytär, Orlonin tytär, näyttää pitkää nenää Ara-Kornille
 • Garfunkel - Orlonin kaveri ja hilpeä hevosveikko.
Rölliarmeijat ovat "teoksen" parasta antia.

Ikävät olennot[muokkaa]

Röllit[muokkaa]

Röllit eli narkit ovat rumia, typeriä, omahyväisiä ja järjestäytyneitä olioita, jotka seuraavat sokeasti johtajaansa. Ne eivät silti ole lestadiolaisia, vaikka siltä ehkä vaikuttaakin.

Nasalsprayt[muokkaa]

Nasalsprayt ovat Sauruksen ja Kääkän yhdeksän terhakkaa poikaa, jotka Kääkkä pullautti sinä aikana kun Saurus oli viimeistelemässä graduaan iltakoulusta ja demonologiasta. He ovat hyvin ilkeitä ja heillä on pahanhajuinen hengitys. Tykkäävät pukeutua mustiin huppareihin. Eufrosyne päästää yhdestä heistä ilmat pihalle - kirjaimellisesti.

Kääkkä[muokkaa]

Kääkkä on ikävä vanha akka, joka vanhuuttaan on muuttunut hämähäkiksi ja punoo juoniaan ja verkkojaan kaikkien ohikulkijoiden pään menoksi luolassaan. Ei piittaa anusneulasta, koska on niin vittumainen otus.

Synonyymisanahirviö[muokkaa]

Ilkeä olento. Et halua tavata pimeällä kujalla tai varsinkaa koulussa.

Mörssärikarju[muokkaa]

Mörssärikarju on Andrea-Doriassa (ääliöiden kielellä Z'ha'ha-Dum) asuva vielä ilkeämpi otus, joka tykkää piiskaleikeistä ja asefetisismistä. Ei puhu paljoa, mutta hänen piiskansa puhuu senkin edestä. Hänellä on henkilökohtainen ongelma sekä ääliöiden että Goodgulfin kanssa. Kirjailija jättää avoimeksi, että soivatko lopulta hääkellot Kääkän ja Mörssärikarjun häihin muutaman vuosituhannen kuluttua.

Keski-Maa[muokkaa]

Tarina tapahtuu Keski-Maassa, joka jostakin ihmeen syystä pitää kirjoittaa yhdys-viivalla. Tosi-fiksua vai-mitä? Keski-Maata ei saa sekoittaa Eurooppaan, vaikka näillä kahdella onkin joitain yhteisiä-piirteitä, kuten monarkioiden-ihannointi. Keski-Maa sijaitsee sananmukaisesti Maan keskipisteessä ja Eurooppa ei, joten näillä asioilla ei-oikeasti ole mitään-tekemistä.

Keski-Maan nimi on peräisin suomalais-ugrilaisen kantakielen sanasta gefkimuo, joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa: ”Plagioin tämän norjalaisesta mytologiasta.”

Keski-Maassa on paljon mielenkiinnottomia paikkoja, joissa ei tapahtu oikeastaan mitään satunnaisten rölli-invaasioiden ja noidanpolttajaisten ohella. Niitä ovat mm:

Farbror: Lännen ihmisten kuningaskunta.
Mormor: Pahikset asuvat siellä. Eteläisissä paikoissa asuu mormoneja...
Dorgala: Haltijoiden vanhin asuinpaikka
Riv'n'Dell: Toinen haltijaslummi, jossa Orlon pitää jöötä
Andrea-Doria eli Z'ha'ha-Dum: Ääliöiden vanha luola, jonka Mörssärikarju rölleineen pwnasi joskus kauan sitten
Läävä: Höpötit asuvat siellä.
Minas Troney: Farbrorin pääkaupunki
Paperimassavuoret: Siellä asuu ääliöitä.
Primula: Eräs merkityksetön ihmisten kaupunki, jossa on myös höpöttipopulaatio.
Kestopuumetsä: Siellä on haltijoita riesaksi saakka.
Xylitol: Joki, jota haltijat rakastavat. Siitä juominen aiheuttaa hammasmätää.
Vanerimetsä: Viljo Vihanneksen pusikko.
Noutopiha: Sivamatin lukaali
Pohjanmaa: Raviherrojen lakeudet. Pääkaupungissa pidetään joka vuosi isot juomingit.

Sodat[muokkaa]

Keski-Maassa käydään paljon sotia ihmisten, haltioiden ja röllien välillä. Koko kirjasarjan aikana käydään vähintään 5 sotaa. Ihmiset ja haltiat ovat aina voittaneet epäreilulla pelillä. Esimerkiksi viimeisessä sodassa he saivat puolelleen haamuarmeijan, puu-ukkojen ja Goodgulfin mukanaan tuoman ison armeijan.

Tyyppillinen sota. Huomaa joku innokas hihhuli keskellä.

Kuka hallitsee maailmaa?[muokkaa]

David Icken mukaan Taru sormusten herrasta paljastaa Illuminatin olevan maailmamme todellinen hallitsija.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]