Suuri gangstasota

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Once a upon fucking time in America - Suuri gangstasota
Valmistusmaa Yhdysvallat, Italia, Israel
Ensi-ilta 1984
Ohjaus Sergio Leone
Käsikirjoitus Harry Grey
Pääosissa Robert De Niro, James Woods, Marge Ziff, Urho Kekkonen, Christopher Walken, Samuel L. Jackson, Joe Pesci, Ray Liotta, Madonna
Tuotanto Jack Woltz's film studios
Elokuvayhtiö Jack Woltz's film studios
Kesto 530 min
Kieli Amerikka
Ikäraja Suomessa K-16


Suuri gangstasota on tositapahtumiin perustuva eeppinen gangsteri- ja piiloseksielokuva. Elokuva oli myös Sergio Leonen viimeinen elokuva, mitä hän jaksoi ohjata. Elokuva kertoo ammattigangsterin ja raiskaajan David "Noobles" Aaronsonin seksiä tihkuvan tarinan. Elokuvassa näytettiin neljä Aaronsonin tekemää raiskausta, vaikka oikeasti raiskausuhreja oli paljon enemmän. Elokuva sai feministiliitolta 13 valitusta naisten alistamisen ja sovinismin takia, mutta tuotanto haistatti paskat feministeille.

Näyttelijävalinnat[muokkaa]

Juoni[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Athos kuolee.

Elokuva lähtee käyntiin joidenkin läskien irlantilaisten raiskaajien liiton miesten harrastaessa S/M-leikkejä erään naisen kanssa. Alussa ei tietystikään selviä, miksi näin, mutta lopulta raiskaajain liitto alkaa tiedustelemaan naiselta, missä "Noobles" Aaronson on. Nainen vastaa, ettei tiedä ja päästää helvetin pahan pierun. Irlantilaisraiskaajat ehtivät laittaa kaasunaamarit, mutta nainen itse kuolee hajuun. Sitten selviää, että irlantilaiset raiskaajat halusivat Aaronsonin liittyvän heidän jengiinsä, koska hänenlainen raiskaaja olisi tuonut kunnon mainetta, mutta Aaronson ei tietenkään halunnut liittyä heihin ja pakoili heitä siksi.

Sitten palataan ajassa taaksepäin, jossa David Aaronson (De Niro) hakkaa vanhuksia ja uhoaa kovuuttaan. Sitten hän pamautti poliisilta silmän ja joutui vankilaan, jonka jälkeen elokuva vasta varsinaisesti alkaa. Aaronson pääsee ehdonalaiseen, mutta häntä vahtii kokoajan ilkeä konstaapeli (Jackson). Aaronsonin kaveri Max Bercowitz (Woods) ehdottaa Aaronsonille liittymistä seksijengiinsä. Aaronson haluaisi liittyä, mutta ilkeä konstaapeli jatkaa hänen seuraamistaan kuin hai laivaa. Lopulta Aaronson pyytää kaveriaan Patrick "Patsy" Goldbergiä (Kekkonen) tappamaan ilkeä konstaapeli, mutta murhayritys epäonnistuu. Ilkeä konstaapeli jatkaa varjostamista entistä tiheämpään, mutta lopulta Bercowitz auttaa ystäväänsä ja lahjoo ilkeän komisarion (Liotta) antamaan siirron ilkeälle konstaapelille jonnekin Saharaan. Niinpä Aaronson pääsee mukaan.

Aaronson pääsee raiskailemaan ja ihkuu iloa. Lopulta koko jengi tekee suuria joukkoraiskauksia ja saa vankilasta ja seksirikollisten järjestöiltä suuria huomionosoituksia. Heille jopa pystytetään oma katu.

Lopulta ilkeä konstaapeli palaa Saharasta yllättäen ja hakkaa puulaudalla ilkeän komisarion pään paskaksi ja tämä kuolee. Sitten ilkeä konstaapeli ottaa kiväärin ja tappaa Aaronsonin jengin Bercowitzia ja Aaronsonia lukuunottamatta. Tästä em. kaksikko alkaa pillittää niin kovaa, että ilkeä konstaapeli hukkuu niihin kyyneliin. Kaikkia vituttaa.

Elokuvan eroavaisuus tositapahtumiin[muokkaa]

Palkinnot[muokkaa]

BAFTA[muokkaa]

Ehdokkaana:

Golden Globe[muokkaa]

Ehdokkaana: