Soikeauskoinen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puhtauttaan kiiltelevä ovaali, jota soikeauskoinen yrittää pitää puhtaana.

Soikeauskoinen eri ovalisti on henkilö joka pyrkii pitämään oppiaan puhtaana. Oppia suojellaan turmeluksilta ja sukupuolitaudeilta. Soikeaoppisuus heijastuu tyypillisesti elämän kaikille alueille. Perinteisesti soikeauskoisuus on nähty kannustettavana ja positiivisena asiana, mutta kasvavassa määrin siihen liitetään jäykkyyttä korostavia mielikuvia. Ovalisti itse kokee yleensä puolustavansa hyvää asiaa pilaantumiselta.

Soikeaoppisuuden symboli[muokkaa]

Soikeaoppisuuden globaali symboli.

Soikeaoppisuuden symboli on kaikkialla tunnettu universaali merkki. Sen ytimessä on soikio. Soikion pyhyyttä ja puhtautta kuvataan piirtämällä sen ympäri sädekehä. Koska soikio on muodoltaan sädekehä, on tämä muoto pyhä. Mutta jotta tätä voitaisiin korostaa on sädehtivyyttä kuvattu ulospäin suuntautuvilla viivoilla.

Koska soikeaoppisuus ottaa kantaa hyvään ja pahaan ja rajaa ehdottoma absoluuttisen ja objektiivisen hyvän ja pahan erikseen, on soikio tavattu vielä jakaa ylhäältä alas kahtia pystyviivalla. Tämä halkaisija jakaa soikeauskoisen opin kahteen osioon hieman jing-jang -kuvion tapaan. Mutta koska soikeaoppisuudessa on kyseessä puhtaudesta, ei siinä kumpikaan puoli ole musta.

Soikeaoppisuus ja sen kritiikki[muokkaa]

Soikeauskoiset ovat yleisesti ottaen hyvin kiinnostuneita ns. navanalusasioista. Tietyt seksuaalisuuden muodot sotkevat ja likaavat ovaalin, ja tämän jälkeen ihminen saattaa muuttua harhaoppiseksi, kieltää ovaaliin uskomisen ja alkaa karvakolmionpalvojaksi. Tätä pidetään pahana koska tässä liataan soikio ja hylätään sen geometrinen muoto. Tämä on hyvin ympäripyöreästi syntiä.

Soikeauskoisen opin puhtaanapito vaikuttaa ulkopuolisille vastenmielisenä koska siinä keskitytään hyvin vahvasti naisiin ja neitsyyteen. Terveestä uskonnosta soikeauskoisen erottaakin se, että he palvovat neitsyitä ja pitävät ihmekertomuksissaan selibaatteja keskeisessä roolissa. Paheksuntaa on herättänyt myös se, että uskossaan soikeat ottavat kantaa tiedeasioihin, ja tätä tehdessään turvautuvat säännönmukaisesti kehäpäätelmiin. Soikeaoppisten kannanottoja pidetään myös poliittisesti häiritsevinä, koska opin kannalta keskeistä on myös politiikkaan osallistuminen. Soikeaoppisuuden teokrattisuus voidaan kokea vaivaannuttavaksi. Demokratiassa kaikille uskonnoille on annettava tilaa ja soikeaoppisuuden symboli ilmestyykin säännönmukaisesti äänestyslipukkeisiin.

Siveys, aseksuaalisuus ja uskonmiesten selibaatti-ihanne ovat kuitenkin opin etiikan ydinteesejä. Ja tämä tekee niistä uskonnonvapauden nimessä oikeutettuja. Tämä ei kuitenkaan estä toisuskoisia kutsumasta soikeauskoisia erilaisilla pilkkanimillä. Sellaisilla kuten vittupää.