Snowpiercer

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Snowpiercer — Lumilävistäjä on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut kotimainen Bon Jon-hon ohjaama dokumenttielokuva, joka kuvaa VR:n työntekijöiden arkea ja monia hauskoja kommelluksia, joita heille työn ohessa sattui talvella 2012–2013. Pääosa tapahtumista sijoittuu Oulunkylä-Oulu-väliä liikennöivään Pendolino-junaan. Yhteistuotantona valmistuneen elokuvan rahoitus on kansainvälinen, ja se on kerätty kaikkien talvella 2012–2013 myöhästyneiden VR:n junavuorojen lippujen hinnoista. Snowpiercer ohitti nopeasti ilmestymisensä jälkeen IMDB-elokuva-arvostelupalvelussa kärkisijaa pitäneen Painajainen merellä -elokuvan.

Juoni[muokkaa]

Elokuvan päähenkilö on Jyväskylään matkalla oleva Curtis Everett, joka on ostanut älypuhelimellaan käytäväpaikan läheltä lemmikkieläinvaunua, huolimatta orastavasta allergiastaan. Tästä suivaantuneena Curtis aloittaa uhkarohkean matkan kohti junan etuosassa sijaitsevaa ravintolavaunua. Päästäkseen etenemään junassa Curtis joutuu asettumaan poikkiteloin konduktöörejä, lipuntarkastajia, käytävällä hitaasti eteneviä vanhuksia, sekä poikkeuksellisen amatöörimaisia ninjasotureita vastaan. Erikoistehosteteilla kyllästetyn dokumentin kohokohtia ovat Curtisin perusteeton suuttuminen proteiinipatukalle, sekä kahden kilon painoisen siian traaginen menehtyminen kirveeniskun seurauksena. Elokuvan loppuratkaisu on junan myöhästyminen aikataulusta ja kahden huonokäytöksisen matkustajan poistaminen Rekolan aseman kohdalla.

Arviot[muokkaa]

Matti Rämö kirjoittaa arviossaan Suomen Kuvalehdessä, että näytteleminen on hyvin karikatyyrimäistä mutta miljöö on rakennettu paremmin ja juoni kulkee. Rämö luonnehtii elokuvaa klassiseksi dystopiaksi. Yhteenveto on hänestä jäntevä, mutta siihen päädytään kliseiden ja koomisten kömmähdysten kautta.[1]

  1. Rämö, Matti: Luokkajuna. Suomen Kuvalehti, 11.7.2014, nro 28, s. 54–55. Helsinki: Otavamedia.