Sklansky-pillu

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.

Sklansky-pillu kuvaa teoreettisesti saatua pillua, ts. pillun odotusarvoa erilaisten valintojen seurauksena.

Historia[muokkaa]

Epäonnistuttuaan rikastumaan pokeriurallaan ja tästä suivaantuneena kirjoitettuaan lukemattomia kirjoja semihäviävästä pokerista David Sklansky, yksi aikamme suurista pokeriteoreetikoista, päätti siirtää oppinsa käytännön elämään ja auttamaan ei-peliongelmaisen (engl. non-impotent) nuoren miehen arkea. Yksi jatkuvan häviämisen tuskaa lievittävä ja selittelyä helpottava pokeriteoreettinen konsepti on Sklansky-taalat. Sklansky-taaloja voittaa tai häviää siitä huolimatta, voittiko tai hävisikö rahaa oikeasti. Ansaittujen Sklansky-taalojen määrä riippuu siitä, mikä oli pelaajan valinnan odotusarvo esim. silloin, kun rahat menivät ns. keskelle. Käsite yleistyi Sklanskyn kaltaisen neron käsissä helposti myös naisonneen, jolloin voidaan kunkin valinnan kohdalla puhua odotusarvosta saada pillua riippumatta siitä, heruiko oikeasti, ja pian Sklansky-pillu vakiinnuttikin asemansa Davidin kaveripiirin perusselityksenä epäonnistumiselle naisen saamisessa. Seminaalityössään "The Theory of Expected Pussy" Sklansky toi konseptin suuren kansan ulottuville ja pian Sklansky-pillu olikin jo jokaisen kotiteoreetikon huulilla.

Määritelmä[muokkaa]

Saatu Sklansky-pillu määritellään pillun saamisen ehdollisena odotusarvona Sklansky-pillu 1.png, missä Sklansky-pillu 2.png on saadun pillun määrä ja Sklansky-pillu 3.png on valittu toimintatapa. Esimerkiksi voidaan arvioida, että tavanomaisella Hikipedian lukijalla Sklansky-pillu 4.png. Muokkaajalla luku on huomattavasti alhaisempi.

Käytäntö ja esimerkkejä[muokkaa]

Aivan kuten pokerissakin tappiota ja omien valintojen erinomaisuutta voidaan perustella ansaituilla Sklansky-taaloilla, myös naisonnessa voidaan vedota saatuun Sklansky-pilluun, vaikka todellisuudessa matka baarista grillin kautta kotiin tapahtui ylhäisessä yksinäisyydessä. Yhtäältä konseptia voidaan käyttää siis kuvailemaan "oli näin lähellä" -tilanteita, kuin myös toisaalta motivaattorina lähteä ylipäänsä kotoa, koska kävi miten kävi, Sklansky-pillua ropisee. Poikkeuksena kotiolojen nollatasoisesta Sklansky-pillusta mainittakoon Jehovan todistajat. Toisaalta aivan kuten pokerissakin, käsitettä ei koskaan käytetä silloin, kun toiminnan odotusarvo on ollut huomattavan epänegatiivinen, mutta on vain käynyt uskomaton tuuri.

  • "Olin eilen uusimmassa Sedulassa, ja oli kyllä näin lähellä, että ne muijat olis lähteny mun matkaan. Sain Sklansky-pillua ainakin 0.5!"
  • "Ostin sille vosulle tuopin, koska se nyt kuitenkin on kuin laittaisi Sklansky-pillua pankkiin."
  • "Hotelli Vantaan Sklansky-pillu on reilusti yli yhden."
  • "Äh, sama kai se on lähteä kotoa vaikka baariin, kun kuitenkaan kotona nyhjäämällä ei saa edes Sklansky-pillua (pl. himokkaat Jehovan todistaja -tytöt)."
  • "Avioliitto on kyl SP:n suhteen niin negatiivinen juttu!"

Sklansky-pillun matematiikka on monimutkaista. Esimerkiksi SP 0.5 kerrottuna kymmenellä, eli 10*0.5=5 SP ei yleensä ole lähelläkään viittä realisoitunutta, ja usein se on 0 realisoitunutta. Selitystä tähän on haettu, mutta sellaista ei ole löytynyt.

Katso myös[muokkaa]