Sivilisaatio

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sivilisaatio on se osa kulttuuria, joka pyrkii purkamaan eläimelliset käyttäytymisemme sivistyneesti. Ilman sivilisaatiota vallitsisi viidakon laki ja kaikki olisivat onnettomia. Sivilisaation jäseniä ovat sivistyneenä itseään pitävät ihmiset.

Sivilisaation ihmisten ohutta kerrosta hyödyntämällä suurille joukoille ihmisiä voidaan tehdä hyvää ja pahaa (riippuen lopputuloksesta) ilman ihmisen syvempien kerroksien painolastia. Etuna molemmissa on että anonyymiteetti on taattu. Aidosti sivilisaation jäseniksi pääsevät vain harvat ja valitut.

Etruskit ovat mainio esimerkki sivilisaatiosta. He tekivät kaiken kuten pitikin ja elivät rauhanomaisesti, kunnes joku epäsivistynyt kansa tuli ja jyräsi heidät.

Sivilisaatio toimii luomalla kansalaisilleen erilaisia sääntöjä, jotta kansalaiset tuntisivat olonsa turvalliseksi. Mutta kuten tiedämme, myös epäsivistynyt barbaari voi olla fiksu ihminen ja oppia säännöt. Tämän vuoksi sääntöjä on koko ajan muutettava. Muutos taas luo oravanpyörää ja onnellisuuden vastakohtaa, onnettomuutta. Vielä ei olla keksitty sivilisaatiota parempaa tapaa jakaa onnellisuutta ja onnettomuutta ihmisille. Eräs sivilisaation muoto on Sivilisaatio-peli.

Katso myös[muokkaa]

Snow.svg Artikkeli on tynkä kuin tontun pippeli pakastimessa.
Laajentamalla artikkelia saat Hikipedian lämpötilan nousemaan.