Sauna-elokuvat

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sauna
Valmistusmaa Suomi
Ensi-ilta 2008
Ohjaus A.J.A Annila
Käsikirjoitus Jörn Donner
Pääosissa Jörn Donner, Johanna Tukiainen, Laura Malmivaara, Matleena Kuusniemi
Tuotanto Jörn Donner
Elokuvayhtiö Donnre Productions
Kesto 1h 35min (leikkaajan versio 2h 12min)
Kieli Suomi - Venäjä
Ikäraja Suomessa K-18


Sauna-elokuvat on ensimmäinen suomalainen elokuvasaaga, sitten Komisario Palmu -elokuvien. Jörn Donnerin kuvitteelliseen elämänkertaan löyhästi pohjautuva ja miehen itse käsikirjoittama kauhu-seikkailu-eroottinen-sauna-saaga kertoo (mukamas) suomalaisesta saunomisesta. Alasti

Elokuvasarjaa on tehty jo peräti viiden osan verran. Suunnitteilla on uusi, kolmiosainena trilogiana toimiva Sauna-saaga, joka sijoittuisi ajallisesti ennen ensimmäistä Sauna-elokuvaa.

Elokuvat[muokkaa]

Sauna[muokkaa]

Paljon kohua aiheuttanut Sauna (tunnetaan ulkomailla nimellä Sauna) kertoo Jörn Donnerin näyttelemästä Donnerista, joka raskaan työvuoden päätteeksi lähtee viettämään kesäänsä mökilleen. Matkalle hän ottaa mukaansa työpaikaltaan sihteerinsä Tiinan, siivoojansa Terhin ja parhaan kaverinsa morsiammen Julian. Matka mökille on pitkä ja auto on kuuma. Donner auttaa naisia viilentymisessä. Kun elokuvan ratkaisevassa vaiheessa henkilöt pääsevät lopulta Donnerin saunamökille ovat kaikki jo alasti. Elokuvan loppupuoli vain saunotaan ja uidaan järvessä ja saunotaan ja naidaan saunassa. Elokuva keräsi peräti kolme Jussia, joista yksi meni Donnerille parhaasta leikkauksesta.

Elokuvan julkaisua siivitti kohu, joka nousi ohjaajan tekemistä leikkauksista, jotka lyhensivät elokuvasta runsaasti minuutteja. Raivostunut Jörn Donner valitti ohjaaja Annilan poistaneen hänen roolihahmonsa Donnerin kannalta hyvin tärkeitä henkilöhahmokohtauksia. Leikkausten johdosta mm. Matleena Kuusniemen ja Johanna Tukiaisen rooleista noin neljännes lähti lopullisesta teatteriversiosta pois. Donner palautti kohtaukset DVD:nä ilmestyneeseen Jörn Donner's own Editor's special Cut-versioon.

Sauna 2: Kuumat löylyt[muokkaa]

Jatko-osa ensimmäiselle Sauna-elokuvalle. Kaksinkertainen budjetti, Donnerin pidennetty vehje ja kolme kertaa enemmän tissejä ja pillua. Tarinallisesti edellistä osaa heikompi.

Sauna 3: Kun löylyt eivät riitä[muokkaa]

Yllättävän tunnelmallinen ja koukuttava tarina Donnerin näyttelemästä Donnerista, joka päättää kesken saunasession mennä kuselle saunan taakse, mutta löytääkin mökin takaa isotissisiä neitsyitä täynnä olevan kallionlaen. Keräsi sarjan suurimmat kassatulot jo kahtena ensimmäisenä esittämispäivänä.

Sauna IV: Käki kukkuu saunan takana[muokkaa]

Jörn Donnerin näyttelemä Donner palaa takaisin saunaan vain huomatakseen sen olevan täynnä entisten vaimojensa sisaria. Seksihalunsa menettänyt Donner yrittää päästä eroon alastomista, rasvaisista ja kiihottavista naisista, mutta joutuu näiden pauloihin. Toinen Sauna-elokuva, joka palkittiin Jussilla. Tällä kertaa voiton vei paras kuvaus. Elokuvassa teki myös pienen cameoroolin Suomen oma ex-pornotähti Henry Saari, Jörn Donnerin näyttelemän Donnerin lankomiehenä lyhyessä unijaksossa.

Sauna V: Ruusunnupun kosteus[muokkaa]

Juonellisesti ensimmäisen saunan läheisyyteen sijoittuva puhdas seikkailuelokuva kertoo kesälomansa päättävästä Jörn Donnerin näyttelemästä Donnerista, joka ottaa kyytiin kotimatkalleen kaksi telttasaunaa mukanaan kuskaavaa kalastajatyttöä, jotka ovat matkalla kouluun lomien päättyessä. Viides elokuva päätyi ensimmäisenä Sauna-elokuvana suoraan DVD-levitykseen.

Kirjat[muokkaa]

Ensimmäisen Sauna-elokuvan pohjalta on julkaistu myös kaksi kirjaa. Toinen käsikirjoittaja-päänäyttelijä-leikkaaja Jörn Donnerin toimesta. Toinen ohjaaja Annilan toimesta.

Saunan laude[muokkaa]

Annilan kirjoittama kirja on romaaniversio elokuvan tapahtumista. Toisin kuin elokuva, se keskittyy lähinnä ympäröivän luonnon kuten puista putoavien lehtien tarinan kertomiseen. Kirja sai runsaasti kritiikkia juuri Donnerilta, joka väitti että kirjalla ei ole mitään tekemistä hänen käsikirjoittamansa, päänäyttelemänsä ja leikkaamansa Sauna-elokuvan kanssa. Kirjaa myytiin silti runsaasti. Jopa niin paljon että Arto Paasilinna kävi kännissä lyömässä Annilaa turpaan, kun tämä oli ohittanut hänet myyntiluvuissa.

Karvoitusta Saunassa[muokkaa]

Jörn Donnerin näkökulma ensimmäisestä Sauna-elokuvasta. Donnerin kirja tuntuu keskittyvän lähinnä naimiseen ja miehen näyttelemän päähahmon Donnerin pippelin pituuden kuvaamiseen. Kirja on myös Annilan 192 sivuista eeposta lähes kolme ja puoli kertaa isompi. Donnerin kerrotaan kirjan kirjoittamisen aikana käyneen useita syvällisiä kännikeskusteluja teknisen neuvonantajansa Arto Paasilinnan kanssa ja yllyttäneen tätä lyömään Annilaa - ihan muuten vaan. Runsaasta seksuaallisesta sisällöstään huolimatta kirja myi enemmän kuin edes Donner osasi odottaa. Markus Selinin tuotantoyhtiön kerrotaan olevan kiinnostunut kirjan elokuvaversion tekemisestä - K-13 -kaavalla tietty.

Runoutta[muokkaa]

Jörn Donner julkaisi kolmannen saunan jälkituotantovaiheessa kirjan, joka sisältää hänen Sauna-aiheisia runojaan.

Kyrpää Saunassa ja muita runoja[muokkaa]

Donnerin runoja sisältävä teos. Teos keskittyy tietysti lähinnä Donnerin vehkeen kuvaamiseen ja naisen naimisesta kertovaan runouteen. Myi erittäin vähän ja toinen ja kolmas painos jouduttiin hävittämään Donnerin omalla kustannuksella. Syyksi epäillään kirjan nimessä esiintyvää runo-kohtaa.