Saska Saarikoski

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MatieresExplosives.svg Varoitus!
Tämä artikkeli käsittelee poikkeuksellisen vakavaa katastrofia. Kaikkia kilometrin säteellä olevia suositellaan suojaamaan kuulonsa.

”tbh mä ihailen ja kadehdin Saska Saarikosken mindsettiä: aina väärässä, huonot mielipiteet joka asiasta, ja ylpeä siitä.”

~@sakripol
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Saska Saarikosken suosima setälysy-istuma-asento takaa laajan katsannon ympäröivään maailmaan ja Saarikosken kaulalaskoksiin.

Saska Autere Pentinpoika "Miesselitys" Saarikoski (s. 1963) on suomalainen toimittaja, jolla on jopa suomalaiseksi toimittajaksi harvinaislaatuinen kyky ärsyttää aivan kaikkia ikään, sukupuoleen, puoluetaustaan, älykkyysosamäärään tai verotietoihin katsomatta. Tähän on luultavasti syynä se, että Saarikoskessa yhdistyvät Jarkko Tontin omahyväinen kulttuuriseurapiirimyhäily, Tuomas Enbusken pikkunäppärä kaikentietämys ja Saarikoskien sukurasite eli naiivi poliittinen maailmansyleily, joka ilmenee jatkuvana länkyttämisenä asiasta kuin asiasta. Saarikosken massiivinen irrelevanttius suhteessa hänen persoonansa ja mielipiteidensä näkyvyyteen assosioituu puolestaan Mikael Jungneriin. Feministeille Saarikoski on punainen vaate ihan vain olemalla viisikymppinen valkoihoinen mies, jolla on paljon asiaa. Ulkonäkönsä puolesta Saarikoski tuo mieleen urosleijonan, joka on koko ikänsä kulkenut lepopaikan ja ruokakupin väliä, mitä hän onkin. Saarikosken poliittinen kanta on liberaali käännynnäisoikeistolainen lössykkämäisyys, kuten kaikilla viisikymppisillä suomalaisilla setämiehillä.

Saskan aivojen huonous hämmästyttää monia.

Saska Saarikoski on itseoppinut kuldduuritoimittaja. Saarikosken mielestä Sanni Kurkisuon Tinder-kuvii – Kinder-munii -lyriikat yltävät kulttuuriselta arvoltaan Vesa-Matti Loirin Eino Leinon "Nocturnen" rinnalle, koska kumpikin lyyrikko kirjoittaa tuotoksensa riimilliseen muotoon.[1] Nykyrunoutta Saarikoski pitää niin vaikeasti lähestyttävänä, etteivät edes hänen tuntemansa kirjallisuuden ammattilaiset uskalla koskea niihin[2]. Saarikoski on luultavasti tyyrännyt kulttuuritoimitukseen ihan vain tehdäkseen mahdollisimman paljon hallaa kaikelle sille, mitä hänen runoilijaisänsä edusti.[3] Jotain Saarikosken suvussa kulkevan Oidipus-kompleksin massiivisuudesta kertoo se, että Saskan isänmurha jatkuu yhä, vaikka Pentti on juonut itsensä pois jo yli kolmekymmentä vuotta sitten.

Kuten aikaansa seuraavan toimittajasedän kuuluu, Saska Saarikoski käyttää aktiivisesti Twitteriä. Hänen ambitionaan on puhdistaa sosiaalinen media anonyymeinä esiintyvistä trollitileistä, jotta omalla nimellään esiintyvät, lähinnä statuksensa vuoksi seuraajia keräävät sedät saisivat trollata rauhassa.[4] Erityisen kipeä paikka Saarikoskelle tuntuu olevan @pyllytar-tili, jonka käyttäjäkuvakkeena on piirretty glitterpylly ja jolla on enemmän vaikutusvaltaa Twitterissä kuin Saarikoskella. Tällaiseen sitä voi käyttää aikaansa, jos on Suomen nimekkäimmän uutismedian toimittaja. Saarikosken Twitter-sisällölleen muotoilema kuvaus "My tweets are often witty, sometimes serious, never boring - and express my own personal views" on päässyt Hikipedian epävirallisessa rankingissa Twitterin kymmenen noloimman profiilitekstin joukkoon.

Saarikosken takamus on levinnyt Helsingin Sanomista aina Yhdysvaltoihin asti, sillä hänen kaltaistensa paikka on suuressa maailmassa.

Saska-zen[muokkaa]

Saska-zen on 2020-luvulla lanseerattu käsite, joka kuvaa toimittajan tai muun julkisen älykön aina lauhkeaa perusmielentilaa. Kun on karaissut mielensä ihan jeditasolle, ei vähästä hetkahda toisin kuin jotkut herkemmin haavoittuvat kollegansa. Vaikka kritiikkiä, herjaa ja vittuilua lentäisi joka päivä ja joka suunnasta, Saska-zenin löytänyt vain lösöttää tyytyväisenä mielenautereeseensa uponneena ja kirjoittaa taas seuraavana päivänä yhtä huonon kolumnin kuin eilenkin. Saska määrää.

Näytteitä[muokkaa]

Saskan sisin olemus hassuttelufiltterien kavaltamana.
 • ”Eliittivihaa ja rasismia lietsovan Breitbartin johtaja Stephen Bannon on nykyään Donald Trumpin kampanjan vetäjä. – – Breitbart on oikealla laidalla se, mitä Vox, Huffington Post tai Politico vasemmalla. Se on ärhäkkä uutissivusto, joka iskee armotta demokraatteja ja liberaalia mediaa.[5]
Politico ei ole vasemmistolainen julkaisu, eikä niissä muissakaan ole tavattu vastaavuuksia vaikkapa Breitbartin "Birth Control Makes Women Unattractive and Crazy" -jutuille[6]. Muuten siis ihan hyvin, paitsi ei sinne päinkään. Tämä asiantuntemus ja tyyli on klassisen varma valinta Saska-kampausta käyttäville.
 • ”Viime syksynä kävin ­Washingtonin afrikkalais­amerikkalaisen historian museossa, jossa nuori musta nainen katseli mietteliään näköisenä esittelyä 1700-luvun tanskalaisista orjalaivoista. Pääosin mustan yleisön keskellä tulin tuskallisen tietoiseksi pohjoismaisesta ulkonäöstäni. Käännyin naisen puoleen ja sanoin kuuluvalla äänellä: ’Meillä suomalaisilla ei ollut mitään tekemistä orjakaupan kanssa. Samoihin aikoihin kuin mustia tuotiin orjalaivoilla Afrikasta, suomalaisia vietiin orjiksi Venäjälle.’ Nainen nyökkäsi hämmentyneen näköisenä. Emme puhuneet sen enempää, enkä väitä, että välillemme olisi syntynyt sen suurempaa sorrettujen solidaarisuutta. Saatoin kuitenkin jatkaa museoon tutustumista hiukan kevyemmin askelin.[7]
Ventovieraille amerikkalaisille on tärkeää päästä ulkomaalaisten kulttuuri-ihmisten päähännättömän omantunnon helpottajiksi.
 • ”Aikaisemmin ihmisen tuli koh­data vastoinkäymiset horjumatta, tarkastella asioita monelta puolelta ja esit­tää tuomionsa vasta, kun asia on tutkittu.

  Nyt arvostetaan tunteiden jakamista, asioiden katsomista omasta näkökulmasta ja vaikeiden kokemusten tuomista julkisuuteen silloinkin, kun se vahingoittaa muita.[8]
Saska lauantaiesseessään Läntinen psykohistoria 1968–2018
 • ”Jos ihminen kirjoittaa ilman nimeään, hänen edes pitäisi ymmärtää olla arvostelematta ihmistä, joka kirjoittaa nimellään. Sellainen on raukkamaista puskasta ampumista.[9]
Disclaimer: jos teet Saskan mieleksi, Sanna saattaa hankkia sulle potkut.
 • Chomsky ei koskaan ole ollut merkittävä poliittinen intellektuelli, mutta aikanaan hänen kielitieteellinen teoriansa oli arvostettu. Nyt sekin on vanhentunut.[10]
Saarikosken on mahdotonta saada kaksi faktaa oikein samassa virkkeessä. Kyllä, Noam Chomskyn lingvistiset teoriat ovat aika lailla hiipuneet joidenkin luutuneiden jenkkiyliopistojäärien yksin ylläpitämiksi. Tosin Chomsky on myös viime vuosisadan luetuimpia ja siteeratuimpia poliittisia intellektuelleja. Toki tällaiset asiat ovat lopulta Hesarin toimittajien päätettävissä.


Loppu tämä ei ole, mutta onko tämä alun loppu vai lopun alku?

Me ihmiset hahmotamme maailmaan tarinoina, joilla on alku, keskikohta ja loppu. Niin Aristoteles Runousopissaan opetti.
      Koronaviruskriisi näyttää seuraavan draaman lakeja: aluksi virus ilmestyi, nyt sitä vastaan taistellaan ja lopuksi se toivottavasti voitetaan. – –

Tarinan huipennuksen eli kliimaksin lähestyessä ymmärrämme jo, mitä on pelissä: tragediassa panoksena on tuho. Koronaviruksen kohdalla tuhon kuva on ollut italialainen inferno.
      Hyviä käsikirjoittajia opetetaan panemaan pommi pöydän alle: tikitys luo tarinaan jännitteen. Ehtiikö pelastus ajoissa?
      Koronaviruksen kohdalla aikapommi on tikittänyt alusta asti: tartuntojen määrä kasvaa päivä päivältä. Ylittääkö sairaiden määrä tehohoitopaikkojen ja hengityskoneiden määrän?

– – Moni käsikirjoittaja voi nyt katsoa mustasukkaisena, mihin pystyy todellinen mestari: todellisuus.

Koronadraaman pääosassa on virus, mutta keitä ovat sen sankarit?
      Kirjassaan Sankarin monet kasvot professori Joseph Campbell kirjoitti eri kulttuureille yhteisistä ”monomyyteistä”. Niissä sankari tekee matkan, jonka kulku muistuttaa Aristoteleen draaman vaiheita.
      Suuressa kriisissä luontevin sankari on kansakunnan johtaja. – – Tämän tarinan todellinen sankari on kuitenkin muualla. Rasittavan hoilotuksen sanat ovat kerrankin totta: me ollaan sankareita jokainen. Koronavirusta ei voi voittaa yksi sankari, me voitamme sen yhdessä.

Mutta miten koronaviruskriisi loppuu? Draaman lakien mukaan tarinan pitäisi päättyä siihen, että paha on voitettu ja rauha palautettu. Kriisi taitaa kuitenkin loppua niin kuin maailma runoilija T. S. Elliotin [sic] mukaan loppuu: ei paukahtaen vaan kitisten.
      Joskus me vain katsomme ympärillemme, ja se on ohi.[11]

Toimittaja oli tätä kirjoittaessaan 56-vuotias, ei 19 tai 84.


 • ”Koronakevään kauhean urheilutyhjiön täytteeksi olen katsellut Netflixiltä dokumenttisarjaa The Last Dance, joka kertoo kaikkien aikojen parhaasta koripalloilijasta Michael Jordanista. – – Hiukan hämmentyneenä olen huomannut, että Jordanin kuunteleminen on saanut minut miettimään länsimaista filosofiaa, erityisesti saksalaista Friedrich Nietzscheä (1844–1900). – – Jumalan mukana kuoli filosofin mielestä kristillinen moraali, joka oli aikoinaan korvannut kyvykkyyteen perustuvan hyvyyskäsityksen kiltteyteen perustuvalla hyvyyskäsityksellä (en ole opiskellut filosofiaa yliopistossa, joten turvaudun tässä omiin termeihini). – – Nietzschen mukaan Jumalan kuoltua ihmisen on tehtävä itsestään jumala, omia lakejaan noudattava yli-ihminen. ”Tule siksi, mikä olet”, hän lainasi kreikkalaisfilosofi Pindarosta. En ole oikein ymmärtänyt, mitä Nietzsche tarkoitti, en ennen kuin kuuntelin Michael Jordania, joka on tehnyt juuri niin kuin Nietzsche kehotti.[12]
Mikset turvaudu Nietzschen termeihin? Etkö ole lukenut häntä? Pindaros ei ollut filosofi vaan antiikin Kreikan tunnetuimpia lyyrisiä runoilijoita.

Saska Saarikosken kolumnien checklist[muokkaa]

22.1. Tänään söin hyvällä ruokahalulla ja ulostekin on tavalliseen tapaansa kulkenut normaalisti. Olli Lindholmin ja Matti Nykäsen kuolemien aiheuttamasta säikähdyksestä huolimatta olen jälleen vakuuttunut, että sukupolvemme on parempi kuin isäni sukupolvi.

Aina lukiessasi Saska Saarikosken kolumnia voit samalla tarkistaa, kuinka monta listan kohtaa täyttyy.

 • Itsevarman selityksen maku
 • Kielellinen ulosanti latteaa ja tylsää
 • Faktat ja argumentit pielessä
 • Heppoinen aasinsilta Yhdysvaltoihin ja Trumpiin
 • Punainen lanka vaikeasti tai mahdottomasti paikannettavissa
 • Järjetön ja potentiaalisesti haitallinen lopputulema.

Saska Saarikoski Hikinewseissä

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. Sanni on tämän päivän kansallisrunoilija” (HS 29.9.2017)
 2. Asiaa olisi tietysti voinut lähestyä vaikkapa katsomalla, millaisia runoja Suomen yliopistoissa on tutkittu, mutta mitäpä toisaalta turhia kun kerran "mä tunnen muutaman tyypin, joiden mielestä" -argumentointi riittää Hesariin.
 3. Pentti käänsi klassisista kielistä, Saska kieltäytyy ymmärtämästä edes yleisimpiä kreikasta lainattuja sanoja muodostaessaan uusia käsitteitä. Hänen mielessään luultavasti myös gynekologit hoitavat vihaa.
 4. https://web.archive.org/web/20180304171506/https:/twitter.com/SaskaSaarikoski/status/969952723214000135
 5. Räyhähenkisestä Breitbart Newsista tuli Trumpin äänitorvi verkossa – ”Olet elossa niin kauan kuin sinua klikataan”” (HS 25.10.2016)
 6. https://web.archive.org/web/20190604221752/https://www.breitbart.com/tech/2015/12/08/birth-control-makes-women-unattractive-and-crazy/
 7. Kaikki on aina jonkun toisen syytä (HS 23.3.2017) — Ks. myös Tatu Ahponen: Kun orjalaivat seilasivat alas Saarikoskea (Kansan Uutiset 23.3.2017)
 8. Tunteiden ajassa mania on uusi normaali” (HS 13.5.2018)
 9. https://twitter.com/SaskaSaarikoski/status/1102203464187285506
 10. Twitterissä 29.2.2020
 11. ”Koronaviruskriisi on klassinen tragedia” (HS 5.4.2020) Verkkoversio eri otsikolla
 12. ”Filosofia Michael Jordanin mukaan” (HS 14.5.2020) Verkkoversio eri otsikolla