Rannikon vatsakummut

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli tai osio on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.
Tyypillinen rannikon vatsakumpu
Rannikon vatsakummut
Rocks.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: kivikunta
Pääjakso: kohoumat
Alajakso: kasautumat
Luokka: kummut
Lahko: vatsakummut

Rannikon vatsakummut ovat kiveskulttuurin rakentamia kasoja. Vatsakummut tunnetaan myös nimellä makkarat, micheliinit tai läskit Niissä voi olla myös selkeästi havaittavia rakenteita kuten pölynimureita tai napakelkkoja. Toisinaan vatsakummuista on löytynyt myös lonkeroita. Rannikon vatsakumpuja ei tule sekoittaa ns. Sisä-Suomen ihmisraunioihin jotka ovat jotain ihan muuta.

Historia[muokkaa]

Vanhimmat tunnetut vatsakummut ovat peräisin lounasajalta. Aluksi kumpuja rakensivat vain kaikkein varakkaimmat mutta vähitellen kumpujen rakentaminen levisi tavallisen kansan keskuuteen. Kokonaiset kylät saattoivat rakentaa yhdessä vatsakumpuja. Todennäköisesti vatsakumpujen rakentaminen merkitsi keskitetyn päällikkövaltaisen yhteiskuntarakenteen syntyä, toteaa Indiana Jones teoksessaan It Is Never Too Late To Steal an Idol. Ensimmäinen tieteellinen vatsakummuista tehty tutkimus vuonna 1778 oli René Descartes in tekemä.

Vatsakumpujen tuho[muokkaa]

Vatsakumpujen rakentaminen jatkui ainakin myöhäiselle iltapalalle saakka. Lopulta vatsakumpujen rakentamisen syrjäytti muotiin tullut sikspäkki. Vatsakummut jäivät vain kaikkein köyhimpien keskuuteen. Siellä perinne on jatkunut aina tähän päivään saakka.

Vatsakumpuihin liittyvää kansanperinnettä[muokkaa]

Vatsakumpuihin liittyy monia uskomuksia. Kumpujen rakentajiksi uskotaan myyttinen Esterinpoikien kansa jonka uskottiin asuvan Esterin perseeessä. Usein on kuviteltu vatsakumpuihin kätkeytyvän aarteita. Näitä aarteita ovat sitten kaikenkarvaiset aarteenetsijät ja Wenzel Hagelstam penkoneet esiin kummuista päästäkseen Antiikkia, antiikkia -ohjelmaan esiintymään. Uskotaan myös Cthulhun rakentaneen vatsakumpuja syödäkseen kaikki. On myös ennustettu että suurimman vatsakumpunsa Hän rakentaa herättyään.

Rakenne[muokkaa]

Vatsakumpujen muoto ja koko vaihtelevat pienestä pömpöstä aina valtavan suuriin köllyköihin. Kumpuja tunnetaan ainakin viittä eri muotoa. Näitä ovat:

  • päärynänmuotoiset kummut
  • kellonmuotoiset kummut
  • pyöreät kummut
  • kulmikkaat kummut
  • DD -kummut

Levinneisyys[muokkaa]

Vatsakumpuja tunnetaan ainakin seuraavista paikoista:

Pääsiäissaari[muokkaa]

Pääsiäissaaren asukkaat rakensivat Erich von Dänikenin tutkimusten mukaan vatsakumpuja syömällä toisiaan.

Sakaran porsaspyramidi[muokkaa]

Myös Sakaran porsaspyramidin alle väitetään olleen hautautuneena vatsakumpu.

Esterin perse[muokkaa]

Stones 01.svg
Tämä artikkeli kiinnostaa kiviäkin!