Röntgenputki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Röntgenputki rakennettuna matkapuhelimeen

Röntgenputki on mikä tahansa putki, joka pystyy joko emittoimaan tai transitoimaan röntgensäteitä. Näitä putkia merkitään ominaisuutta vastaavalla merkinnällä joko [math]\displaystyle{ R_e }[/math] emittoivalle tai [math]\displaystyle{ R_t }[/math] transitoivalle putkelle. Putkien ominaisuus määräytyy magneettikentän suunnan mukaan. Mikäli magneettikenttä on positiivinen (poispäin putkesta) putki on transitoiva. Mikäli taas magneettikenttä on negatiivinen (putkea kohti), putki on emittoiva.

Mikäli kahden erimerkkisen putken väliin asettaa esineen tai vaikka ihmisen, putkien navoista saadun signaalin avulla voidaan luoda esimerkiksi tietokoneella kuva esineen sisällöstä. Mitä suurempi jännite putkiin saatetaan, sitä paksumpia esineitä voidaan tutkia.

Röntgenputken käyttöä lentoaseman turvatarkastuksessa

Tällainen röntgenputkipari on käytössä monissa nykyaikaisissa lentokenttien turvatarkastuksissa. Ainoa haitta röntgenputkiparin käytöstä näkyy ihmisellä syövän riskin voimakkaana nousuna. Lyhyet altistumiset (alle 10 ms tai 10 000 µs) eivät tutkimusten mukaan ole ihmiselle haitallisia, mutta jopa puolen minuutin viipyminen putkiparin välissä yli kymmenkertaistaa syövän riskin sekä saattaa aiheuttaa väliaikaisia sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, pyörtymistä sekä naisilla sekoittunutta kuukautiskiertoa. Siispä lentoasemilla tulisi aina ottaa selvää, millainen turvatarkastuslaitteisto on käytössä.

”Röntgenputki on esimerkiksi pvc-putki ja mikroaaltouunin lähetin kylkeen, niin se on siinä.”

~Kuuluisa nimettömänä pysyttelevä fyysikko

Erään lähteen mukaan röntgenputkea käytetään tuottamaan röntgensäteilyä kiihdyttämällä elektroneja ja sen jälkeen törmäyttämällä niitä tyhjiöputken sisässä olevaan anodiin. Tämä väite on kuitenkin osoitettu useissa empiirisissä tutkimuksissa vääräksi.