Peukaloisen retket
Peukaloisen retket on varhaisimpia tosi-tv-piirrettyjä, joissa kääpiöksi kutistettu pikkupoika lentää hanhen selässä Pohjois-Ruotsiin (niitähän on tunnetusti suuri määrä.). Uskokoon ken tahtoo. Sarja on puhuttu saksan päälle suomeksi ja kuuluu ärsyttävästi suomenkielisten repliikkien alta. Peukaloisen retket on pääasiassa lapsille ja varhaisnuorisolle suunnattu, mutta jutuissa esiintyvä horina on sopivaa sunnuntaipäivän tajunnanvirtaa varttuneemmallekin väelle, joka kokee selviytyä viikonlopun hauskanpidosta.
Homma käynnistyy siitä, kun rasavilli Nils Gustafsson kiusaa omaksi huvikseen velhoa, joka kyrpiintyy tästä lopulta siksi paljon, että kutistaa Nilsin kääpiöksi. Tästä puolestaan seuraa se, että kaikki talon eläimet rotista hevosiin ryhtyvät pitämään Nilsiä pilkkanaan. Nils syrjäytyy, masentuu ja sortuu lopulta alkoholiin. Jossakin vaiheessa Nils tajuaa lentävänsä Martti-nimisen hanhen selässä kohti Pohjois-Ruotsia. Nils kertoo kokemuksistaan ja mukana olevasta hamsterista, joka myös lentää hanhen selässä. Jutut eivät vakuuta juuri ketään, mutta koska Nilsillä on hyvät tarinankertojan lahjat, menee horina hyvästä ajanvietteestä. Tarina loppuu siihen, kun Nils herää katkaisuhoidossa sänkyyn köytettynä ja uskoo itsekin juttuihinsa.
Tarinan opetus[muokkaa]
Peukaloisen retket on hidastempoista televisioviihdettä. Ohjelmasta löytyy myöskin viittomakielinen versio, sekä versio näkövammaisille. Nils Gustafssonin retki hanhen seljässä Ruotsin yllä on kestänyt ajan hammasta yllättävän hyvin, joskin perimätiedon myötä tarinan juoni saattaa huomattavastikin muuttua. Tarinan opetus on siis se, ettei se opeta mitään.
Uusimman, viimeksi vuonna 1884 julkaistun tiedotteen mukaan Nils Gustafsson, alias "Väinämöis-Peikko", on todellinen henkilö, joka asuu Vistinsenin kylässä Keski-Ruotsissa. Gustafsson on koulutukseltaan saunanrakentaja, vaikka toimiikin nykyjään bussinkuljettajana.
Tämä samainen tiedote on julkaistu uudestaan vuosina 1911, 1952 ja 1995. Jokainen tiedote on sisällöltään täysin erilainen, vaikka kulttuurilliset viittaukset ja liikennesäännöt ovatkin pysyneet lähestulkoon ennallaan. Tärkeimpinä faktoina ja tiedotteiden keskeisimpänä sisältönä pidetään sitä, että Gustafsson on itse kirjoittanut "Peukaloisen Retket"- televisiosarjan ja myöskin rakentanut näkövammaisille tarkoitettuja, erityisiä kohokirjoitusmoduuleita, jotka tuottavat äänen perusteella luotuja, täysin päättömiä tekstityksiä.