Pako

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skoufieldi joutui kirjapainon väliin satuttaessaan taas kerran itseään. Myös bibliofiliaa epäillään.

Pako eli Prison Break (suora käännös: Vankila tauko) on Amerikkalainen Tositapahtumiin nojaava Televisiosarja, joka kertoo Michael Scofieldistä, yhden ilmeen miehestä, jolla on vaikeasti kirjoitettava sukunimi ja jonkinlainen mielenhäiriö. Hän on insinööri ja ihmemies, joka ensi alkuun hankkiutuu vankilaan ainoastaan, jotta voisi paeta sieltä pois. Ei kuulosta kovin järkevältä? No, USA:n televisionkatsojat ovat eri mieltä, mutta toisaalta Donald Trumpin presidentiksi äänestäneestä kansasta ei voi enempää odottaakaan.

Sarjan jaksojen aikana seurataan jännityksellä lähinnä sitä, miten Michael väsää epäonnistuneita pakoyrityksiä vankilasta ja satuttaa itseään. Koko ajan on kiire, mutta samalla koko ajan tulee lisää aikaa.

Sarjan aikana Michael on joutunut jo useisiin ongelmiin, mutta ei ole onnistunut paeta vankilasta; Hän on meinannut saada turpaan puukosta ja ilman, häneltä on leikattu varpaita, hänen selkänsä on palanut, häntä on pantu perseeseen kuin pientä hinttiä ja hän on rikkonut nyrkkinsä seinään ja vuodattanut verta muutenkin. Michaelin sadomasokistisuus on tullut esiin siinä, että hän on tunkenut itsensä huijauksella sairaalaan kauniin hoitsun piikitettäväksi (vieläpä jokapäiväinen rutiini) ja eräässä jaksossa hän viilteli käsivarttaan saadakseen ihon alta kaivettua jotain epämääräistä - jonka hän syötti samassa jaksossa veljelleen.


Henkilöt[muokkaa]

 • Mikkael Skoufield
 • Linkolni Burros
 • Aprutsi
 • T-pussi (Tiibak)
 • Sukre
 • Veronikka
 • Saara tankredi
 • C-nuotti
 • Taavit "Hylkiö
 • Pellikki
 • Pauli Kellermann
 • Linkolni junjor

Juoni[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että replikaattorit hävittävät goa'uldit galaksista.

1. kausi[muokkaa]

Kauden teema: Michaelilla kumppareineen on 24 tuntia aikaa paeta vankilasta

Michaelin veli Linkolni menee pistoolin kanssa ampumaan jotain tyyppiä nimeltä Sterns Stepmania, mutta se äijä onkin jo ammuttu. Tästä ei tietenkään ole mitään muita todisteita kuin Michaelin veljen sana ja väite siitä että Michaelin veli on syytön ja että Linkolni on lavastettu syylliseksi hallituksen toimesta. Tämän takia sen teloittaminen on erittäin eettisesti väärin ja koko sarjan motivoinnin pitäisi perustua tähän. Sarjassa toisin sanoen yritetään pelastaa syytöntä, joka on OMANKIN, TÄYSIN TODISTAMATTOMAN KANTANSA MUKAAN syytön vain sen vuoksi että ei ehtinyt painaa liipasinta. Jo ensimmäisessä tuotantokaudessa kuitenkin kuolee jo yllättävän moni ja jos kaverimme Linkolni olisi tapettu olisi säästytty monelta turhalta kuolemalta.

Michael tunkeutuu vankilaan ja joutuu vaikeuksiin. Myöhemmin sarjassa paljastuu että kaikki sarjan alussa esiintyvät ja Michaelin pakoryhmään liittyvät tyypit ovatkin moraalisia. Samanaikaisesti vankilan vartija ja se hoitsu paljastuvat huumeiden käyttäjiksi. Kun tilannetta ajatellaan tilastojen valossa, ja osaamme laskea yhteen "vankiloihin joutuu USA:ssa ka. rikollisempi aines, ja niiden henkilökunnan on täytettävä tietyt juridiset ehdot edes voidakseen hoitaa työnsä", vaikuttaa tämä erittäin todennäköiseltä ja uskottavalta. Mutta kun mutta toisaalta George W. Bushin toiselle kaudelle äänestäneestä kansasta ei voi enempää odottaakaan.

Michael onnistuu aina MELKEIN pakenemaan vankilasta veljensä ja kavereidensa kanssa ENNEN kuin tämä veli teloitetaan. Sarjassa on koko ajan kiire, vaikka aikaa tulee koko ajan lisää määrättömiä määriä. Pako ei kuitenkaan onnistu ja sen sijaan Michael teloo itsensä jotenkin. Mutta ei hätää, sillä Michaelin veljen teloitus mystisesti lykkäytyy aina juuri ennen teloitusta juuri sen verran, että Michael saa taas kuin tyhjästä lisäaikaa, jonka aikana hän yrittää paeta, epäonnistuu ja teloo itseään. Nyt on päivä kun Michaelin veli teloitetaan, mutta aikaa kuluu suunnattomasti ja silti kuolemantuomio taas lykkääntyy. Pakoryhmään tulee koko ajan lisää porukkaa vaikka kaikki tietävät ettei Michael mitään pakoa saa aikaiseksi vaan teloo itseään vaan lisää.

Roska rikossarjojen vakionaama ei kuollutkaan asteroidilla elokuvassa Armageddon vaan päätyi leikkimään poliisisetää.

2. kausi[muokkaa]

Kauden teema: Michaelilla kumppareineen on 24 tuntia aikaa paeta vankilasta

Toisella kaudella selviää että Sterns Stepman ei ole murhattukaan, ja veljeksillä ei ole enää mitään sen kummempia tavoitteita. He vain pakenevat -tällä kertaa ulkoilmassa- jäävät kiinni tai melkein jäävät kiinni, ja pääsevät taas pakoon ulkoilmaan. Tätä samaa jaksosta toiseen. Toisessa tuotantokaudessa sadomasokismi leviää, jonka seurauksena useita menehtyy väkivaltaisesti ja muutkin kuin Michael telovat itseään. Pakoreissulla Aprussi ja Tviineri kuolevat. Samoin Veronika saa kuulasta heduun. Nyt myös Sara on vaarassa ja Kellermani melkein hukuttaa hänet ja yrittää Mahonen (sarjan yliviisas poliisi) kanssa myös lahdata kaikki karkurit. Linkolni toheloi ja satuttaa polvensa jonka seurauksena Michael saa päähänsä syödä Linkolnin jalan. Niin ei kuitenkaan käy, kun yhtäkkiä Kellermani päättää vaihtaa puolta ja rupeaa auttamaan Michaelia ja Linkolnia. Mahoneen osuu paukku ja hän on yllättäen mamman poikaa. Sitten Sterns Stepman tappaa yllättäen itsensä eikä kellään ole enää mitään hätää, kuitenkin Michael haluaa paeta poliiseja ja lavastaa itsensä Linkolnin ja Kellermanin syyllisiksi. Sen takia sattuu ja tapahtuu entistä enemmän. On paljon aikarajoja, mitkä kuitenkin ylitetään.

3. kausi[muokkaa]

Kauden teema: Michaelilla kumppareineen on 24 tuntia aikaa paeta vankilasta

Aha, juu, pojat pakenee, taas saadaan kiinni ja sitten taas paetaan. No, mitä muutakaan voi odottaa sarjalta nimeltä "Pako"? Pakoamista (tai ainakin pakenemista)! Uudelleen ja uudelleen. Paetaanko? Mutta yllättäen on uusi käänne sarjassa jota on pitkään odotettu (siis sitä käännettä) Eli Michael ja Linkolni joutuvat taas vankilaan, telottuaan itsensä poliisin autoa päin. MIchael on tatuoinut itseensä baarin pohjapiirrustukset kännipäissään eivätkä ne auta tyyppejä pakenemaan. Michael keksii pirullisen juonen ja saa Linkolnin telomaan itsensä kuoliaaksi jonka ansiosta Michael saa pidennetyn tuomion.

4. kausi[muokkaa]

Kauden teema: Michaelilla kumppareineen on 24 tuntia aikaa paeta vankilasta

Nyt, kun Skoufield ja Linkolni ovat vapaita miehiä Jenkeissä, heidän täytyy paeta Panamasta Amerikkaan (Panama sijaitsee Amerikan mantereella, mutta tässä tarkoitetaan Amerikalla Yhdysvaltoja). Kun he pääsevät Jenkkeihin he huomaavat, että George W. Bush on Yhdysvaltain presidentti ja että Kolmas maailmansota on alkamassa. Heidän täytyy estää se ja ainoa keino sen pysäyttämiseen, on salamurhata presidentti. Heidän täytyy saada tarkkuuskivääri Pellikiltä ja kiikaritähtäin Saralta, mutta Pellikki on Panamassa, Sona- vankilassa ja Sara on Jenkeissä, Fox River -vankilassa. Poikien on pakko hajaantua siten, että Linkolni mene Sonaan ja Skoufieldi Fox Riveriin. Kun pojat on vankilassa, heillä on viikko aikaa estää 3. maailmansota. He pääsevät pakoon vankilasta juuri ennen sodan alkamista ja tappavat presidentin. He estävät 3. maailmansodan, mutta he jäävät kiinni ja he joutuvat Fox Riveriin maanpetoksesta.

5. kausi[muokkaa]

Kauden teema: Michaelilla kumppareineen on 24 tuntia aikaa murtautua vankilaan

Elämä jatkuu ilontäyttämällä Kettu-joella(Fox River) ja kaikki ovat iloisia, kunnes yhtäkkiä Pellik huomaa että vartijoiden Restaurant-pitsa varat alkavat loppua, mikä tarkoittaa että vankilan vartijat eivät saa enää läskiä itseensä, mikä tarkoittaa että kaikki vartijat muuttuvat laihoiksi. Oh Em Gee mikä avuksi. Vartijat päättävät, yhdessä Arnold "Iso-Arska" Swartzniggerin kanssa kouluttaa Skuofiildistä rambo-sotilaan, joka voi käydä turvallisesti kaupassa. Viikkojen koulutuksen jälkeen Skoufiild kehittyy Scoutfiildiksi ja saa luva lähteä käymään läheisessä Alepassa. Matka Alepaan sujuu ilman häiriötkijöitä kunnes hän astuu Alepan ovesta sisään ja huomaa olvensa eksyneenä suuressa alepassa, onneksi hänellä on tatuoituna alepan pohjapiirustukset. Scoutfiild tutkii rusketusraitojansa ja löytää oikeasta nilkastaan päämääränsä, PAKASTEALTAAT. Scoutfiild kävelee "Vauvanhoito"-osaston läpi ja löytää pakastealtaat. Pakastealtailla hänen täytyy löytää oikea pitsa, ja jälleen kerran hänen on tutkittava ruumistaan, vasemman sieraimen oikealta puolelta hän löytää sanan "restaurant 3000kpl". Hän löytää 3000 restaurant mozzarellapitsaa ja vie ne kassalle, valitettavasti scoutfiildin aivovaurion vuoksi hän ei osaa käsitellä rahaa, joten hän pakenee pitsojen kanssa vasemmasta korvastaan sisään ja teleporttaa takaisin Kettu-joen vankilaan, mutta mitä nyt Pitsoja onkin 3001, tämän suuren virheen vuoksi Scoutfiild joutuu vanhaan kunnon Sonaan. Ti Ent.