Päivittely

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Päivittely on ilmiö, jossa informaatiota siirretään paikasta toiseen. Tälle informaatiolle on kuitenkin tärkeitä ehtoja jotta sitä voidaan kutsua päivittelyksi. Ensinnäkin sen täytyy uudistaa jotain jo olemassaolevaa. Näin vanha asia korvataan. Toisekseen päivittelyssä on redundanssia, eli se myös toistaa jo ennen osattuja asioita.

Päivittely on yleistä etenkin tietokoneajalla. Teknologia saa ihmiset päivittelemään esimerkiksi kotisivujaan hyvinkin ahkerasti. Näin he ajattelevat pysyvänsä ajankohtaisina. Kun vanhat asiat kerrotaan uudestaan hieman muunnellen, he pysyvät eräänlaisen puoliloogisen alkemian kautta ajan kelkassa mukana.

Ennen tietokoneaikaa tietoliikenneyhteys oli analogista. Mutta silloinkin asioita päiviteltiin. Koska tietoliikennekaistat olivat siihen aikaan paljon pienempitehoisia kuin nykyään, jouduttiin viestit ja päiviteltävät asiat priorisoimaan. Tätä kautta uutiset, etenkin hieman järkyttävät asiat, olivat keskiössä. Tiedeasioita ei tarvinnut päivittää yhtä paljoa, joten tätä kautta päivittely muistutti sisällöltään kovasti nykyajan keltaista lehdistöä.

Koska monille tietotekniikka ja sen digitaalisen maailman tarjoamat päivittelymahdollisuudet ovat vielä nykyäänkin hankala asia monille, on varsin tavallista harrastaa päivittelyä yhä analogisesti.

Jukka Poika IMG 8056 C.jpg Sinä olet hippi ja tämä artikkeli on tynkä, koska tässä laatikossa lukee niin.
Laajentamalla artikkelia saat laatikon ehkä katoamaan
.