Novaja Zemlja

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Novaja Zemlja on Venäjän kuuluisin paratiisisaari, joka sijaitsee Jäämeren rannalla.

Paratiisisaari keskellä Jäämerta.

Historia[muokkaa]

Novaja Zemljan löysivät norjalaiset turskanpalvojaviikingit vuonna 500 eKr. Saari oli osa Norjan mahtavaa kuningaskuntaa vuoteen 1875, kunnes Venäjän keisarikunta valtasi saaren ja sai viikkoja kestäneiden ankarien taisteluiden ja raskaiden tappioiden jälkeen vangittua ja mestattua saaren kuvernöörin ja ainoan asukkaan Olf-Görän WolfHuvudin. Novaja Zemlja muutettiin lomasaareksi ja veroparatiisiksi, jossa tsaari ja hänen lähipiirinsä lomailivat noin 360 päivää vuodessa.

Saari tunnettiin tuohon aikaan nimellä Kiva saari, jossa saa pelehtiä alasti, mutta kommarit päättivät muuttaa nimen vuonna 1928 Novaja Zemljaksi, joka tarkoittaa suomeksi Kivaa saarta, jossa saa pelehtiä alasti toisten kommareiden kanssa. Toisen maailmansodan aikaan saari koki pahan inflaation ja menetti huomattavan määrän matkailijoistaan. Ratkaisuksi tähän ongelmaan Neuvostoliiton johto päätti nostaa saaren keskilämpötilaa, sillä -50 °C:n lämpötilan ei houkutellut paikalle enää kuin eskimopakolaisia ja jääkarhuja Pohjoisnavalta. Tavoitteeksi kaukaa viisaat kommunistit pistivät lämpötilan nostoksi +100 °C ja moukaroivat saarta päivittäin ydinaseilla kolmen vuosikymmenen ajan. Tämä oli myös todellinen syy, miksi Neuvostoliiton talous romahti ja se hävisi elintasokilpailun Yhdysvaltoja vastaan 1980-luvun lopulla.

Kun operaatio oli suoritettu, oli Novaja Zemljasta jäljellä radioaktiivinen reikä, jonka keskilämpötila oli +50 °C. Saarelle pakkoasutettiin heti noin miljoona ihmistä, jotka mutatoituivat pahoin säteilystä. Tunnetumpia näistä ihmisistä olivat Mihail Gorbatsov, Boris Jeltsin, Kim Jong Il sekä Paavo Väyrynen.

Neuvostoliittolaista ilmastonmuokkausta vuodelta 1957.

Väestö[muokkaa]

Novaja Zemljassa asuvat vakituisesti sinne pakkoasetetut ihmiset sekä heidän jälkeläisensä. Väkimäärä on 16 565 455 (vuonna 2001). Saarella on siis lisäännytty kuin kanit ja lisäksi mutaatioiden takia ihmisen keski-ikä on saarella 5700 vuotta. Saarella käyneiden turistien keski-ikä lasketaan kaavalla nykyinen ikä + 0.

Turismin lisäksi tärkeä elinkeino on hilseteollisuus. Hilse varastoidaan saaren harvakseltaan asuttuun pohjoisosaan

Elinkeinot[muokkaa]

Turismi tuottaa 75 % Novaja Zemljan vuosittaisista tuloista. Muita merkittäviä keinoja on hilseteollisuus sekä rikastetun uraanin myynti Pohjois-Korealla, Iranille ja erilaisille terroristijärjestöille kuten Yhdysvalloille

Mainos[muokkaa]

Valitettavasti mainostajat olivat jäätymäisillän jo kuvauksessa mutta jostain (luultavasti republikaanien) syystä jokainen ehti ennen jäätymistä kuitenkin sanoa matkan hinnan.