Matti Ranin

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Matti Ranin
Ranini.jpg
Koko nimi: Matti Ihaa Hegle X Ranin
Syntymäaika: 1926
Syntymäpaikka: Äijänkanto
Uskontokunta: näyttelijäsielu
Kuolintapa: Poistui takavasemmalle 2013
Hiusten väri: harmaa, nuorempana vihreä
Saavutukset: *Mestariluokan näyttelijäpalkinto (1990, 1996, 2004-),
  • Ukkofilmitähtipokaali (1996, 1999-2000, 2003-),
  • Tenavat-mitali (2006),
  • Vuoden näyttelijä (1969, 1977, 1980, 1985, 1996, 2004-2006),
  • Kelponäyttelijä (1956, 1966, 1976, 1986, 1996, 2002-),
  • Jäätävän hyvä näyttelijä (1959, 1967-1972, 1984-1990, 1996-1998, 2001-)
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Supersuosittu näyttelijä
Pilkkanimet: Räkijä, Hulahula, Hemmetin ääliö, Saakelin tollo, Inhottava näyttelijä

Matti Teppo Ranin (s. 21. marraskuuta 192624. marraskuuta 2013) oli yksi Suomen suosituimmista näyttelijöistä. Matti Ranin on monille tuttu mm. Kotikatu-sarjasta. Matti Ranin on ukkomaisuudestaan huolimatta monien mielestä ihana.

Ura[muokkaa]

Matti Ranin hakeutui näyttelijäksi teatteriin 1927. Ensimmäisen vuoden hän näytteli William Shakespearen näytelmässä Ollako, vai eikö olla juuri tuota repliikkiä lausuvaa miestä. Vuonna 1929, jolloin ensimmäiset formula 1 -kisat olivat tulleet, Ranin näytteli kisojen voittajaa Luigi Pierua. Valitettavasti Ranin lensi eräässä esityksessä lavastetulla formulalla suoraan yleisön päälle, ja hän vetäytyi pois urastaan yli 10 vuodeksi. Vuonna 1940 Ranin palasi näyttelemään näytelmään Marsuja Guineasta. Ranin näytteli tuosta eteenpäin sekalaisia päärooleja 1950-luvun alkuun saakka.

Vuonna 1951 hän päätti lähteä ulkomaille. Sieltä Ranin palasi 1961, jonka jälkeen hän näytteli Titanic-näytelmässä Lasse Pöystin kanssa. Raninista se on edelleen hienoin näytelmä, jossa hän on esiintynyt. Ranin teki moniin vaikutuksen. Ranin näytteli monia yhtä upeita rooleja sen jälkeen, eikä häntä paljon muihin enää pantukaan. Eräät merkittävimmistä olivat Hullujenhuone (1963) ja Ääliömäiset maan äidit (1987). Ranin näytteli kerran myös J. Karjalaista. Se on varmasti hänen hulluin roolinsa. Vuonna 2006 Ranin esiintyi yksin näytelmässä Pöytä notkuu. Ranin on esiintynyt myös monissa elokuvissa. Hän teki juuri kirjan Tohveleita ja tilinkarsija.

Lisätietoja[muokkaa]

Matti Ranin haaveili lapsena urastaan. Ranin esiintyi nuoruudessa myös kyläjuhlissa ja jopa hienoissa pidoissa. Kaikkien mielestä hän oli jo silloin lahjakas. Pian hän toteutti toiveammattinsa.

Lisätietoja näytelmistä[muokkaa]

Marsuja Guineasta[muokkaa]

Marsuja Guineasta -näytelmässä (1940) lähti retkikunta Guineaan tutkimaan marsuja (engl. Guinea pig). Ranin näytteli retkikunnan virkeää johtajaa. Retkellään he huomaavat marsun palmussa (marsut ovat siis hyviä kiipeilijöitä), ja johtaja päättää ottaa sen. Se ei kuitenkaan onnistu, ja johtaja lähtee kylälle hakemaan tikkaita. Sillä aikaa marsu hyppää puusta alas, ja pian joukko marsuja juoksee siinä lähellä. Retkikunta saa kiinni ainakin sata. He lähtevät myös kylälle, jossa kohtaavat johtajansa. Tämä ei kuitenkaan ole tyytyväinen, vaan lähtee vielä pyydystämään yhden marsun. Homma ei kuitenkaan suju mutkattomasti, sillä marsut ovat liian nopeita johtajalle. Lopulta tämä saa kaapattua marsun ja retkikunta tuo uudet eläimet Suomeen.

Titanic[muokkaa]

Titanic-näytelmässä Ranin näytteli ensimmäisen luokan töykeitä tarjoilijoita Pöystin kanssa. Kolmannen luokan likaiset juntit pakottavat heitä menemään ihastelemaan Kirsti Ortolan esittämää pornahtavaa rikasta neitokaista. Vittuuntuneet tarjoilijat lukitsevat likaiset juntit keittiön kaappiin ja raatelevat neidon. Eräänä iltana tarjoilijat löydetään uhkailemasta kolmea korttihuijaria teräaseilla, ja peloissaan petkuttajat hyppäävät mereen. Tarjoilijat tyrmätään kolmanteen luokkaan. Uppoamista edeltävänä iltana tarjoilijat vapautetaan. Titanicin törmättyä jäävuoreen tarjoilijat rupeavat pelleilemään. Pian heihin iskee kuitenkin paniikki. He joutuvat ovelle, jossa tiukkapipoiset vartijat estävät kolmannen luokan matkustajia menemästä ja antavat näille verilöylyn, jos he yrittävät tunkea ulos. Tarjoilijoita ärsyttää se niin, että henkeä salpaa, ja vihoissaan he tappavat vartijat. Tarjoilijat hyppäävät mereen ylös nousseesta Titanicin perästä. Pöystin esittämän tarjoilijan pää osuu suoraan potkuriin, ja hän joutuu Raninin esittämän alle tullessaan veteen ja kuolee. Toinen tarjoilija ei osaa uida, ja hän nousee rikkaan naisen päälle. Rikkaan naisen rähjäinen poikaystävä hakkaa tarjoilijaa niin, että tuntuu. Vittuuntunut tarjoilija puree tätä koipeen. Näytelmän lopussa tarjoilija tunkee väkisin pelastusveneeseen.

Masa loppuviimeksi[muokkaa]

Matti Raninin sai viimeisinä elinvuosinaan tilattua kotiin, kun osti Elisan Viihde-paketin. Laatikon avattuasi esiin pomppasi itse Matti Ranin, joka kiristi sinua vuokraamaan Elisan palveluista kaikki Komisario Palmu -elokuvat ja katsomaan ne kaikki maratonina ilman tupakka- tai vessataukoja. Toimenpiteestä ei ole yksikään selvinnyt ilman hermojen menetystä, virtsatientulehdusta tai helvetin suuria internetlaskuja. Matti Ranin voitiin bongata myös ärsyttämästä ihmisiä elokuvateattereissa, sillä hän kommentoi ja kritisoi elokuvia jatkuvasti kovaan ääneen ja käski samassa muiden pitää turpansa kiinni.

Katso myös[muokkaa]