Mannerheim-elokuva
Suomen Asevoimien Ylipäälliköstä Carl Gustav Mannerheimista päätettiin hyvän aikaa sitten[1] tehdä elokuva. Elokuvan tuottajaksi ja puuhamieheksi ryhtyi lämminhenkinen ja rehti alan ammattilainen, Solar Filmsin Markus Selin. Solar Films tuotti muutama vuosi sitten eeppisen mestariteoksen Rööperin, joka kertoo suomalaisesta liikemiehestä.
Elokuva huomioitiin ja kriitikot ympäri Eurooppaa ottivat avosylin tämän vastaan. Vertailun vuoksi voidaan todeta että samaan aikaan ruotsalaiset onnistuivat tekemään heikosti menestyneen ja jo edellä nähtyjä kansallisia kliseitä uudelleen kierrättävän Millenium-trilogian joka menestyi kehnosti. Selin on ansioitunut hyvin erilaisten independent-elokuvien tuottajana ja tullut tunnetuksi myös vaatimattomasta elämäntyylistään sekä tavastaan lahjoittaa suuri osa elokuviensa tuotosta hyväntekeväisyyteen. Hän välttää loppuun asti kaupallisia vaikutteita elokuvissaan ja pyrkii tekemään näistä erittäin kantaaottavia sekä välttää kaupallista näkökulmaa viimeiseen asti, koska haluaa erottua nimenomaan yhteiskunnan tilaa ruotivana elokuvien tekijänä. Koska hän haluaa vaikutusvaltaisena henkilönä tarjota mahdollisuuksia alan osaajille, hänen elokuvissaan esiintyy eri näyttelijöitä laaja skaala. Näiden seikkojen takia hän on Cannesin Elokuvajuhlien vuosittainen kunniavieras.
Juoni[muokkaa]
Historiallisen sotaelokuvan yhdistäminen hidastempoiseksi henkilödraamaksi on lähes ainut keino saada riittävän arvokas ja katsojaa palveleva kuvaus Mannerheimin kaltaisesta henkilöstä. Tämän takia päätettiin heti alkumetreillä valita elokuvan ohjaajaksi suomalainen Renny Harlin. Carolco-tuotantoyhtiön tunnetuksi tehnyt Harlin on kunnostautunut etenkin hitaasti käyntiin lähtevän elokuvakerronnan parissa ja osaa rakentaa taitavasti henkilökuvausta pala palalta.
Ohjaajan aikaisempia, arvostettuja ja omaperäisiä teoksia ovat nuoren aikuisen naisen kasvua ruotiva jännityselokuva Long Kiss Good Night sekä hidastempoinen draama Cliff Hanger. Cliff Hangeria on verrattu lähes yhtä hidastempoiseksi kuin Terence Malickin Veteen Piirrettyä Viivaa. Hän on myös ohjannut Die Hard-elokuvasarjan yleisesti ottaen arvostetuimman osan.
![]() |
VAROITUS! Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että John Coffey kuolee lopussa. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen. |
Projektin eteneminen...[muokkaa]
Elokuvaprojekti on valmistunut uskomattoman nopeaa tahtia. Vain kymmenen vuoden aikana elokuvaan on mm. onnistuttu kiinnittämään nimirooliin ansioitunut ja kameleonttimainen näyttelijä Mikko Nousiainen. Hänen kenties tunnetuin roolinsa on ollut moniulotteinen roolisuoritus suomalaisittain hyvin epätyypillisessä elokuvassa Levottomat.
Rahoitus[muokkaa]
Mannerheim-elokuvan budjetointi on ollut aivan omaa luokkaansa, mm. sotaveteraanit lahjoittivat väkisin Selinille rahaa elokuvan tekemistä varten. Myös venäläiset rahoittajat ovat astumassa mukaan kuvioihin. He saattavat olla samoja rahoittajia jotka ovat käyttäneet varojaan Saimaan rantatonttien ostamiseen lähivuosina Suomessa. Koska elokuvaa luotsaa eteenpäin todellisten ammattilaisten ryhmä, ei elokuvaan ole kiinnitetty Nousiaisen lisäksi muita näyttelijöitä vaikka kuvausten on tämän hetkisen tiedon mukaan määrä alkaa 2012 helmikuussa. Itse asiassa on huhuttu ettei elokuvassa esiintyisi muita näyttelijöitä kuin Mikko Nousiainen, joka esittäisi kaikkia rooleja elokuvassa. Liikkeellä on myös toinen huhu että ennen elokuvan kuvausten aloittamista odotettaisiin Nousiaisen vanhenevan eläkeikäisen Mannerheimin näköiseksi.
Elokuva on myös tehnyt elokuvahistoriaa jo ennen valmistumistaan: Lipunmyynti elokuvaan aloitettiin vuonna 2009, ja näytökset on myyty loppuun vuoteen 2021 saakka[2]. Vaikka elokuvan kuvauksia ei vielä ole aloitettukaan.
Elokuvan toteutuksesta[muokkaa]
Toukokuussa 2011 Renny Harlin sai tarjouksen työskennellä moninkertaisten Oscarvoittajien Daniel Day-Lewisin ja Anthony Hopkinsin kanssa. Elokuvaan mallinnetaan myös digitaalisesti edesmenneet alansa huiput Gregory Peck sekä Marlene Dietrich, kunnianosoituksena elokuva-alaa kohtaan. Ohjaajatrio David Lynchin, Terence Malickin ja Clint Eastwoodin vetäydyttyä maapallon syntymästä ja eri kulttuurien liittymisestä toisiinsa kertovasta elokuvasta, tuotantoyhtiö katsoi suomalaisen Harlinin olevan ainut joka kykenee viemään projektin alusta loppuun.
Tuotantoyhtiön vetoomuksista huolimatta Harlin vetäytyi projektista[3] ja Mannerheim-elokuvan uudeksi ohjaajaksi kiinnitettiin useita historiallisia sotadraamoja tehnyt ja tunnettu Dome Karukoski.
Muuta elokuvan tekemiseen liittyvää[muokkaa]
Elokuvan tuotantoyhtiö on haastettu oikeuteen yli kymmenen kertaa olemassaolonsa aikana. Tähän pääsyynä on ollut lähinnä huolimattomuus ja kirjoitusvirheet, alalla toimii myös epämääräinen ja äärikaupallisia elokuvia valmistava yhtiö nimeltä Sonar Films.
Mannerheim-elokuva Hikinewseissä
- Mannerheim-elokuvan valmistuminen turvataan tarvittaessa pakkokeinoin
- Ylen Mannerheim-elokuva! Elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen kertoo taustat yksinoikeudella Hikinews-uutispalvelulle
- Dosentti: Mannerheim-elokuvan ei pitäisi kiinnostaa
Viitteet[muokkaa]
- ↑ Noin vuonna 1994 Lähde?
- ↑ http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/51967-mannerheim-elokuvan-ennakkolippuja-on-myyty-jo-tuhansia-%E2%80%9Dprojekti-etenee%E2%80%9D
- ↑ Hän sai paremman tarjouksen, kysessä on siis € tai $ (toim. huom.)