Lukutaito

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

Lukutaito on kykyä tulkita jotakin, mitä jokin tai joku toinen on tavalla tai toisella raaputtanut jollekin pinnalle tai muulla tavalla tuonut tulkittavuuden piiriin. Lukutaidon tuottama kyky sotkea ja ymmärtää väärin sellaistakin tietoa, jota jokainen minkäänlaisella palikankääntämiskyvyllä varustettu olento oletettavasti luulisi ymmärtävän, on saavuttanut nykymaailmassa jo kehumisen arvoiset mittasuhteet.

Lukutaitoa pidetään yhtenä suurena syynä siihen, että karvattomat apinat ovat kehittyneet sille asteelle, jolle ne ovat juuttuneet, keksittyään byrokratian.


Täysi mysteeri[muokkaa]

Koska lukutaito on oleellinen osa minkään kognitiivisesti haastavamman asian avaamiseen, on melkoista ironiaa, ettei tämän taidon syntyhetkeä voida lukea mistään lähteestä. Joskus jossakin toki lukee, mistä lukutaito on saanut alkunsa, mutta yleensä lähdetutkimuksesta muuttuu suurempi seikkailu, Mulderin ja Scullyn matkoista, ja tulokset jäävät yleensä yhtä laihoiksi.

Yhtenäinen maaperä löytyy sentään siitä, että oletukset viittaavat aikaan kirjoitustaidon syntymisen jälkeen. Tämäkin tulkinta on kuitenkin täysi virhe, sillä jo luonnossa on lukutaito ollut oleellinen osa elämän menoa.

Lukemista alhaalta ylöspäin[muokkaa]

Monet oliot, jotka eivät samaan aikaan osoita suurtakaan kirjoitustaitoa tai puheenlahjoja, näyttävät tutkimuksissa ilmiömäisiä kykyjä avata edessään olevaa kryptistä menoa. Usein tämän lukutaidon perusteella päätetään, kuka syö ketä ja miten paljon.

Amis, jonka kasvojenlukutaitoja avitetaan peilin edessä tehtävin harjoituksin. Kun amis vielä joskus viitsisi katsoa peiliin tai edes heijastavaan pintaan niin hyvä olisi...
 • Leijonakoiras osaa lukea loistavasti, milloin se on pompottanut naaraita niin kauan, että se on pakko jaksaa nostaa omakin perseensä ja vähän muodon vuoksi esittää puolustavansa reviiriään. Sen päälle on hyvä syödä toisten valmiiksi laittamaa päivällistä, joka totta kai miehekkään olennon kohdalla koostuu vain raa'asta lihasta!
 • Korppikotka osaa lukea maastosta, milloin jokin asia on syömäkelpoinen, ja se saapuu tämän kohteen luokse odottamaan, että se suvaitsisi kuolla jo pois aikaa tuhlaamasta.
 • Kirjekyyhkyset osaavat Hikipedian metafyysisen työryhmän mielestä lukea ainakin osoitteita. Miten muuten ne osaisivat lentää perille?
 • Kukot osaavat lukea kellotaulua, sillä jostain syystä ne osaavat kiekua aamun tunteina.
 • Tarkemmin ajatellen, oikeastaan kaikki linnut osaavat lukea maastosta, milloin on lennetty tarpeeksi pitkälle, jotta uskaltaa laskeutua jäädyttämättä muniaan. (Usein ne nolostuvatkin tajuttuaan, että nehän munivat jo, ja että mukana onkin jo lentokykyisiä poikasia. Ne eivät yleensä kerro tästä mokastaan kenellekään.)
 • Norsut osaavat lukea, milloin on oikea aika kuolla, koska muuten ei voisi olla mitenkään olemassa norsujen hautuumaita. Sehän on vain loogista.
 • Ketut osaavat lukea kanahäkin kylkeen liimatut ohjeet ovet lukitsemisesta.
 • Lehmät osaavat lukea paimenaidan kylkeen liimatun kyltin, jossa ilmoitetaan, ettei aitaan saa koskea.
 • Kissat osaavat lukea minkä tahansa hiekkalaatikolta näyttävän aukaisuohjeet.
 • Hevoset osaavat lukea isojen taulujen kertoimet sen hyväksi. Sitten ne väärinkäyttävät näitä tietoja, kostaakseen sen, että ne on laitettu juoksemaan naurettavaa ympyrää humalaisen apinalauman huutaessa sille ohjeita juoksemisesta, vaikka ne itse eivät pysyisi edes pystyssä radalla.
 • Koiraspuoliset hämähäkit osaavat lukea naaraista, milloin ne tulevat murhanhimoiselle päälle heidän touhutessaan. (Siksi onkin aika sairasta, etteivät ne silti lähde karkuun.)
 • Apinat osaavat lukea juuri tarpeeksi selvitäkseen amiksen pääsykoetehtävistä. (Niihin kuuluu avata kaljatölkki, työkalulaatikko sekä ruosteisen auton konepelti. Apina siirretään heti luokkaa ylemmäs, jos oppilas osaa avata myös opettajanhuoneen tietokoneen ja asentaa sen nettiin kirjanmerkit kaikille xxx-sivuille, joille selain suostuu menemään.)
 • Lukutoukat osaavat lukea kirjoja. Tästä syystä, nimenomaan, muut eläimet kohtelevat niitä kateellisina niin kaltoin kaiken aikaa.

Lukutaito alkaa kultturelliksi[muokkaa]

Puuttuva linkki lukutaidon evoluutiossa kohti paljon symbolisempaa lukemista ajoitetaan usein siihen yöhön, jolloin jossakin luolassa haluttiin kertoa, ettei tänään tee mieli, kun päätä särkee[1]. Koska apinat nyt eivät sellaista tajua ilman selvää kieltäytymistä, on jokin yksilöistä luultavasti piirtänyt luolan seinälle väkivaltaisen kuvan, joka on mennyt läpi. Tästä eteenpäin on kuvastoa sitten lisätty kerta kerralta monimutkaisempaan suuntaan.

Tästä on apinalaumoissa edelleen jäänteenä se, miten naaras löytää jääkaapin ovesta kuvan siitä, mitä koiras on toivonut saavansa syödäkseen mutta ei ole löytänyt kaapista. Pian jääkaapin ovessa on yhtä suttuinen naaraan tekemä kuva siitä, mistä tätä ravintoa saattaisi voida mennä etsimään.

Edistysaskel[muokkaa]

Lopulta, luettuaan tuhansia ja taas tuhansia kivitauluja, jotka ovat täynnä kuvia lampaista, yksi historian edustaja päätti, ettei sellaista jaksa kivitaulukaupalla lukea. Neronleimauksen kautta, joka jälleen kerran sai sytykkeensä laiskuudesta, tämä nimetön sankari komensi farmarin vetämään ennemmin kivitauluun viivan. Pian hän saattoi onnellisena lukea vain yhden taulun edestä viivoja, ja silti oli tiedossa, miten monta lammasta heillä oli käytettäväksi villan tekoon, ruuaksi sekä satunnaisissa määrin naisen korvikkeena, kun lampaat kerran ei sano ei.

Hikipedian opisto yritti televisiosarjojen hengessä toistaa tämän historiallisen hetken, mutta yksikään hikipedian käyttäjistä ei osannut muuntaa näkemäänsä lammasta kivitauluun piirretyksi viivaksi, vaan he väkisin vain suttasivat omat, usein toivottomat, versionsa lammaspiirroksesta. Hikipedia sai valtiojohdolta poikkeusluvan lopettaa koko tutkimuksen lisäksi siihen etsityt koehenkilöt yhteiskunnallisesti vaarallisen vajaaälyisinä (mikä myös selittää viimeisimmän notkahduksen Hikipedian käyttäjämäärissä.)

Suurin harppauksin[muokkaa]

Ihmisten suuri virhe on olettaa, että vain he osaisivat hyödyntää korkeampaa lukutaitoa. Tässä esimerkiksi kaksi kananpoikaa tutkivat omaa geeniperimäänsä.

Lukutaidon symbolisoitumisen jälkeen jäi jäljelle enää yhä hankalampien ja paremmalle alustalle luotujen tietojen vastaanottaminen. Viime aikoina tämä kehitys on saavuttanut lakipisteensä, mikä on päätelty sen lähtemisestä takaisin alaspäin. Keskimääräisen kansalaisen on näet havaittu pystyvän yhä vähenemässä määrin lukemaan oikein sen, mitä tämä surkea kurja saa eri postitustavoin Kelasta, TE-toimistosta, verottajalta, viranomaisilta, ex-puolisoltaan (vaikkakin mukaan liitetyt luolamaalaukselliset kuvat postin vastaanottajasta verilammikossa auttavat avaamaan viestä), nimettömältä vainoajalta, sosiaaliviranomaisilta ja lasten opettajilta sekä erityisesti lääkäreiltä. Hikipedian työryhmän tutkimuksen perusteella onkin ehdotettu valtion vuosittaista palkintoa vannoutuneimmalle lukutaidon ylläpitämisen nostattavalle taholle. Ensimmäiseksi palkinnon saajaksi opisto ehdotti sairaanhoitajia sekä apteekin työntekijöitä missä tahansa päin maailmaa, jos heidän sormissaan havaittiin todistettavia kulumia lääkärin kirjoittamien reseptien rypistämisestä johtuvista syistä.

Uuden vuosituhannen lukutaito[muokkaa]

Suurilta osin uuden vuosituhannen lukutaito on siirtynyt kirjoista ja muista paperisista materiaaleista tehdyistä tulkinnoista tietokoneiden, tablettien, älypuhelimien ja muiden litteiden pintojen tarjonnasta tulkitsemiseen.

Tämä saattaa olla yksi vahva syy siihen, miksi myös vähemmän vakuuttavien rintavarustusten kyylääminen on alkanut tasaisen prosentuaalisen vuosikasvun. Niitä erehdytään tasaisen pinnan vuoksi pitämään medialaitteina, ja erehtynyt, kasvoille läimäisty uhri on vain joutunut väärän päätelmän uhriksi.

On kuitenkin syytä muistaa, että yhä edelleen mukana sinnittelevät vanhemmat versiot lukutaidon historiasta, joihin kuuluvat:

 • Vessan seinistä lukeminen
 • Liikennemerkkien kyljissä olevien spraymaalijälkien lukeminen
 • Sakkolapun lukeminen
  • Usein poliisille, jotta tämä tietää, mistä hän on juuri asiakasta sakottanut
 • Tietokoneen näytölle liimattujen tarralappujen lukeminen
 • Selästään irrottaman, loukkauksen sisältävän lapun lukeminen
 • Naisen kasvojen lukeminen
  • On olemassa oletuksia, joiden mukaan tätä taitoa ei tosin ole koskaan ollut olemassakaan.[2]
 • Hautakivien kaiverrusten lukeminen, jotta tietää, kuseeko oikean haudan päälle
 • Asuntoilmoitusten lukeminen, jos joutuu muuttamaan usein
 • Ilotulitusrakettien pakkausten varoitustekstien lukeminen
  • Jotta voi sitten vähät välittää niistä. Onnellinen asia siinä on, että kun jättää lukematta paketin ohjeet, niin voi aloittaa uuden vuoden pystymättä enää koskaan lukemaan mitään
 • Postissa tulleen työhön osoituksen tehtävään, joka päättyi viime viikolla
  • Tätä seuraa helposti seuraavan päivänä ilmaantuva karenssipaperi
   • Tätä seuraa usein sairaalan laskun lukeminen hermoromahduksen hoitamisesta johtuvista kuluista
 • Kemikaalipullon etiketin lukeminen
  • Jotta osaa kertoa myrkytyskeskukseen, mitä lemmikki on juuri juonut
   • Vauvan kohdalla kukaan ei uskalla soittaa, ettei saa syytä niskoilleen, ja kun ei ole ehtinyt kiintyä siihen samalla tavalla kuin lemmikkiin

Miten tämän päivän ihminen sitten lukee?[muokkaa]

Nykyaikainen ihmisen älykkyys ja kognitiivinen ajattelukyky ovat tuoneet lukutaidon hienoudet kaikkien saataville.

Suurin osa tämän päivän lukutaidosta perustuu tarpeekseen päätellä, onko jokin internet-sivu turvallinen, ja jos ei ole, miten sille pääsee, koska siellä on oltava jotakin näkemisen arvoista.

Samalla perusteella lukukyky on siirtynyt paljon kirjaimin yksinkertaistetusta tiedonsiirrosta vieläkin yksinkertaisempaan numeroiden lukemiseen, sillä Youtubessa suositut videothan päättelee katsojaluvuista eikä sen nimestä, hei! (Joskus myös otsikon lukeminen tosin auttaa paljon.)

Jos tämän lisäksi käytetään lukutaitoa, sen päämääränä on yleensä päästä eroon jostakin tylsästä asiata, jotta voi palata tuhlaamaan aikaa nettiin.

Tähän suurin poikkeus on videopelien ohjeet, joista pitää osata lukea, kenet pitää tappaa. Tämä saattaa olla rasittavaa, sillä joskus esiin pukkaa monta lausetta tarinaa, ennen kuin tappamisen kannalta oleelliset kohteet ilmoitetaan pelaajalle. (Suomen hallitus onkin vaatimalla vaatinut, että tästä turhasta tarinan lukemisesta traumatisoituneet nuoret saisivat tarvittaessa ennalta ehkäisevää kriisiapua sekä tukea koulunkäyntiin. Opetusministeri on vaatinut, että Englannin kielen opetus on ehdottomasti aloitettava sanoista ”kill”, ”destroy”, ”rape”, ”faggot”, ”bitch”, sekä ”terrorist”, eikä opetusta saa missään nimessä viedä eteenpäin, ennen kuin nämä sanat ovat kaikilla hallussa.)

Lukemisen tulevaisuus[muokkaa]

Onko sellaista?

Hikipedia on optimistinen, sillä tulevaisuuden ylisuurien kuvakkeiden kosketusnäytölliset älysovelluksetkin ovat omanlaistaan lukutaitoa, vaikka niiden kohdalla sorminäppäryys sekä alkukantaiseen viihteeseen nojautuminen ovat jo melkein yhtä suuressa osassa ja usein menossa jo ohikin.

Monet pikkuvirkamiehet lohduttavat kansalaisia lupaamalla, että kyllä byrokratian ylläpitäminen tulee jatkossakin vaatimaan lukutaitoa, sillä muuten ei ikinä osaa selvittää, missä on kaavake LV-426, jolla pystyy hakemaan lupaa saamansa postin avaamiseen tarvittavaan lupaluokitukseen viittaavaan puhelinnumeroon, josta saa nettiosoitteen, josta saa sen puhelinnumeron, josta soittaa.

Saatteeksi[muokkaa]

Hikipedia haluaa pyytää anteeksi poliiseilta. Emme tarkoittaneet, että poliisit olisivat menettäneet lukutaitonsa vuosisatojen saatteessa. Viittasimme siihen, ettei poliiseilla ole mitään lukutaitoa koskaan ollutkaan.[3]

Viitteet[muokkaa]

 1. Ei se mikään uusi keksintö ole
 2. Lähde: Kaikki miehet koskaan missään
 3. Olette epäreilun alipalkattuja ja alimiehitettyinä kentällä, mutta huumori ei ikävä kyllä erittele ketään ulkopuolelle.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]