Liperit

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jonkinlaista vaatekappaletta. Liperi on myös kaupunki jossain Suomessa


Wikipedia-logo-v2-en.svg
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta kerta kaikkiaan yhtään mitään!
Lipereissä on kaksi uloketta.

Liperit ovat valkoiset roikkuvat ulokkeet, jotka pistävät esiin papin kaftaanin kauluksesta. Lipereiden roikkuvia osia on vain kaksi, koska kaulaa ympäröivä osa symboloi Isää ja ulokkeet symboloivat Poikaa ja Pyhää Henkeä. Roman collar-mallissa ei ole ulokkeita ja se symboloi Jumalan kolminaisuuden ykseyttä.

Lingvistisesti liperi on latinaa ja tullut meille ruotsinkielen liberi-sanan kautta merkiten ylhäisen väen miespalvelijoiden livre-pukua sekä väriä tai merkkiä, joka osoittaa kantajan kuuluvan jonkin ylhäisen henkilön palveluskuntaan.[1]

Historia[muokkaa]

Liperit ovat luultavasti peräisin ruokalapusta ja entisaikain virkamiesten puvunkauluksesta.[1] Tämä uskonnollisesti vahva ja symboloiva merkki keksittiin sattumalta, kun aikoinaan eräs kirkontornin avaimen hukannut pastori oli joutunut pakenemaan kirkontornista ja sitonut kaksi lakanansuikaletta yhteen ja punonut niistä köyden. Köysi oli kuitenkin katkennut kaksi metriä ennen maata ja pastori oli pudonnut selälleen. Katkenneen lakanaköyden juuri oli muodostanut liperin merkin ja loukkaantumattomana säilynyt pastori oli sanonut: "Isä, Poika ja Pyhä Henki taisivat olla tänään armollisia minulle." Eräs ompelija oli kuullut tämän ja ommellut katkenneesta lakanaköydestä pastorin kaulaan liperit muistoksi tästä tapahtumasta. Siitä päivästä lähtien jokainen pastori on käyttänyt lipereitä.

Design[muokkaa]

Ennen vanhaan liperit ommeltiin kokonaan lakanakankaasta. Nykyisin Isää symboloiva kaulaosa ommellaan kuitenkin valkoisesta kuminauhasta, jotta uskonnonvastaiset ihmiset eivät voisi kuristaa pappeja lipereiden avulla hengiltä. Näin ollen lipereiden turvallisuus on parantunut huomattavasti.

Triviaa[muokkaa]

Tunnettuja lipereiden heiluttelijoita[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. 1,0 1,1 Lisää lipereistä... Viitattu 31.8.2011.

Katso myös[muokkaa]