Kritiikki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen kriitikkoliiton logo, jonka on tarkoitus opastaa suomalaisia taiteilijoita kriitikoiden haluamaan suuntaan.

”Kaksi asiaa täyttää mieleni alati uudella ja kasvavalla ihmetyksellä ja kunnioituksella, sitä enemmän, mitä useammin ja vakavammin niitä pohdin: yläpuolellani kaartuva tähtitaivas ja sisälleni kätkeytyvä moraalilaki.”

~Saksalainen vitsikirja[1]

Kritiikki on arvio, joka annetaan[2] kritisoitavana olevasta asiasta, esineestä etc.[3] Kritisointi taas on toimintaa, jossa kriitikko arvioi kritiikin kohdetta kriittisesti.[4] Sanaa "kritisointi" käytetään suomen puhekielessä yleensä poikkeuksetta negatiivisena Lähde? terminä.[5] Tämä johtuu siitä, että suomalaiset ovat tottuneet saamaan yksistään paskaa palautetta kaikista tekemisistään.[6] Suomessa kulttuuri on näet niin alhaisella tasolla, että sen rienaamisesta on muodostunut sille oma surkea alalajinsa, jota kaikki kriitikot edustavat.[7] Kriitikko puolestaan on henkilö, joka kuvittelee olevansa kaiken yläpuolella ja on tuleva sieltä tuomitsemaan niin eläviä kuin kuolleitakin.[8]

Viitteet[muokkaa]

Tämä on Suomen kriitikkoliiton vaihtoehtoinen logo, jonka tuo poppana oli unohtanut mainita. Itse äänestin tätä, sillä mielestäni viesti välittyy paljon selvemmin sen kautta (kaikkihan eivät ymmärrä englantia), mutta laki asettui lopulta esteeksi kun...
  1. Kohtalainen alku. Ajatus siitä, että Puhtaan järjen kritiikki edustaakin vain kokoelmaa saksalaisia vitsejä ei ole hullumpi. Tosin idea toimisi paremmin englanninkielisissä maissa, joissa käsitys saksalaisesta huumorintajusta on juuri tuota luokkaa. Sitä paitsi tuo kritiikki-sana on vähän niin kuin piilossa. Miinusta siis.
  2. Kuka antaa? Eikö pitäisi kertoa kuka antaa?
  3. Melko hyvä, ei silti lähelläkään eleganttia, tuo epämääräistyvä loppu, mutta englanti vähän tahtoo sotkea. Muutenkin jollain tapaa kliseisen oloista.
  4. Muitakin sanoja on keksitty. Nyt teksti näyttää siltä, ettei kirjoittaja tiedä itsekään mistä puhuu.
  5. Kuten varmaankin huomaatte, sijoitin lähdepyynnön negatiivisena-sanan perään ja tulen kuolemaani asti vaatimaan, että tuo hävityksen kauhistus poistetaan tekstistä.
  6. Siitä me kriitikot pidämme huolen. Tässä maassa kulttuuri on näet niin alhaisella tasolla, ettemme ole lopettamassa sen rienausta ihan lähiaikoina.
  7. Tätä lukiessani teki mieli ihan kysyä että mitää helvettiää. Onhan olemassa lukuisia suomalaisia taiteilijoita, jotka ovat saavuttaneet maailmanlaajuista arvostusta. Otetaanpa nyt vaikka Jean Sibelius. Siitä tykkää sekin yksi jenkkikriittikko, jonka sivuilta arvosteluni normaalisti käyn kopioimassa. (Siksiköhän en osaa sanoa oikein mitään rakentavaa suomalaisesta kulttuurista?) Ja että kriitikotko muka olisivat alalaji tälle, tälle, tälle moskalle, joka yrittää tunkea esiin jokaisesta surkeasta kolosta kuin jokin maan alla tuhansia vuosia asunut, iljettävä hirviölajike. Ei pidä paikkaansa. Me olemme ylälaji! Ei hyvä heilu tälle kirjoittajalle.
  8. Vai kuvittelee. Vai kuvittelee kriitikko? Ei me mitään jeesuksia sentään olla, mutta jotain kunnioitusta voisi osoittaa! Me päätämme kuka menestyy ja miten pitkään! Meillä on valta ja voima siihen! Se on mahtava voima! Elviskin hypetettiin melkein henkiin! Niin että huomisessa lehdessä nähdään! Niin!