Kolonialismi
Kolonialismi (engl. colonialism; colon, paksusuoli) tarkoittaa yhteiskuntajärjestelmää jossa valtio hallitsee toista aluetta omien alueellisten rajojensa ulkopuolella. Tätä aluetta käytetään usein tavalla joka on perseestä. (Siitä nimi.)
Kolonisaatiossa päämaa kyykistyy tämän alueen yläpuolelle ja ulkoistaa epämiellyttävät ns. paskatyöt tehtäväksi siirtomaa-alueillaan mahdollisimman halvalla. Kolonialismiin liittyvät vahvasti erilaiset tekosyyt, joilla toiminta oikeutetaan; useimmiten syiksi mainitaan demokratian levittäminen ja kolonialisoidun maan auttaminen diktaattorin ikeestä, ennen suosittiin myös nykyisin vanhentuneena pidettyä "villien pelastamista pakanuuden yöstä". Tässä siirtomaissa vapautetut olivat lähinnä paskaa jolla on kätevää teetättää työt. Heille kolonialismi tarkoitti lähinnä hallitsijan vaihtumista.
Kolonialismi on myös epäonnistunutta imperialismia. Kolonialismiin liittyykin asenne jossa pyritään laajentamaan omaa aluetta tai vaikutusaluetta, väkivaltaisestikin. Kolonisaatio laajentuukin käsitteeksi, joka tarkoittaa sitä että harjoitetaan politiikkaa joka on sodan jatkamista muilla keinoin. Ytimessä ovat siirtomaat.[1] Tässä mielessä kolonialismissa tehdään siirtomaiden hankinnassakin paskoja asioita.
Siirtokunnat ovat tärkeitä koska tätä kautta emämaa voi pelastaa erilaisia maa-alueita ihmisineen aidon sivistyksen piiriin. Usein tämä tarkoittaa sitä että avulias emämaa käyttää siirtomaalaisia edullisena työvoimana samalla kun se tarjoaa siirtomaan kansalaisille hienon mahdollisuuden osallistua emämaan kulttuurin merkittäviin saavutuksiin, kuten tehtaiden savussa elämiseen ja tehtaissa työskentelyyn. Siirtomaita omistavan elämä onkin raskasta, valkoisen miehen taakan täyttämää puurtamista, jossa keskiössä on huoli ihmisistä joilla menee huonommin kuin siirtomaaisännillä.[2] Toisaalta siirtomaiden maapinta-alaa saatettiin käyttää oman ns. paskasakin uudelleensijoitukseen. Näin on kansoitettu esimerkiksi Australia.[3]