Kengät

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julkkikset ovat ottaneet tavakseen mankua muiden ihmisten hyväksyntää adoptoimalla uhanalaisia kenkiä.

Kengät ovat pieniä, yleensä kahden yksilön ryhmissä eläviä, uhanalaisia piennisäkkäitä, jotka käyttävät ravinnokseen enimmäkseen jalkahikeä. Niiden ainut luontainen vihollinen on naapurin koira. Vuosituhansien ajan kenkiä yritettiin kesyttää mm. maataloustöitä varten mutta tuloksetta. Kengät olivat ennen muinoin hyvin yleisiä ihmisasutuksen lähellä. Isoisäsi on jopa saattanut nähdä niitä lapsuuden kodin nurkissaan.

Puolustuskyvyttömät (korottomat) kenkälajit ovat perusluonteeltaan ystävällisiä, mutta liiallisen yliannostuksen jalkahikeä saatuaan ne saattavat äityä väkivaltaisiksi toisia kenkiä kohtaan. Kenkien keskinäisestä tappelusta huolimatta jotkut kengät tulevat keskenään toimeen ja saattavat perustaa perheen.

Kenkiä on olemassa myös korollisia. Korko on piikki kengän alla. Vain naaraspuoliset korkokengät omistavat piikin, jolla ne lävistävät vaatimattoman näköisen ja kokoisen korkokenkäkoiraan parittelun jälkeen. Korkokenkä voi käyttää piikkiä myös puolustuskeinona kuten mehiläinen konsanaan. Naaraskorkokenkä elää syrjässä, mutta puolustautuu pistimellään herkästi myös ihmistä vastaan tähän törmätessään, ja etenkin lapsi kuolee sen pistokseen herkemmin kuin esimerkiksi ampiaisenpistoon. Siitä huolimatta tiedotus korkokengistä on yhä varsin vähäistä (eräselviytyjän korko-FAQ).

Nykyään jalkahikeä eritetään kuitenkin niin runsaasti, että kengät ovat lähes jatkuvasti kapinajalalla toisiaan vastaan, ja niitä uhkaa sukupuutto. Kengät ovat menettäneet myös paljon elintilaa viheliäiselle Crocs-tulokaslajille, joka pyrkii valtaamaan kenkien luontaisen elinympäristön. Kenkien suojelutoimenpiteet on jo aloitettu, ja suurta apua on tuonut myös Pelastakaa kengät ry:n jalkahikitietoisuuskampanja.

Kenkiä voi varsin hyvin löytää perseestänsä kun kerran kunnolla huudahtaa nakkijonossa. Turvallisempi vaihtoehto on löytää lähin Plantagen jossa voi ihailla työntekijöiden jalkaläpsyttimiä.Pencil2.jpg Tätä artikkelia on työstänyt lössi kirjoittajia, mutta silti se on tynkä.
Tule, näe ja voita artikkeli laajemmaksi.