Karate Kid (elokuvasarja)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karate Kid (suom. Tyhjä Käsi Penikka) on 80-luvun iloisina vuosina julkisuuteen noussut ikuisesti nuori, valkoinen (joskus myös musta), kokematon ja tyhmä poika (joskus myös tyttö), jonka ihan jokainen ongelma elämässä ratkeaa karatea käyttämällä. Hän saa opetusta karateen nenäkkäältä vanhalta talonmieheltä. Ilmeisesti kyseessä on juurikn sama talonmies, joka ruiskutti Martti Vainioon douppingia vahingossa ennen Los Angelesin olympiakisoja around samoihin aikoihin kun ensimmäinen Karate Kid-elokuva sai ensi-iltansa. Ja mihinkäs elokuvan tarina sijoittuu, ellei juuri Los Angelesiin. Oletkos koskaan miettinyt tätä yhteyttä? Niinpä.

Anyway, koska emme halua olla ahdistuneita fakki-idiootteja, jotka sitovat jokaisen aiheen ja uutisen jollain tavalla Suomen nykytilanteeseen ja ennen kuin siirrymme mutkitta vihervassareista valittamiseen, jatkammekin hieman suomenkielisen internet-maailman käytännöistä poikkeavalla tavalla eteenpäin jatkossa ihan aiheessa pysyen. Tai no yksi poikkeus vielä sallitaan? Tiesittekö, että suomalaiset lausuvat sana karate oikein japaniksi, kun taas japanilaisten mielestä englanninkielinen khäräätii kuulostaa ihan oudolta ja barbaariselta.

Karate Kid (1983)[muokkaa]

Tässä väliotsikossa on virhe. Jos kykenet spottaamaan sen, emme pelkää sinua, sillä olet nörtti ja tiedät enemmän elokuvista kuin karatesta ja osaat haikarapotkun vain kuvitelmissasi, lällällää.

Eli päähenkilö Kid on normi finninaamainen teini, jolla on kaikenlaisia itsetunto-ongelmia, naisongelmia, kouluongelmia, perheongelmia ja kaveriongelmia. Hän on äitinsä kasvattama vähän nöösi poika, joka tottakai ihastuu cheerleaderiin, jonka ex-bf Johnny pätkii Kidiä turpaan. Sitten tulee paikalle talonmies Mr. Miyagi, joka sanoo Kidille "Wax on, wax off" ja hetipian Kid voittaa karatekisan, jossa pätkii Johnnya ja tämän koko dojoa turpaan saaden tietysti cheerleaderinkin väräjämään himosta.

Elokuva sai yhden Oscar-ehdokkuudenkin, joka puolestaan sai monet epäilemään koko palkinnon mielekkyyttä.

Karate Kid... kertomus jatkuu (1986)[muokkaa]

Jatko-osassa Mr. Miyagi ja Kid matkustavat Miyagin syntymäsaarelle Okinawalle, kun siellä on joku ongelma, ja kuten kaikki tiedämme mikään ongelma maailmassa ei ratkea ellei paikalle kutsuta Suuresta Amerikan Jenkkilästä porukkaa. Kid saa myös tilaisuuden vongata aasialaista pimua, joka on useimmille jenkkipojille joku märkä fantasia. Lopuksi ongelmat ratkeavat, kun porukkaa on tarpeeksi pätkitty turpiin.

Kuten tavallista jatko-osa ei ole niin hyvä kuin alkuperäinen, mutta se tienasi tuottajille enemmän fyffeä, joten se on parempi kuin alkuperäinen, ja jos yrität inistä jotain muuta olet köyhä ja kateellinen, eikä sulla ei ole rahaa omataksesi muita arvoja.

Karate Kid III (1989)[muokkaa]

En oo nähäny tätä, mutta kaveri kerto, että siinä se ykkösosan dojon omistaja on taas pahiksena ja että ongelmat ratkeaa lopussa, kun Karate Kid pätkii porukka turpiin.

Jos tämän elokuvan katsoo nykyaikana, niin sille voi antaa uuden nimen: Karate Kid III - Kosto 80-luvulta.

Karate Kid saa seuraajan (1994)[muokkaa]

Elokuvan mainoslause "Kuka sanoo, että hyvän jätkän pitäisi olla jätkä?" selittää jo paljon. Eli kyseessä on feministinen versio Karate Kidistä, jota elokuvassa näyttelee Hilary Swank, joka on yllättävän lahjakas lesbotulkinnoissaan, "if you know what we mean" wink wink.

Ralph Macchio, Karate Kidin näyttelijä ensimmäisessä kolmessa elokuvassa, oli jo mielestään niin iso starba, ettei halunnut näytellä enää kuin Shakespearea Marlon Brandon kanssa jos Martin Scorsese saadaan ohjaamaan. Niinpä hän ei enää halunnut olla mukana franchisessa, joka teki hänestä tunnetun. Häneltä jäi huomaamatta oma lahjattomuutensa, eikä pelkillä ruskeilla nappisilmillä pääse huippurooleihin, eikä hänestä sen koommin ole kuultu mitään. Toki pitää muistaa, että näytellessään teiniä ensimmäisessä Karate Kidissa hän oli jo 33-vuotias, joten partakin oli jo alkanut kasvamaan eikä hän sopinut kaikkien käsikirjoittajienkaan mielestä siloposkiteinin rooliin. Johon he päättivät sijoittaa tytön. Elettiinhän jo melkein 2000-lukua, vanhojen asenteiden oli muututtava! Ja muuta sellaista "hei mulla on vagina nalkuti nalkuti nalkun naata".

Elokuvan sanoma on periaatteessa se, että olitpa tyttö tai poika niin voit ratkaista ongelmasi pätkimällä porukkaa tarpeeksi turpiin.

The Karate Kid (2010)[muokkaa]

Viimeisin Karate Kid-elokuva on sikäli historiallinen tapaus, että sen teossa oli mukana ensimmäistä kertaa tyyppi, joka itse asiassa tietää jotain karatesta. Jackie Chan näyttelee Mr. Miyagin kaltaista hahmoa Mr. Hania opettamassa Will Smithin pojan näyttelemälle Dre'elle karatea. Dre onpi Pekingiin muuttanut nuori poika, joka tykkää räpistä, koripallosta, kanasta ja vesimelonista.

Karate Kid ja kuunatsit[muokkaa]

Ei ole vielä olemassa, mutta tee vaikka sinä tällainen elokuva indie-tyyliin.