Käytävä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käytävä

Käytävä on yleisesti pitkä pätkä lattiaa, joka on ympäröity seinillä. Käytäviä esiintyy erityisesti kouluissa ja joskus myös muunlaisissa rakennuksissa. Maan alla sijaitsevaa käytävää kutsutaan puhekielessä tunneliksi.

Historia[muokkaa]

Käytävän keksivät aikoinaan noin 200-luvulla Vapaamuurarit. Käytävä keksittiin muun muassa huoneesta toiseen siirtymisen helpottamiseksi niissä tapauksissa, kun huoneita ei voitu sijoittaa vierekkäin tai kun muutoin tarvittiin pitkää huonetta, jossa on ainakin yksi ovi. Menneinä aikoina käytävissä mm. käveltiin, ja jotkut oppineemmat ihmiset saattoivat kanniskella niillä kirjoja.

Käytävät tänään[muokkaa]

Nykyään käytävien merkitys on pysynyt suhteellisen samana kuin se oli keksimisen hetkellä. Ainut poikkeus on, että nykyään käytäviä käytetään kouluissa mm. tapauksissa, jolloin opettaja ei saa oppilasta tottelemaan mielivaltaisia käskyjä, ja näin oppilas täytyy passittaa käytävälle miettimään tekosiaan. Käytävät siis ovat nykyään myös yleisiä kidutuspaikkoja, joita irakilainen terroristijärjestö Suomen Hallitus tukee rahallisesti. Käytävillä oleskelua kannattaa siis välttää, ellei niissä ole aivan välttämätöntä esimerkiksi asua. Edellä mainitusta esimerkkinä mainittakoon Helsingin asematunneli, jossa asustaa monia epämääräisiä ihmisolentoja.