Alkoholismi

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Juoppo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Alkoholiongelma on se, että ei ole alkoholia.”

~Matti Nykänen
Tässä on Kari S. Tikka. Kari S. Tikka päästi tietämättään murtovarkaita taloonsa. Jos Kari S. Tikka olisi dokannut kokiksen sijaan, Kari S. Tikkaa ei olisi tarvinnut lyödä pullolla päähän tainnutusmielessä. Kari S. Tikka olisi vielä hengissä, jos olisi tissutellut. Mahtaa Kari S. Tikkaa vituttaa.

Alkoholismi on filosofinen käsite, joka tarkoittaa yhtenäistävää lähtökohtaa, jossa Alkojen verkostoituneisuuden vuoksi monopoli on mahtavampi kuin yksittäisten Alkojen summa ja siihen syntyy logistiikan kautta emergenttejä ominaisuuksia (engl. emergency room), joita ei esiinny yhdessäkään sen osassa yksinään. Alkoholismin seurauksena voi joutua vankilaan. Myös Alkon kuvaamisesta voi joutua vankilaan, vaikka se ei olisikaan laitonta[1]. Kuvaaminen vaikuttaa logistiseen ketjuun aikaansaaden uusia alkoholismeja, jonka seurauksena tuntemamme alkoholilait eivät enää päde tai tuottavat irrationaalisen tuntuisia seurauksia.

Teoreettinen pohja[muokkaa]

Alkoholismin seurauksena vaikka joisit snapsin, etkä tulisi siitä känniin ja vaikka juottaisit jokaiselle kaverillesikin snapsin, eikä kukaan tulisi känniin, voi koko pullon kulauttamisella silti tulla humalaan.

Alkoholismin mukaan läntisen spurguilun perinteinen näkemys siitä, että jakamalla juotava pullo naukkuihin ja juomalla pienempi osa viinasta kerrallaan, on väärä. Osissa ei ole kokonaisuuden emergenssejä piirteitä, eikä kokonaisuutta voi ymmärtää pelkästään snapseja naukkailemalla. Pullo tulee juoda kokonaan kerralla tyhjäksi, mielellään yhdellä kulauksella. Sillä tavalla saa uuden tehokkaammin iskevän humalan, jolla on uusia erilaisia efektejä. Alkoholismin vaikutuksesta auton ratilla tai veneen ruorilla ei voi ajaa tai kuljettaa ihmisiä, mutta osana autoa ratti/osana venettä ruori on osa kuljetuskykyistä yksikköä, autoa. Alkoholismin emergenssien vuoksi autolla ajamisesta saattaa seurata uudenlaisia ongelmia, joita ei ilman alkoholismia tapahtuisi. Näitä asioita ei luonnontiede voisi selittää ilman alkoholismia. Joskus alkoholismia tarvitaan asioiden ymmärtämiseen. Esimerkiksi ilman alkoholismin käsitystä on täysin mahdotonta ymmärtää, että jos ihminen kuolee kännissä, on alkoholilla ollut vaikutusta asiaan, vaikka terve järki sanoisikin että tyhmyydellä on ollut vaikutusta asioihin, myös sen alkoholin nauttimiseen.

Sovelluksia[muokkaa]

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
On yleisesti tunnettua, että alkoholistien lapsista tulee joko alkoholisteja tai absolutisteja. Tätä pidetään aivan hyvänä päättelynä, todisteena joko "kasvatusoppimisesta" tai "torjunnasta". Kuitenkin jos sanottaisiin, että tupakoijien lapsista tulee joko tupakoitsijoita tai savuttomia, niin tyhmältä kuulostaisi.

Alkoholistinen ajattelu johtaa kummallisuuksien soperteluun, tarkemmin sanottuna "juomisen hallinnassa olemisen tunteeseen". Alkoholismin uusimman teorian mukaan peruskysymykset ovat:

  1. Mistä tavarasta pullon sisältö muodostuu, onko siinä alkoholia tai spriitä?
  2. Mitkä ovat osien vuorovaikutukset toisiinsa, onko siinä alkoholia tai spriitä, ja saako siitä lääkkeiden avulla paremman humalan?
  3. Mitä emergenssejä ominaisuuksia kokonaisuuteen syntyy osien vuorovaikutuksen seurauksena, eli seuraako humalatila, sokeus vai jopa hallusinaatioita?

Alkoholismin kannalta kolmas kysymys on oleellisin ja myös vaikein. Lääkärikäynnit ovat alkoholismiin syvällisesti tutustuvilla tarpeen. Myös pankkien kulautusluotto on tarpeen, sillä kuten kaikki moderni tiede, alkoholismi on kallista.

Koska kokonaisuutta systeeminä ei voi ymmärtää ilman sen ympäristön ymmärtämistä, on em. kysymyksissä huomioitava myös systeemin ympäristö. Viimeistään tässä vaiheessa tullaan sosiaaliturvan tarpeeseen jopa yksinkertaisissakin ongelmissa.

Synteesi[muokkaa]

Jo Lenita Airistoteles esitti ajatuksen, että "viina on viisasten juoma". Termi alkoholismi esiintyi kuitenkin ensimmäisen kerran vasta Jan Smurf'n kirjassa vuonna 1926. Mänttifyysikoista mm. David Bommi kannatti alkoholismia ja oli kovasti sen aikaista AA-kerhoterapiaa vastaan.

Aiheesta on viinansa tienannut myös amerikkalainen juoppo Heinz R. Pagels. Myös Torka Aatamin kirja Dick Gentlyn alkoholistinen etsivätoimisto kertoo alkoholismista kirjoittajan omakohtaisten kokemusten pohjalta yhdistettynä itämaisen, hollantilaisen ja yaqui-intialaisen sekä monien muiden huumekulttuurien perinteisiin.

Viitteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]