Saksan demokraattinen tasavalta

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Itä-Saksa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli kertoo todellisesta super-, hyper- tai jopa kybervallasta,
joten älä missään nimessä vandalisoi tätä artikkelia, tai sen joukot tulevat tuhoamaan sinut täysin!
Stop hand.png
Saksan demokraattinen tasavalta epäonnistui surkeasti tehtävässään luoda loistelias maanpäällinen paratiisi kaikille mukasaksalaisille muurareille! Suuremman menetyksen koki kuitenkin Suomi, sillä ahkera ja uuttera tekijäkansamme menetti maailman halvimpien ja kestävimpien tyäkalujen aarreaitan! Saksalaisesta toivonkipinästä, potentiaalisesta ilolasta jäi jäljelle vain rappeutuvat rauniot, vaarin pajassa vieläkin palava lamppu ja kolmisenkymmentä neuvostoteemaista marssilaulua. Saat vapaasti surra perään.
Deutsche Demokratische Republik
Saksan demokraattinen tasavalta
Flag of East Germany.svg.png
lippu
DDR emblem.jpg
vaakuna
Valtiomuoto Sortovalta
Toveri Wilhelm Pieck (ensimmäinen)
Erich Honecker (viimeinen)
Egon Krenz (muodollisesti viimeinen ja ehdottomasti rumin)
Pääkaupunki Berliini
Muita kaupunkeja Moskova (käskyt)
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
Kaikille yhtä paljon km² (sijalla 2 (Neuvostoliiton jälkeen)[1])
6,66%
Väkiluku (1988)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
16 000 000 toveria (sijalla 84)
148,7 / km² / km²
-100% % (1989)
Viralliset kielet siansaksa, venäjä
Pääuskonnot kommunismi
Valuutta patruunat, mutterit, jakoavaimet (valuuttatunnus 7.62×39mm)
Elinkeinorakenne maatalous 87 %,
palvelut 3 %,
teollisuus 10 % BKT:sta
Itsenäisyys
Irtosi kaikesta jokseenkin järkevästä
 
1949
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Josif Stalin
Ken rajan yli pääsee -leikki
Kansainvälinen
suuntanumero
+37
Motto Arvoesineet tulliin jää, kun lomalle mä lähden hoi, jos takas tulla ei, ei perheelle hyvä soi
Kansallislaulu Oodi toverille


”Hei! Minne te kaikki oikein menette?”

~1960

Tämän pitäisi toimia.”

~1961

”Noh, eipä toiminut - lähdetään kaikki vaan vittuun.”

~1989


Saksan demokraattinen tasavalta (lyh. DDR, Deutsche Demokratische Republik) eli Itä-Saksa, kaverien kesken Työkalu-Saksa oli Rooman valtakunnan epävirallinen seuraaja, ennennäkemättömän yhteisöhenkisesti rikas supervalta, ja se väärä (tai oikea) Saksa riippuen siitä, kummalla puolella muuria havainnoitsija sattui olemaan. Suomen poliittisen eliitin kannalta katsoen se oli se oikea Saksa. Tämä on kuitenkin yhteydessä Suomen johtavien piirien ällistyttävään kykyyn panna aina ja poikkeuksetta rahansa likoon häviäjän puolesta. Vaikka nimi viittaisi johonkin muuhun, ajan sosialistisen hämäämis-trendin takia ei Saksan demokraattinen tasavalta kuitenkaan käytännössä ollut saksalainen, demokraattinen eikä oikein tasavaltakaan. Itä-Saksan johdossa oli alusta loppuun tunnetusti (näin kivasti ilmaistuna) maailman epäesteettisimmät miehet.

Saksan demokraattisen tasavallan surullinen historia alkoi toisen maailmansodan jälkeen, kun Neuvostoliiton toverit päättivät antaa saksalaiselle työväelle korkeatasoista hyvinvointia. Tämä ilmeni suurina betonilähiöinä ja teknologisena taantumana. Itä-Saksan armeija oli kuitenkin kaikesta huolimatta vertaansa vailla. Se koostui pääosin entisistä natseista, joilla oli liian tiukoissa kansanarmeijan univormuissaan yhtä paljon taistelutahtoa kuin koppakuoriaisilla - ei siis suhteellisen paljoa. Kaikesta huolimatta Itä-Saksan asukkailla oli niin mukavaa asua sen erityisen korkeiden rajojen sisällä, että metrinkin ulkopuolelle tallustaneet räjähtivät silmänräpäyksessä taivaan tuuliin. Ulkomaailman kauheuksille ei oltu valmistauduttu onnellisessa Itä-Saksassa.

Kaksi hyvin kyseenalaista kulttuuripiiriä yhdistävä Itä-Saksa tunnetaan ehkäpä parhaiten siitä, että siellä valmistetut hehkulamput kestävät useita kymmeniä kertoja pidempään kuin itse Itä-Saksa.


Historia - Historie[muokkaa]

Saksan demokraattisen tasavallan juuret juontuvat lähes tuhannen vuoden taakse Rooman imperiumiin. Näinä vuosina alkeellinen kapitalismi oli voimissaan, ja köyhät (tässä vaiheessa plebeijit) olivat hyvin skitsona. Paljon myöhemmin plebeijit kehittyivät älykkyydeltään hieman, jolloin heistä tuli nykyisiä proletariaatteja. Proletariaatin Jeesus, Karl Marx, kehitti 1800-luvun keskitaipaleissa kommunismin. Marx oli kuitenkin vielä ajanjakson alkuaikaisen plebeijin tasolla (ja ulkonäöllisesti kivikautisen), joten hänen innovoimansa aate sai kannatusta enimmäkseen venäläisten keskuudessa.

Myöhemmin Marx kuoli luolamiesten tapaan keuhko-ongelmiin. Hänen aatteensa näkyi varsinkin Venäjän suunnalla vuoden 1917 jälkeen. Saksassa oli kuitenkin tilanne toisenlainen ja 1930-luvulle päästyään ei kommunistien asema Saksassa ollut erityisen arvostettu. Eräs pseudo-saksalainen arvokonservatiivi kansanmies jahtasi kommunisteja kuin hiiriä. Aloittamansa suuren konfliktin johdosta hänestä tuli kuitenkin lopulta hiiren tapaan jahdattu. Kyseessä oli tietysti Adolf Hitler, joka epäonnistui Neuvostoliiton valtaamisessa, aivan kuten idiootti Napoleon, jonka virheistä hänen suuren faninsa Hitlerin olisi pitänyt ottaa oppia.

Saksan epäonnistunut valtio jaettiin lopulta kahtia. Koska Neuvostoliitto oli sen valtion itäpuolella, itäpuolesta tuli kommunistinen, jonka seurauksena köyhät, työttömät, työ-, ja perusnarkomaanit yms. riemuitsivat suuresti. 1960-luvulla Itä-Saksa aloitti rajasodan länttä vastaan, joka huipentui vuonna 1990 siihen, kun Saksan demokraattisen tasavallan kansanarmeija vapautti Bonnin.[2]

Kulttuuri - Kultur[muokkaa]

Pääartikkeli: Trabant
Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli tai osio on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

Niin nykyisen Saksan kuin myös muinaisen Gallian perinnekulttuurit juontavat juurensa Itä-Saksan loistokkaan yhteiskuntaelämän peruspilareista.

Politiikka - Politik[muokkaa]

Saksan demokraattisen tasavallassa oli käytössä demokraattinen valtiomuoto, jossa puolueitakin oli kokonaista yksi. Maan hallintojärjestelmä yhdisti saksalaisen ja venäläisen hallinnon parhaat piirteet eli pokkuroivan auktoriteettiuskon ja äärettömän tehottomuuden. Neuvostoliitossa tämä ns. "demokratia" nähtiin hyvällä, ja tukeminen oli päällä. Neuvostoliitosta Itä-Saksa sai myös aseet. Saksan demokraattisen tasavallan kansalaiset olivat myös maailman onnellisimpia, ja päättivät suojella paratiisimaista maataan pahoilta kapitalistifasistisioilta rakentamalla iloisena talkootyönä antifasistisen suojavallin, jota jotkut kurjat kapitalistifasistisiat myös Berliinin muuriksi kutsuvat. Tämä muuri takasi ikuisen onnen ja kommunismin ihanuuden Itä-Saksan täydellisille asukkaille, ja kyseinen olotila jatkuu todennäköisesti ainakin ikuisesti, kuten kommunismin maailmanvallakumouskin.[3]

Ulkopolitiikka[muokkaa]

Joku järjestys on oltava!

Saksan demokraattinen tasavalta oli yhteydessä lähinnä muihin edistyksellisiin valtioihin, kuten Neuvostoliittoon.[4] Myös Suomessa oli poliittisen opportunismin kannalta erittäin suosittua olla väleissä Itä-Saksan demokratiaa rakastavien johtajien kanssa. Tiettävästi kaikki suomalaiset SDP:n ja useimpien muidenkin puolueiden jäsenet kavalsivat Itä-Saksan rauhantahtoiselle tiedustelulle valtionsalaisuuksia koskien mm. Kekkosen silmälasien vahvuuksia, Haltin korkeutta ja kuhan kutuaikoja.

Saksan demokraattisen tasavallan suhde amerikkalaisten imperialistien nukkevaltioon Länsi-Saksaan oli hyvin ongelmallinen. Toisaalta Saksan demokraattisen tasavallan valistuneet johtajat tunsivat sympatiaa tätä materialismin tyhjyydessä ajelehtivaa veljeskansaa kohtaan ja toisaalta kauhistelivat sen fasistisen johdon militaristista uhmaa kaikkia rauhaa rakastavia kansoja vastaan.

Suomeen Saksan demokraattisella tasavallalla oli erityisen lämpimät suhteet, sillä kansaahan yhdisti muun muassa olut, työkalut ja sen sellainen. Saksan demokraattisen tasavallan loistokas arkkitehtuuri jätti vahvan ja pysyvän jälkensä suomalaisiin rakennustaiteen visioihin ja Helsinkiä voidaankin osittain pitää toisena Berliininiä, kunniamaininta myös muuan Kouvolalle.

Talous - Ökonomie[muokkaa]

Saksan demokraattisen tasavallan talous puhdistettiin suurkapitalistien klikeistä, ja tilalle tuli tervehenkinen työläisten hallinnoima teollisuus. Saksan demokraattisen tasavalta tunnettiin juuri ylittämättömistä ja korkealaatuisista tuotteistaan. Esimerkiksi kaikkialla maailmassa himoittu Trabant oli aikanaan uraa uurtava luomus: kaikkien aikojen ensimmäinen sarjatuotantoauto, jonka pääasiallinen valmistusmateriaali oli vaneri.

Saksan demokraattisen tasavallan sosialistinen talousjärjestelmä ei tuhonnut kansalaisten keskinäistä solidaarisuutta tarjoamalla heille rappeutuneen lännen tavoin tarpeettomia ja kulutusjuhlaan kiihottavia ylellisyystuotteita, kuten samppanjavispilöitä, hammastahnaa tai ruokaa. Sen sijaan aatetta oli tarjolla runsaasti, joskin vain yhtä sorttia.

Tragedia - Tragödie[muokkaa]

Itä-Saksa kukoistuksensa huipulla 40-vuotiaana 1989. Seuraavia synttäreitä ei kuitenkaan valitettavasti päästy seuraamaan.

Solidaarisuus katosi maailmasta lopullisesti ja monet suomalaiset poliitikot menettivät elämänsä kiintotähden, kun fasistiset agitaattorit syksyllä 1989 kiihottivat Saksan demokraattisen tasavallan kansaa Saksan demokraattisen tasavallan kansaa vastaan. Antifasistinen suojamuuri vandalisoitiin törkeästi, ja jo seuraavana vuonna maailman edistyksellisin valtio sulautettiin taantumukselliseen Länsi-Saksaan.

Koska kommunistit ovat kuitenkin osoittaneet kautta historian olevansa todella älykkäitä, ei tämä ole loppu. Koska kaikki, mihin Saksan demokraattisen tasavalta ikinä koski,[5] on muuttunut paskaksi, käy Saksan liittotasavallalle oletettavasti samoin ovelan jälleenyhdistymisjuonen myötä. Saksan demokraattisen tasavallan kehittymättömän ja kelvottoman infrastruktuurin ylläpitäminen on niellyt valtavasti kapitalistien vääryydellä hankkimia rahoja, joten riistojärjestelmän romahdus ja ihmiskunnan aamunkoitto on ehkä lähempänä kuin Erich Honeckerin ylösnousemus.

Saksojen jälleenyhdistyessä Suomi sai lukemattoman määrän DDR:n keskusrakennusviraston käyttämättömiä piirrustuksia pilkkahintaan. Tämä auttoi paikkaamaan sitä taloudellista aukkoa, jonka DDR:n tussahdus jätti Suomen kauppaan ja suomalaisten poliitikkojen ansioluetteloihin. Nykyään Itä-Saksan vaikutus näkyy arkkitehtuurisesti esimerkiksi Kouvolassa.


Katso myös - Siehe auch[muokkaa]

Tätä varsin takaperoista ja taaksepäin kulkevaa eli perä edellä menevää Trabant-poliisimallia koetettiin kaupata Neuvostoliittoon, tosin tuloksetta.

Viitteet[muokkaa]

  1. Lähde: Neuvostoliiton valtionarkistot
  2. Ainakin oikeaoppisen marxilaisen historiantulkinnan mukaan. Kapitalismin sumuttama todellisuus saattaa tosin hämätä työläistä. Katso artikkelin loppuosaa saadaksesi asiasta lisätietoja.
  3. Ainakin oikeaoppisen marxilaisen historiantulkinnan mukaan jne.
  4. Erich Honecker tuli jopa tunnetuksi intohimoisesta rakkaussuhteestaan Leonid Brežneviin.
  5. Paavo Lipponen mukaan lukien


CommieBac.jpg Kaikki maailman työläiset liittykää yhteen! Tämä artikkeli on liian kapitalistinen Hikipediaan.
Voit auttaa kommunismin ja sosialismin levittämistä laajentamalla tätä artikkelia.