Ikaalinen

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ikaalinen
Ikalis
IkaalinenVaakuna.png IkaalinenSijainti.png
vaakuna sijainti
Ikaalisten kaupungin kotisivut
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Pirkanmaan maakunta
Seutukunta Luoteis-Pirkanmaan seutukunta
Kihlakunta [[{{{kihlakunta}}}]]
Perustamisvuosi 1641
Kuntaliitokset Ikaalisten mlk (1972)
Pinta-ala
- maa
843,51 km²
750,35 km²
Väkiluku
- väestötiheys
7388 (31.3.2010)
9,85 as/km² 
Työttömyysaste {{{työttömyys}}} % 
Kunnallisvero 19.75 % 
Kunnanjohtaja Nero Tissinen
Kunnanvaltuusto
{{{valtuusto-puolueet}}}
{{{valtuusto-koko}}} paikkaa
{{{valtuusto-paikat}}}

Ikaalinen (ruots. Ikalis) on kaupunki Pirkanmaan maakunnassa. Asukkaita kunnassa on 7388, joista suurin osa hankkii elantonsa Sata-Häme Soi -hanurifestivaalin aikaan makkaroita ja lihallisia palveluita kaupittelemalla. Naapurikuntia ovat Hämeenkyrö, Jämijärvi, Kankaanpää, Parkano, Sastamala, Telajärvi ja Ylöjärvi.

Vuonna 2007 Ikaalinen neuvotteli mahdollisesta kuntaliitoksesta arkkivihollisensa Parkanon kanssa, mutta suunnitelmat kariutuivat molemminpuoliseen kyräilyyn, änkyröintiin ja örvellykseen.

Historia

Ikaalisten ääriluterilaisen seurakunnan kirkko

Ikaalinen oli osa Hämeenkyröä 1500-luvun alkupuolella, mutta julistautui itsenäiseksi tammikuussa 1641. Hämeenkyrön vapaaherra Jurpo Kuranen ei tätä katsonut hyvällä, ja lähetti satapäisen armeijansa niskuroivaa pitäjää ojentamaan. Ikaalisissa tätä osattiin odottaa, ja kapteeni Jorma Pallinperän johdolla hämeenkyröläisarmeija motitettiin pitäjän eteläpuolelle. Viiden vuorokauden kuluessa ikaalislaiset talikoilla ja kivillä aseistautuneet talonpojat teurastivat miehittäjäjoukot viimeiseen mieheen. Kapteeni Pallinperä ripusti raadot tien varren männynoksille roikkumaan varoitukseksi muille ja julisti itsensä pitäjän johtajaksi.

Jorma Pallinperän hallinnoimaan Suur-Ikaalisten pitäjään kuului myös Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Parkano ja Honkajoki. Vuonna 1651, juhliessaan itsenäisyytensä 10-vuotispäivää, ikaalislaiset tarttuivat vielä talikoihinsa poiketen aamuyön tunteina Hämeenkyrössä rehvastelemassa. Vapaaherra Jurpo Kuranen hirtettiin munistaan kirkon tapuliin, ja humalaiset ikaalislaiset polttivat ohimennen koko pitäjän maan tasalle.

Vasta 1800-luvulla Suur-Ikaalisiin kuuluneet muut pitäjät uskalsivat haaveilla omasta itsenäistymisestään, ja 1900-luvulle mennessä Ikaalinen oli kutakuinkin nykyisten rajojensa puitteissa.

Koulutus

Pirkanmaan Ammattikorkeakoulun Ikaalisten yksikkö kouluttaa hanurialan ja huumekaupan tradenomeja. Ikaalisten Kauppaoppilaitoksessa voi opiskella merkonomiaa, datanomiaa ja sutenööromiaa.

Ikaalisten suu- ja sorkkataideteollisuusoppilaitos kouluttaa hanureiden, separaattoreiden ja purjesukellusveneiden valmistajia. Siellä on myös maan ainut aseseppälinja, jossa opiskellaan muunmuassa jalkajousien, pikakiväärien ja mannertenvälisten ohjusten valmistusta.

Ikaalisissa toimii myös Ikaalisten yhteiskoulun lukio, jossa ei opiskella yhtään mitään.

Matkailu

Ikaalisten ydinkeskustaa

Ikaalisissa on 1800-luvulta saakka toiminut Ikaalisten kylpylä, joka houkuttelee paikkakunnalle satunnaisia matkailijoita, ja jossa iskulauseen mukaan tehdään uusia ihmisiä. Kylpylän yhteydessä toimii tenavien keskuudessa tavattoman suosittu Ti-Ti Nallen talo. Myös Sata-Häme Soi -hanurinrenkutusfestivaali houkuttelee paikkakunnalle useita kymmeniä vierailijoita vuosittain.

Ikaalisten ja Parkanon rajamailla sijaitsevassa Masoniemen kylässä on myös SETA:n hyväksymä Maso-camping -vaihtoehtoinen keskitysleirikeskus.

Ikaalislaisia ylpeyden aiheita

Sotien jälkeen pesäpallojoukkue Ikaalisten Tarmo saavutti lajissa jonkinasteista menestystä. Vaikka joukkue ei ole voittanut yhtäkään ottelua edes sopupeleissä viimeisen 20 vuoden aikana, Tarmot ovat silti Ikaalisissa jonkinasteisten kansallissankareiden maineessa.

Maanmainio maahanmuuttokriittinen poliitikko, kansanedustaja ja joka toisen kodin yleisluontoinen hupiheikki Sulo Aittoniemi on alkujaan paljasjalkainen ikaalislainen. Aittoniemen kunniaksi Ikaalisissa on nimetty parikymmentä katua, muutama lampi, urheiluhalli ja viitisenkymmentä poikalasta.

Hanurifestivaalistaan ikaalislaiset ovat pikemmin hieman häpeissään kuin ylpeitä. Juhlaa on useiden vuosien ajan yritetty vierittää naapurikuntien - etenkin Parkanon tai Telajärven - riesaksi, mutta siinä ei ole vielä kuitenkaan onnistuttu. Sata-Häme Soi -festivaalilla on oma virallinen vastustusyhdistys, "Ikaalinen ei ole hanurista ry". IEOHry kannattaa myös suoraa toimintaa, ja vuonna 2004 ylitti kotimaisen uutiskynnyksen suorittamalla itsemurhaiskun festivaalipuistoon. Marttyyri Oiva Jormulainen survoi ahteriinsa Komet Bomb -ilotuliteraketin ja laukaisi sen Maija Vilkkumaan konsertin alkaessa. Jormulainen menehtyi välittömästi, ja ainakin viisi yleisön jäsentä sai lieviä vammoja vatsanseudun lihaksiin nauraessa itsensä tärviölle.

Tulevaisuus

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Ikaalisten asukasluku vuonna 2020 olisi 7553. 16,5 asukkaan vuosikasvuvauhdilla Ikaalinen saavuttaisi miljoonan asukkaan rajan reilun 60 000 vuoden kuluttua. Tilastokeskuksen everstiluutnantti Aimo Melan laskelmien mukaan vuonna 62169 ikaalislaiset olisivat edelleen sangen kyräileviä, sisäänpäinlämpiäviä ja sisäsiittoisia otuksia.

Katso myös