Hypokondriakki (elokuva)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teh Scream.jpg
Neljän tunnin versiota kutsutaan sensuroiduksi. Elokuvan Director's Cut, ohjaajan leikkaus, on tarkoitus julkaista myöhemmin tänä vuonna. Siinä on kokonainen tunti lisää ultrahitaasti etenevällä nauhoituksella eteneviä maisemakuvia kokonaisen tunnin enemmän kuin elokuvateatterilevityksessä olevassa sensuroidussa versiossa.

Hypokondriakki (Hypochondriac) on Lars von Trierin uusin viisituntinen, mutta nelituntiseksi sensuroitu, taide-epookki. Elokuva Hypokondriakki kertoo luulosairaaksi itsensä määrittelevän miehen kehitystarinan pienestä neurootikosta suureksi pervertikoksi. Lars von Trierin elokuva kuvaa neuroottisessa kliinisessä nyky-yhteiskunnassa elävää juutalaista miestä. Elokuvan päähenkilö, Allen Koningsberg, on hahmo jonka vuoteenkastelun, eläinten rääkkäämisen ja pyromanian sävyttämää elämää seurataan tämän lapsuusvuosista aina hautaan asti. Kaikki elokuvan seksikohtaukset ovat aitoja, tekoveren kanssa ei sen sijaan ole säästelty.

abderiitti allitteraatio beffroi franseesi kepitulantti perfuusio ultima tyyfus petomaani abskissa absonantti konfabulaatio nystasmus quislingismi amok alluusio floggi antrofagia pedofilia

Elokuva on herättänyt paljon kiinnostusta ja julkisuutta sen mielenkiintoisten juoniratkaisuiden vuoksi. Kehyskertomus on sidottu lukuihin jotka on nimetty Maslow'n tarvehierarkian mukaan. Juonen kulku taas seuraa pilkuntarkasti kameralle puhuvan miehen seikkailuja freudilaisissa symboleiden parissa samalla kun juonta rytmittää hienostuneen alleviivatut symbolit joiden mukaan kreikkalaiset jumaluudet läpikäyvät surun viittä vaihetta. Lopputuloksesta syntyy jonkinlainen neuroottisesta Kristuksesta kertova tarina joka alkaa neuroottisesta kamerallepuhumisesta ja johtaa ottolapsen kanssa läpikäytyyn pedofiliaan ja tästä lopulta suureksi elokuvaohjaajaksi tunnustamiseen asti.

Elokuva on nostattanut ensimmäiset mediakohunsa jo ennen sen käsikirjoittamisen aloittamista. Itse asiassa Lars von Trierin elokuvaprojekti on saanut niin paljon julkisuutta, että itse elokuva tuntuu musertuvan ennakkokohinan alle. Nyt nähtävillä on siis neljä tuntia elokuvaa juutalaisesta miehestä joka on neuroottinen kameraanpuhuja. Tai Jeesuksesta, joka on teinivuosistaan saakka kapinoinut institutionalisoitua terveyskäsitettä vastaan, koska "se lokeroi kaiken normativiisesti". Elokuvassa ei raiskauksia, eläinten silvontaa ja Teemu Mäen haastatteluja puutu, ja tämä on se niin kutsuttu sensuroitu versio!

Toisin kuin luulisi Hypokondriakki ei kuitenkaan elokuvana ole raskas. Päinvastoin itse elokuva on tahdiltaan hiljainen, hidas ja rauhallinen. Trier kun haluaa alleviivata joka ikisen antiikin Kreikan jumaluuksia koskevan alluusion niin että lukutaidotonkin ehtii sen tiedostaa. Hypokondriakki on toki hätkähdyttää monessakin kohdassa, mutta suurin yllätys on sittenkin se, että jos elokuvan editoinnin taakse näkee ja kohottautuu elokuvan synnyttämästä pitkäveteistymisen kokemuksesta, itse elokuva näyttää itse asiassa hieman kyyniseltä komedialta jossa on vahvoja eksistentiaalisia sävyjä. Jopa vitsejä. Elokuvan huipentaakin sankarin viimeinen sana suoraan kameralle poliisien viedessä häntä metaforaiseen ylösnousemukseen "Minähän sanoin, että olen luulosairas."


Questionmark.jpg ONKO SIVISTYKSESSÄSI AUKKO?
Tämän sivun vitsi perustuu siihen, että se on kirjoitettu käsittelemänsä henkilön tai aiheen tyylillä parodisin tavoittein. Mikäli et tajua tätä sivua, johtuu se todennäköisesti siitä, että olet sivistymätön eksistentiaalisesti symbolifunktionaalista kompensoimista vailla oleva terapoitava raiskari, joka ei tiedä mistään mitään. Ehkäpä sinun kannattaisi lukea enemmän käymällä läpi eipropositionaalinen lokeroimattomissa oleva individuaatioprosessi, kirvesmurha ja julkirunkkaus, jonka Jung loi unien tutkimuksen pohjalta ja penetroi äitiisi ja laukesi kasvoillesi jotka sinulla oli ennen syntymääsi.