Hikinews:Skeittaava pysäköinninvalvoja Paulus Schäpalus on haastattelun arvoinen: "Masennus on oma valinta ja mainitsen Jumalan ollakseni kiinnostava"

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

19. toukokuuta 2020

PASKA KAUPUNNI, Pelekään polliisia – Joku pysäköinninvalvoja on saanut kohtalaisesti näyttökertoja skeittilautatemppuiluvideoilleen YouTubessa, joten on tullut aika tehdä hänestä syväluotaava elämänkatsomuksellinen syvähaastattelu. Minä olen ammattijournalisti Simo Tipola, ja tämä on valtakunnallinen media, joka haluaa kuulla tylsien puolisavantien toistelevan huonosti ajateltuja latteuksia konventionaalisesti syvällisinä pidetyistä aiheista, joista heillä ei ole mitään sanottavaa.

Vanhempi pysäköinninvalvoja Paulus Schäpalus on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä ihminen, puuttumatta mitenkään ajatusten laatuun. Hän on monella tapaa myös hyvin ristiriitainen hahmo. Hän on esimerkiksi henkisesti tylsä ja älyllisesti kankea, mutta häntä pidetään syvällisenä, koska hänellä sattuu olemaan jokin päivätyöhönsä välittömästi liittymätön lahjakkuus.

Lisäksi hän on kovasti julkisuuden perään, ja siihen temppuun kelpaa Jeesuskin rampiksi. Mitään muuta varsinaista sanottavaa hänellä ei ole, joten ammattijournalistina velvollisuuteni on tehdä syväluotaava henkilöhaastattelu tästä huomionkipeästä keskinkertaisuudesta, joska onnistuu pienellä pinnistyksellä saavuttamaan pinnallisuuden. Hänellä on univormu, enkä voi vastustaa univormua. Jämerää. Syljeneritys kiihtyy. On muistettava niellä välillä.

Tämän jutun varsinainen haastattelu on tehty perinteisen pysäköintiautomaatin ääressä. Tällä kertaa päättömiä typeryyksiä selittää kuitenkin pysäköinninvalvoja.

Hän onkin Oulun pysäköinninvalvonnan superjulkkis. Schäpalus harrastaa rullalautailua eli skeittausta, ja hänen skeittivideoillaan on YouTubessa ja muissa sosiaalisissa medioissa jo jotain kai miljoona katsojaa. Kyseessä on siis kovan luokan tekijä, ja ennen kaikkea hän on perusteellisesti julkisuuden perään ja jaksaa puhua itsestään loputtomiin.

Aikaisemmissa haastatteluissaan Schäpalus on pohtinut nuoruutensa kipuilua ja hapuilua, joita pystyy käsittelemään lähinnä median välityksellä. Nuoruuden kipuilua ja hapuilua ei ihan joka pojalla olekaan, joten siksikin Schäpaluksen palikkamaiseksi itsekritiikiksi naamioitu tylppä itsesääli on kiehtova aihe. Schäpalus kertoo olleensa henkisesti kypsymätön tolvana ja sössineensä perheasiansa. Niin kiehtovaa.

Usko on auttanut julkisuuden saamisessa

Uskonnon merkitys Schäpaluksen julkisuusarvossa on merkittävä. Hän uskoo, että kaikki on Jumalan käsissä, ja näin ollen on Jumalan tahto, että hän saa julkisuutta skeittaavana lappulassena. Ja kyllähän se auttaa: journalistisesti on aina merkittävää, kun joku semikiinnostava amatööri alkaa avautua nolosta kyökkiteologiastaan.

Jämähtäneet kliseet puhuttelevat miestä

Koruttomuus, umpimielisyys, henkinen jumittaminen ja lakonisten latteuksien hidas viljely on Schäpalukselle tärkeää, ja onhan se nyt mielenkiintoista, että löytyy joku alakuloinen äijä sanomaan, että Suomessa on muuten talvella kylmää ja pimeää. Lehtiöni sauhuaa tämän omaperäisen, lainattavan hyvän ajattelun aarreaitan ääressä.

Lappulasse kohtaa ihmisen pahuuden

Pysäköinninvalvojana Schäpalus kohtaa yhteiskunnan raadollisemman puolen, ja minulla on jonkinlainen epämääräinen ennakko-oletus siitä, että se tekee ihmisestä syvällisen ja inhimillisen persoonan, eikä esimerkiksi kyynistä ja sulkeutunutta mulkkua.

Schäpaluksen mukaan ihminen on pohjimmiltaan paha, ja tämä tulee esille hänen työssään jatkuvasti. Täysin, tai oikeastaan edes kohtalaisen, vapaa yhteiskunta on hänelle mahdoton ajatus. Hänellä on ylipäänsä vaikeuksia ajattelussa, eikä mielikuvitus tunnu olevan kovin vilkas. Pahuuden hillitsemiseksi täytyy olla pysäköintirajoituksia.

Pysäköinninvalvoja näkee, että monilla on vaikeaa. Se on heidän oma vikansa. Schäpalus ei myöskään usko, että masennus on sairaus, vaan pitää sitä jokaisen omana valintana. Minun tehtäväni eettisenä journalistina on raportoida tämä kaikki ilman kyseenalaistamista, sillä enhän minä voi univormupukuista miestä ryhtyä haastamaan tai hänen väitteitään tarkistamaan. Hän osaa skeitatakin, ja niitä katsomiskertoja oli tosiaan jotain miljoona tai niillä main.

Pysäköintirajoitusten kunnioittaminen on ollut Schäpaluksen mielestä Suomelle kansallinen voimavara. Hän samaistaa käskyjen tottelemisen melko suoraviivaisesti etiikkaan. Hän pitää itsekin kymmenen käskyn noudattamista tärkeänä ja siunauksellisena, kunhan sarja-avioliitoiltaan ja entisten skeittikaverien haukkumiseltaan ehtii.

Uskon, että säännöillä on ollut siunaava vaikutus Suomen kansalle. Ei ole tehty tyhmyyksiä niin paljon kuin olisi voitu tehdä ilman moraalikoodia, Schäpalus sanoo, viitaten varmaankin vertailukohtana niihin lukuisiin, lukuisiin tieteen tuntemiin ihmisyhteisöihin, joissa ei vallitse minkäänlaista moraalikoodistoa.

Aurinko ei paista, Schäpalus toteaa tähyillen taivaalle. Aika usein ei paista aurinko. Pimeää on.

Niin herkkää. Niin jämerää. Niin viisasta.

Skeittikaverit pettivät

Schäpalus tunnetaan huimista skeittitempuistaan. Aiemmin hän harrasti lautailua useamman harrastajan porukassa. He eivät kuitenkaan arvostaneet Schäpaluksen taitavuutta. Vääryys kaivelee yhä.

Ei ole oikein, että sillä ei ole mitään väliä, että minulla on rampilla yhtä paljon aikaa kuin muilla, vaikka olen suositumpi kuin muut. Pitäisi olla joku systeemi, jolla mitataan, että kuka on suosituin ja paras, ja sitten muut saisivat sakkoa ehkä, Schäpalus pohtii.

Suuret tulevaisuudensuunnitelmat

Schäpalus on skeittivideoillaan saanut suomalaiseksi pysäköinninvalvojaksi melko paljon kansainvälistä palautetta. Hän on tästä mielissään, ja ehkäpä siitä avautuu jotain tulevaisuuden projektiakin.

Olen tähän saakka skeitannut täällä, mietin että ehkä tämän jälkeen voisin käydä jossain muualla. Skeittaamassa siellä.

Ja kun hän sieltä palaa, voitte olla varmoja, että teemme hänestä vieläkin pidemmän haastattelun.


Ensi viikolla tapaamme viulua soittavan herrnhutilaisen pelastussukeltajan, joka arvostelee valtion ensimmäisen lisäbudjetin, puhuu virsien merkityksestä ja sanoo jotain tuoretta siitä, miten sukupuolineutraalius on mennyt liian pitkälle.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]