Hikinews:Hallituksen keisarinleikkaus: Itku isosta jytkystä
Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua. |
12. toukokuuta 2011
HELSINKI, Perussuomalaisuuden päivä – Uuden hallituksen muodostaminen sai dramaattisen käänteen torstaina, kun Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti puolueensa jättäytyvän oppositioon sen jälkeen, kun SDP ja Kokoomus olivat saavuttaneet yhteisymmärryksen Portugalin tukipaketista. Tästä seurasi valtavasti foorumi-itkua, kun poliittisen järjestelmän asiantuntijat kiihtyivät siitä, miten on mahdollista, että 19 % äänistä saanut puolue muka joutuisi oppositioon, jos ei kykene tekemään avainasioista kompromisseja itseään enemmän kannatusta keränneiden kanssa. ”Missä persu, siellä ongelma”, muotoilee dosentti Urmas Ali-Peelola tiivistelmän muiden puolueiden tekemistä strategia-analyyseistä.
Soini ilmoitti Perussuomalaisten jättäytymisestä hallitusneuvottelujen ulkopuolelle tunteikkaassa puheessa, jota pitäessä hänen äänensä värisi useampaankin otteeseen. Mikä on dosentti Ali-Peelolan arvio historiallisesta ratkaisusta? ”ÄHHÄHHÄHÄHÄÄÄHÄÄÄHÄHÄÄÄÄ ITKUPILLI LUUSERI HÄHÄHÄHÄÄÄ!”
Perussuomalaisten ratkaisu todennäköisesti selkeyttää hallituksen muodostamista ja EU:n talouspolitiikkaa, mutta todennäköisesti Suomen politiikassa epävarmuuden aika on jatkumassa. Esimakua saatiin jo samana päivänä, kun perussuomalaisten tuore kansanedustaja Jussi Halla-aho lukitsi itsensä eduskuntatalon vessaan ja kieltäytyi tulemasta ulos ennen kuin ”tällainen perseily” loppuu. Halla-aho ei suostunut tarkentamaan, mitä tarkoittaa ”tällaisella perseilyllä”. ”No vittu mieti”, Halla-aho tuhahti vastaukseksi haastattelijoille WC:n oven alta.
Kokoomus ja SDP pääsivät keskiviikkona yhteisymmärrykseen Portugali-kannasta. Puolueiden näkemykset eroavat yhä toisistaan, mutta molemmat voivat kannattaa tukipakettia tietyin ehdoin. Kokoomuksen mielestä ei ole kohtuullista langettaa nykyisessä tilanteessa vastuuta kriisistä sijoittajille, jotka jakoivat lainaa ihan huithapeliperustein. Sosiaalidemokraattien mielestä ei ole kohtuullista vaatia, että kriisistä joutuisivat kärsimään eteläeurooppalaiset kansat, jotka vuosikaudet äänestivät valtaan helppoja ratkaisuja hölöttäneet poliitikot kiskomaan lisää lainaa. Hallitustunnustelija, Kokoomuksen Jyrki Katainen ilmoitti torstai-iltana, että hänestä olisi aika fantastista muodostaa viiden puolueen hallitus Kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden, RKP:n ja Kristillisdemokraattien voimin. Dosentti Ali-Peelola pitää ajatusta 112 edustajan enemmistöhallituksesta realistisena. ”Ähhää, 112. Hätätilahallitus”, veistelee dosentti melko säälittävästi.
Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki ehti jo ilmoittautua oppositioon, mutta puolue on jo ehtinyt kevään aikana olla joka asiasta niin montaa mieltä, ettei puolueelle tuottane vaikeuksia lähteä ihan mihin tahansa. Vihreiden vahvuutena on ministerikokemus päättyvältä vaalikaudelta. Vihreiden heikkous on, että se kokemus on Sinnemäellä ja Tuija Braxilla. Tietty poliittinen hygienia sanelee myös, että jos Vihreät ei kerran mahtunut persuhallitukseen, ei se voi mahtua persuoppositioonkaan.
RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ei ymmärtänyt kysymystä siitä, voisiko RKP olla mukana Kataisen kaavailemassa hallituksessa. ”Siis anteeksi? Onko sitten muutakin...” änkkäsi häkeltynyt Wallin.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen keskeytti Kataisen puheen ilmoittamalla, että Kristillisdemokraatit on valmis hallitukseen. Räsäsen tavoitteena on nuorisohomoilun puolittaminen tällä vaalikaudella.
Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ei kommentoinut Perussuomalaisten tuloa Keskustan seuraksi oppositioon, mutta Keskustaa lähellä olevien lähteiden mukaan häntä vituttaa enemmän kuin ketään kepulaista koskaan.
Lähteet[muokkaa]
- "Perussuomalaiset jättäytyy hallitusneuvotteluista". YLE, 12. toukokuuta, 2011
- "Katainen paljasti toiveensa hallituspohjaksi". YLE, 12. toukokuuta, 2011
- Hannupekka Kallio "Jussi Halla-aho suuttui Aamulehden arkistokuvista". Aamulehti, 11. toukokuuta, 2011