Higgsin bosomi

Higgsin bosomi on alkeishiukkanen, jonka olemassaolon hiukkasfysiikan standardimalli ennusti jo vuosisatoja sitten. Higgsin bosomia tarvitaan ennen kaikkea selittämään selkeästi ja toistuvasti havaittu fysikaalinen ilmiö, terhakkuus.
Terhakkuutta on havaittu esimerkiksi:
- Elokuvajulisteissa, joissa kamera vaikuttaa tallentaneen oletettua suurempia rintavarustuksia. Näistä kuuluisia malliesimerkkejä ovat esimerkiksi Harry Potter -elokuvajulisteet, joissa tarkkasilmäiset fyysikot havaitsivat Higgsin bosomien vaikutusta Hermione Grangerin kuvissa. Myös "King Arthur" -elokuvajulisteissa on havaittu vastaava ilmiö. Itse asiassa miltei joka ikisessä elokuvajulisteessa, jossa on nainen, on havaittavissa Higgsin bosomien tuottama erityinen photoshop-kenttä ja sen seurauksena huomattava terhakkuus.
- Lisäksi monilla supermalleilla on havaittu rintavarustus, jonka ei pitäisi ihmisjärjen mukaan pysyä kiinteänä ja pystynä. Tälle on annettu selitykseksi erilaisia väliaineita, mutta standardimallin kannattajat nojaavat mieluummin Higgsin bosomeihin.
Vakiintuneen teorian mukaan valo taipuu photoshop-kentän vaikutuksesta, ja näin saadaan mielikuva tavallista suuremmista ryntäistä. Kenttä itsessään onnistuttiin havaitsemaan 1990-luvun lopulla, mutta senkin jälkeen Higgsin bosomi oli pitkään täysin hypoteettinen. Sen odotettiin täydentävän suuren puutteen, eli edellämainitun ilmiön mysteerisyyden, fysiikan standardimallissa.
Koska ilmiö on kaiken kaikkiaan ollut tiedemiehille mysteeri ja vähän tutkittu korpimaa, moni nuori innokas tutkija on CERNaasti paneutunut tähän vaikeaan aiheeseen. Hiukkasen kiihdyttyään he ovatkin saaneet ensimmäisiä havaintoja Higgsin bosomeista laboratorio-olosuhteissa. Toki Higgsin bosomeilla on kriitikkonsakin. Heidän mukaansa teorian suosio selittyy sillä, että Higgsin bosomeita metsästävät eivät törmää bosomeihin laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella. Kriitikoiden mukaan photoshop-kentän Higgsin bosomit eivät olisi realistisia.