Heikki Kinnunen

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”Onks Viljoo näkyny?”


Heikki Kinnunen (s. 1946) on sekä taistolaiskommunisti että vapaamuurari, mikä on sinänsä täysin järjenvastainen ja käsittämätön yhdistelmä. Kinnusen esiinmarssi valkokankaalla tapahtui 1960-luvun lopulla, mutta vasta miehen komedialliset ulottuvuudet tekivät hänestä tähden; tämä tapahtui Seppo Huunosen ohjaamassa Lampaansyöjät-elokuvassa 1972. Samoin kuin Leo Lastumäki, Heikki Kinnunen puhutteli suomalaisen miehen herkimpiä tuntoja örveltävissä ryyppykohtauksissa ja kaahauskohtauksissa. Asiaan kuului sekä matkailua että lampaiden salametsästystä Pohjois-Suomessa ja Norjassa. Elokuva ei ollut erityinen arvostelumenestys, mutta Kinnusen ja Lastumäen tie tähtiin oli avoin siitä hetkestä lähtien.

Koomikko[muokkaa]

Kinnusella oli ilmeistä nostetta sodanjälkeisen ja televisioituneen Suomen mustavalkoisessa maailmassa; hänestä luotiin koomikko. Kinnunen nautti suojatyöpalkkaa Yleisradiosta 1970-luvun ajan sekä Oy Mainos-Tv-Reklmam Ab-yhtiöstä 1980-luvun vuosina. Kinnusen ansioksi on luettava, että hän toisinaan onnistui ihan oikeasti olemaan hauska. Lähde? Kinnusen uraa pönkitti merkittävällä tavalla Spede Pasanen, joka kiinnitti Kinnusen useisiin jälkikäteen arvioituna merkittäviin elokuvarooleihin.

Pertsa Reposen osuus tapahtumiin[muokkaa]

Heikki Kinnunen esiintyi myös äänellään. Tärkeimmät taltioinnit lienee tapahtuneet 1980-luvun puolivälissä, jolloin Mainos-TV:ssä pyöri komediasarja Älywapaa Palokunta. Sarjan suosion seurauksena aiheesta laadittiin äänitallenteita, joissa Kinnusen tilannekomiikka pääsi oikeastaan paremmin oikeuksiinsa kuin itse televisioruudussa.

”Lähden täältä sano Hakala kun lauteilta putos!”


Heikki Kinnunen Pekka Siitoinin roolissa. Elokuva perustuu Arjalaisen Germaaniveljeskunnan vaiheisiin ja tässä kuvassa Kinnus-Pekka kyttää paikallisten Puska-Ryssien ja kommareiden touhuja pensaasta.

Kinnusen rooleja[muokkaa]

  • Vääpeli Körmy, Vähän löysempi verio seuraavasta. Juoni on melkein samanlainen, mutta sijoittuu mäntsäläläisen varuskunnan arkeen.
  • Pekka Siitoin, Kansallissosialistisessa filmissä, joka löyhästi perustuu Arjalaisen Germaaniveljeskunnan vaiheisiin 90-luvun alussa. Kinnunen näytteli Siitoinin roolin. Vesa Vierikko saapasteli Väinö Kuismana.
  • Onks Viljoo näkyny?, Kinnunen näytteli ärsyttävää junttia, joka ravaa vähän väliä paikallisella kioskilla kyselemässä Viljoa.


Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.