Hattu

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Hattu ei ole tuttu käsite kaikissa kulttuureissa, ja siksi niistä pitääkin keskustella.
Hattu ei sovi kaikille.

Hattu on yleismaailmallinen käsite, ja sillä tarkoitetaan aivokalvonsyöpää, joka ilmenee ihosolmukkeiden pullistumisena ja värjäytymisenä veren pakkautuessa niihin. Jos ihminen saa hatun, hän kuolee melko varmasti jossain vaiheessa elämäänsä. Hattuihin ei ole kehitetty toimivaa lääkettä, ne ovat joskus periytyviä ja hyvin usein myös tarttuvia.


Hattutyypit[muokkaa]

Luettelo normaaleimmista hattutyypeistä:

  • Kukkahattu – Vanhempien naisten ongelma, useimmiten varustettu suurella lierillä ja erilaisilla koristuksilla. Hatussa voi olla myös leuan alta solmittava nyöri. Tämä hatun muoto on levinnyt räjähdysmäisesti erityisesti Iso-Britanniassa, ja WTO on julistanut sen epidemiaksi.
  • Lippalakki – Leviää yleensä ihmiseltä toiselle pisaratartuntana maanviljelijöiden keskuudessa. Jos lippalakki sairastetaan jo lapsena on paranemisennuste kyseisestä taudista huomattavasti parempi kuin aikuisiän lippalakin kohdalla (tosin, lippalakista on HYVIN vaikeaa parantua ilman ulkopuolista apua).
    • Kaljamainoslippalakki – Tämän erityisen vaarallisen ja sitkeän hatun ilmestyessä yläasteikäisen pojan päähän on toivo jo menetetty. Aiheuttaa amismia eli tupakointia, runsasta kuolaneritystä ja äijyyttä. Usein parantuu itsestään kohteen käytyä ammattikoulun, mutta silloinhan onkin jo liian myöhäistä...
  • BaskeriRanskasta todennäköisesti rantautunut yleismaallinen ongelma, joka tuottaa ihmisille harhakuvitelmia oman taiteellisen ilmaisun paremmuudesta. Luokiteltu erittäin vaaralliseksi, etenkin kasvavan nuoren kehitykselle. Tartunta leviää pääasiassa sukupuolisesti, ja tavallisimmin miehestä mieheen sekä kädestä käteen.
  • Baretti – Armeijamaailmasta reserviläisten mukana siivilimaailmaan rantautunut hattutyyppi, joka on baskeria sotilaallisempi ja mahdollisesti vielä epäkäytännöllisempi villahuopakötöstys. Suomalaisten varusmiesten palvelusajasta suuri osa menee siihen, että tämä hattu yritetään kuuman hanaveden kanssa läträten saada näyttämään joltain muulta kuin hullunkuriselta lätyltä. Siviilikäytössä baretti aiheuttaa ylipainoa, hygienian laiminlyöntiä, viiksekkyyttä ja kauhtuneen tuulitakin.
  • Stetsoni – Alun perin amerikkalainen vaiva, joka on muuttunut jo periytyväksi pandemiaksi Texasin alueella. Stetsoni lamauttaa puhetta säätelevät aivolohkon alueet ja muuttaa normaalin kommunikoinnin epämääräiseksi muminaksi.
  • Pipo – Räjähdysmäinen tartunnansaaneiden määrän kasvu 2000-luvun alussa, etenkin arktisilla alueilla. Salpaa uhrinsa kyvyn sosiaaliseen kommunikointiin muiden kanssa. Tartunnansaaneiden hiushygienia huolettaa edelleen WTO:ta.
  • Huopahattu – Useimmiten musta hattu, joka mielellään hakeutuu identiteettikriisistä kärsivien egoistien päihin. Aiheuttaa useimmissa tapauksissa tiedostamatonta nolonnäköisyyttä (ks. Samuli Putro).
  • Vaarin hattu – Ikääntyvää väestöä kiusaava vaiva, joka aiheuttaa vakavaa toimettomuutta sekä pitkäveteisyyttä ja saa bingot tuntumaan houkuttelevilta paikoilta. Joillekin vaarin hattu tarttuu jo opiskelijaiässä. Opiskelijoille se aiheuttaa humanismia eli elämän uhraamista ikäville asioille (kielet, historia, uskonto, filosofia... hohhoijaa). Toimettomuus ja pitkäveteisyys kuuluvat asiaan myös humanismissa, mutta nuoret humanistit hakeutuvat mieluummin kirjastoihin bingohuoneiden asemesta.
  • Ylioppilaslakki – Hattu, joka saa käyttäjänsä usein luulemaan itsestään ja älyllisistä kyvyistään liikoja. Erittäin vaarallinen tauti, joka muuttuu yhä pahemmaksi alkoholinkäytön yhteydessä.
Irtileikattu ylioppilaslakki WTO:n lääketieteellisessä tutkimuskeskuksessa.

Huivit[muokkaa]

Huivit sekoitetaan joskus hattuihin, mutta huivit ovat vain hattujen lieveilmiö, eikä esim. WTO ole ottanut kantaa niiden vaarallisuuteen. Tutkijat eivät ole itseasiassa aivan varmoja mitä huivit ovat, mutta yleinen käsitys on, että ne saattavat olla kehittymisvaiheessa olevia hattuja tai itsestään hävinneiden hattujen jäännöksiä.

Hattu ja ympäröivä yhteiskunta[muokkaa]

Jotkut ihmiset pitävät hatuistaan, mutta suurin osa on kuitenkin sitä mieltä, että ne pitäisi jotenkin hävittää maan päältä myrkyttämästä ihmisiä. Tavanomaisia hatun aiheuttamia oireita ovat hatun hienona (coolina) pitäminen, hatun esittely ja hatun tuottama valheellisen euforian tunne. Tätä tilaa kutsutaan hattismiksi.

Suomessa hatut on kielletty lailla, mutta lieventäviä asianhaaroja ovat mm. raskauden aiheuttamat mielialojen vaihtelut, kaljuus ja ääreisverenkierron häiriöt päänahan alueella. Jo tartunnansaaneita hattuja ei leikata irti, mutta ennen vuotta 1986 syntyneiden hatut kerätään poikkeuksetta talteen tutkimuksia ja vasta-aineiden kehittämistä varten.

Hatut historiassa[muokkaa]

Hattuja on palvottu kautta aikojen, mutta vasta kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana ihmiset ovat tajunneet, etteivät ne olekaan oikeasti niin hienoja. Ensimmäinen ihminen, joka piti Hattua julkisesti päässään, oli Leonardo da Vinci. Myös Napoleon Bonaparte ja Josif Stalin käyttivät hattua, ja he syyllistyivät perversioon nimeltä hatisminiinismi, eli hattujen vaihtelu. Feodaali-Japani tuntui olevan ainoa paikka maailmassa, jossa hattuja osattiin käsitellä oikealla tavalla. Siellä hatun omistajalta katkaistiin kaula ja hänen hattunsa poltettiin roviolla mahonkilippaaseen lukittuna.

Hatisminiinismi[muokkaa]

Tauno Palo oli hatisti mutta ei hatisminiinisti.

Jos joku haluaa vaihdella hattuja, niin hän on silloin saavuttanut hatun elonkaaren viimeisen vaiheen, jota seuraa useimmiten kuolema parissa vuosikymmenessä. Hatunvaihtelija, eli hatisminiinistinen henkilö haluaa tuottaa itselleen ja toiselle osapuolelle nautintoa hattujen vaihtelulla päästä päähän. Tätä on usein pidetty hyvin perverssinä kieroutumana, jonka hattu on aiheuttanut, eikä hoitomuotoina suositella mitään muuta kuin sähköshokkeja ja/tai sähköshotteja.

teinigootit ja räppärit tuntuvat olevan nykyaikana ainoita ihmisryhmiä, jotka vielä tänäkin päivänä palvovat ja vaihtelevat hattuja keskenään. He kuvittelevat hatun aiheuttamassa euforiassaan olevansa parempia ja korkea-arvoisempia kuin muut ihmiset. Johtavat lääkärit kautta maailman eivät ole osanneet vieläkään kitkeä hattismia näiden ihmisten riveistä, ja onkin ounasteltu, että niin gootit kuin räppärit saattavat hävitä katukuvasta parissakymmenessä vuodessa hattismin aiheuttaman hitaan kuoleman takia.