Harmaa eminenssi
Harmaa eminenssi on vasta aivan viime aikoina löydetty politiikan rakennusosanen. Harmaan eminenssin erottaa normaalista eminenssistä se, että sitä ei pysty havaitsemaan suoraan politiikkaa tarkastelemalla, vaan sen havaitsemiseksi on analysoitava poliitikkoihin vaikuttavia, näennäisesti tyhjästä ilmestyviä voimia.[1]
Harmaiden eminenssien vaikutus politiikkaan[muokkaa]
Vaikka harmaiden eminenssien olemassaolosta saatiin pitäviä todisteita vasta äskettäin, ne ovat silti vaikuttaneet politiikan tapahtumiin kautta historian. Monet, aiemmin ratkaisemattomat politiikkaa koskevat pulmat ovatkin selvinneet harmaa eminenssi -teorian osoittauduttua todeksi. Esimerkiksi oikeistopuolueihin vaikuttaneet selittämättömät voimat on nyt varmennettu ns. "rikkaiksi harmaiksi eminensseiksi". Harmaiden eminenssien uskotaan kuitenkin vaikuttavan kaikkiin poliittisiin puolueihin. Myös aiemmin poliittisesti neutraaliksi luullun Kakkotronin on nyt todistettu vaikuttaneen huomattavasti Kekkotronin käytökseen.
Harmaan eminenssin synty[muokkaa]
Kun tiettyä poliittista kantaa tai etua edustava, mutta politiikkaan suoranaisesti vaikuttamaton sidosryhmä saavuttaa tietyn koon, se alkaa lähettää sekä eminenssejä että harmaita eminenssejä spontaanisti. Harmaita eminenssejä ei kuitenkaan pysty havaitsemaan, sillä niiden vuorovaikutus poliittisen ympäristön kanssa on aivan erilaista kun eminenssien kohdalla. Siinä missä tavalliset eminenssit tekevät poliittisia kannanottoja poliittisesta hiukkasesta kuin hiukkasesta, harmaa eminenssi vaikuttaa ainoastaan emokantansa kanssa samalla aallonpituudella oleviin poliitikkohiukkasiin. Tarkemmat selvitykset vuorovaikutuksesta ovat kuitenkin vielä hämäriä, sillä aineen ja energian duaaliluonnetta koskeva teoria on puutteellinen. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei pystytä päättelemään.
Kvintessenssiä etsimässä[muokkaa]
Harmaiden eminenssien vaikutuksen politiikkaan arvellaan selittävän osaksi politiikan luonnetta peittävän mysteerin: Arviolta vain 14% poliittisista päätöksistä liittyy poliitikkojen omiin päätöksiin, eli siis äänestäjien vaikutukseen. Puuttuva poliittinen motiivi antoikin pohjan harmaan eminenssin teorialle. Kuitenkin harmaiden eminenssien aikaansaaman vaikutuksen (noin 37%) sekä poliitikkojen oman vaikutuksen summa jää vajaaksi poliittisten päätösten kokonaissummasta.[2] Puuttuvan vaikutuksen on esitetty johtuvan vielä harmaita eminenssejäkin mysteerisemmästä ilmiöstä, salatusta vaalirahoituksesta.