Halo

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jos etsit tietoa halosta, niin käännä puupääsi kohti siitä kertovaa artikkelia. Toisaalta, saatoit etsiä myös Halosta.
Laatikon kansikuva

Halo on Microsoftin julkaisema ja Bungien tekemä moniosainen rahasampo videopelisarja, josta on tehty ennätysmäärä erilaisia oheistuotteita vuosien varrella. Itse sarja sisältää 3(kolme) osaa, mutta Microsoft on päättänyt lyödä Halon rahoiksi, ja tällä hetkellä saatavana on(tai on ollut) mm. Lukuisia erilaisia Halo-teemaisia ruokatavaroita, Halo-intiimihygieniatuotteita, Halo-alkoholijuomia, Halo-toimintafiguureja ym. Halosta on myös tehty sarjakuvalehtiä, 6 kirjaa, ja lisää pelejä ja elokuvakin on huhujen mukaan tulossa, jossain vaiheessa.

Halo:Combat Evolved[muokkaa]

Halo 1 oli ensimmäinen, jo etukäteen maailmalla hehkutettu sarjan peli. Halo 1 tuli ensiksi vain Xboxille, joka ärsytti monia. Vielä enemmän ärsytti muutamaa vuotta myöhemmin tullut huonosti optimisoitu ja vanhentunut PC-käännös. Pelinä Halo oli kuitenkin suosittu ja se sai monia hyviä arvosteluja kliseisestä nerokkaasta juonestaan ja kököstä huomattavan hyvästä kenttäsuunnittelustaan johtuen.

Juoni lyhyesti

Ihmisten alus saapuu ulkoavaruudessa sijaitsevan oudon pyöreän esineen läheisyyteen.(Tätä ennen tapahtunut on hämärän peitossa ennen kuin on lukenut asian selittämiseksi tehdyn kirjan) Sattumalta heidän aikaisemmin pakenemansa avaruusoliot, Covenantit sattuvat olemaan juuri siellä ja hyökkäävät tietysti ihmisten kimppuun, sillä kaikkihan tietävät että avaruusoliot ovat aina pahoja. Niitä torjumaan herätetään syväjäädytyksessä(miten omaperäistä!) oleva ihmiskunnan sankari ja viimeinen toivo, geneettisesti ja kaikin muin tavoin modifioitu supersotilas, SPARTAN-2-projektin (Mikä Spartan-2 projekti? Osta kirja, niin tämäkin selviää!) viimeinen eloonjäänyt, Master Chief.

Master Chief seikkailee aluksen läpi tappaen jokaisen vastaan tulevan alienin ja tapaa vanhoja tuttujaan matkalla, mutta hänen pitää pian jättää alus mukanaan Cortana, hänen tekoälytyttöystävänsä ja laskeutua Halolle, tuolle salaperäiselle keinotekoiselle taivaankappaleelle.

Master Chief tottuu tilanteeseen ja juoksee pian ympäri Haloa sen muinaisia salaisuuksia selvitellen ja tietysti tappaen joka ikisen eteen ja taaksekin sattuvan Covenantin örvelön, kunnes epämukava ja kliseinenmutta omaperäinen käänneköhta tapahtuu: Molempien puolien kimppuun hyökkää kaiken zombifioiva avaruusparasiittirotu, Flood. Master Chief sopeutuu tähän muutokseen tappamalla joka ikisen eteen sattuvan avaruuszombin ja covenantin. Muita ihmisiä ei pelin loppupuolella enää nähdä, ja muutenkin toiminta muuttuu ultrakliseiseksi mainioksi zombiräiskinnäksi, jossa juostaan edellisiä kenttiä takaperin(Tosi on!).

Kaikki kivakaan ei voi jatkua loputtomiin, joten lopulta Master Chief tuhoaa Halon ja pakenee avaruuteen, estääkseen muita pakenemasta. Hän ei onnistu asiassa, kuten jatko-osat näyttävät.

Halo 2[muokkaa]

Huono jatko-osa. Kuten yleisesti tiedetään, 2.(toinen)osa on aina huonoin trilogioissa. Tämäkään sarja ei ole poikkeus. Halo 2 on huonoin Halo-sarjan osa kaikilla mahdollisilla tavoilla, ja jopa niillä jotka ovat käytännössä mahdottomia. Pelin armoton cliffhangeri on jopa luonut uuden käsitteen, "Halo 2", joka tarkoittaa juuri kesken jäävää loppua.

Juoni lyhyesti

Mountain Dewin mainontaa Halo 2:ssa.

Master Chief lentää avaruuden halki takaisin maapallolle ja eräs asevaraston miekkonen valittaa tukkeutuneesta vessasta, ja antaa Master Chiefille uuden puvun. Sitten hän menee ottamaan palkintoja vastaan(Tosin hän ei saa yhtäkään palkintoa) kun öllimölliäset hyökkäävät vuorostaan maahan(Miten omaperäinen käänne!). Heti alussa huomataan taas muutama uusi sivuhahmo, jotka kaikki olevinaan tuntevat mutta joita ei näkynyt edellisessä osassa. Sitten alkaa mieletön räiske ja isojen asioiden räjäyttely ja pian ollaankin maassa.

Koska tämä on Halo 2, ja jotain uuttakin ja olevinaan niin oivallista ja hienoa piti lisätä, näytetään pelin tapahtumia nyt myös Covenanttien näkökulmasta. Samaan aikaan kun Master Chief ja kumppanit rellestävät avaruusasemalla palkintoseremoniassa, Covenanttien puolella tunnelmat ovat matalemmalla. Entistä laivaston komentajaa syytetään harhaoppisuudesta, kun hän antoi Halon, tuon niin pyhän asian tuhoutua. Hänelle pitään keksiä rangaistus tästä hirveästä teosta, ja hänestä tehdäänkin Covenanteille uusi itsemurhasalamurhaaja, joka saa "Arbiterin" arvonimen.

Maassa Master Chief ottaa sniputtimen (tarkkuuskivääri) mieheltä ja räiske alkaa taas. Maan pinnalla ihmiset ehtivät olla tuskin hetkeäkään, kun jo taas ulkoavaruus kutsuu. Viisaita kun ihmiset ovat, he lähtevät seuraamaan maasta lähtevää Covenanttien alusta laivastonsa pienimmällä aluksella. Väärinkäsityksen johdosta Covenantin johtoportaaseen kuuluva profeetta nimittäin lähtee maasta ryminällä, vieden puoli kaupunkia mukanaan.

Muutaman tylsän Arbiterilla pelattavan tehtävän ja uusien turhien sivuhahmojen jälkeen saadaan seurata taas Master Chiefin ja ystävien seikkailuja. Kun Covenantin alus tulee ulos hyperavaruudesta ihmisten alus mukanaan, käy ilmi, että he ovat tulleet toisen Halo-rinkulan luo. Master Chief ja muutama sotilas lähetetään tietenkin rinkulan pinnalle taas vaihteeksi alieneita teurastamaan, ja taas toistuu lähes sama juonikuvio kuin Halo 1:ssä, mutta pian sekin muuttuu oudoksi söhellykseksi, joka menee lopulta yli hiusrajan. Jonkun aikaa Arbiter ja Master Chief sekoilevat ympäri Toista Haloa, tosin erillään, mutta pian sattuu välikohtaus joka tuo heidät läheisesti yhteen.

Nimittäin Floodin komentaja, yksinäinen kuopassa asustava lonkerohirviö, Gravemind nimeltään saa seuraa kun Master Chief ja Arbiter putoavat kuin ihmeen kautta samaan kuoppaan ja sitten Gravemind haastelee heille jotain runollisesti ja pian molemmat ovat taas tappotyös touhussa.

Pelin loppu lyhyesti kerrottuna menee jokseenkin seuraavasti: Master Chief tappelee tiensä Covenanttien kaupungin läpi, joka on nyt myös täynnä floodeja ja tietysti vakioasukkaita eli Covenantteja ja häipyy lopulta salaa sekasin menneen Profeetta Totuuden aluksessa takaisin maahan, ja no, siihenhän peli loppuukin. Arbiterin kampanjan loppua ei tarvitse edes vaivautua kertomaan, sillä se ei ole ollenkaan niin tärkeä.

Halo 3[muokkaa]

Taas se sama vanha tuttu Halo. Mutoksia lähinnä juonen monimutkaistuminen entisestään, Arbiterilla pelattavien tasojen poisto(Hyvä asia) ja kiilloteltu grafiikka.

Yksi Master Chiefin harrastamista aktiviteeteista Halo 3:ssa. Taustalla Eiffel-torni, ranskalaisten rakentama superase.
Juoni lyhyesti

Paljastuu, että Master Chief ei sittenkään pudonnut, vaan jaksoi vetää itsensä takaisin kielekkeelle. Kuvainnollisesti siis. Vaan kuitenkin hän putosi, tai oikeammin sanottuna hyppäsi. Totuuden profeetan aluksesta nimittäin. Siitä seuraa taas armotonta räiskintää ja alienien rökitystä. Juonesta on turha kertoa enempää, sillä taas toistuu se lähes sama edellisten pelien juonikuvio. Tällä kertaa kuitenkin nähdään Eiffel-torni, kuudella jalalla kulkeva jättimuurahainen, jolla on pahanlaatuinen flunssa (ainakin näin voi päätellä sen ampumista räkäpalloista), sekä käydään pelastamassa Master Chief 117:n virtuaalityttöystävä Cortana avaruuszombien kynsistä ja ennen Haloa käväistään toisellakin ja suuremmoisen jättiläismäisellä rakennelmalla. Viimeisessä tasossa Master Chief ajaa armotonta rallia hajoavassa puolivalmiissa Halossa, joka on tuhoutumassa, koska Hän yritti aktivoida sen ja siitä se hyppää autolla johonkin alukseen ja kuolee. Paitsi että ei kuole, vaan syväjäädyttää itsensä samoin kuin mitä oli pelisarjan alussa. Melko yksinkertaista, vai mitä? Jos et jostain syystä ymmärtänyt selostusta, lue se uudelleen. Tai osta Halo 3.

Halo 3 ODST[muokkaa]

Pelisarjan kolmessa aikaisemmassa osassa ihmispolot ovat olleet tykinruokaa Mestarikokin, avaruusötököiden ja elävien sienten välisessä kahakassa. Halo 3 ODST onkin kuvaus näistä ihmisraunioista, joita on tullut trilogian aikana räjäyteltyä useita satojatuhansia. ODST on ihmiskunnan varasuunnitelma, jos Kokki sattuukin heittämään lusikkansa nurkkaan. ODST -joukot pamautetaan tykillä pienissä kapseleissa vihollisen selustaan, jossa törmäyksessä elossa selvinneet soltut sitten odottelevat että Mestari tulisi heitä auttamaan... He myös kanniskelevat aseita, joita Kokki voi luotien loppuessa lainata ensin luonnollisesta pajauttamalla solttupojan pään irti nyrkillään. Peli perustuu Halo kakkosen ensimmäisten kenttien aikaan, jolloin Mestarikokki lähtee koneellansa Isoon Sienialukseen Uudesta Mombasasta ja jättää ihmiset oman onnensa nojaan. Peli onkin sankaritarina alokas Turhapurosta, joka lentomatkallaan pamahtaa kerrostaloon. Sieltä hypättyään hän kohtaa iloisia avaruusolentoja, jotka hän armollisesti ottaa hengiltä. Alokkaan mukana olleista sotilaista yksi on ryyppyreissun aikana kadonnut jonnekkin kaupungin ydinkeskustaan, missä sattumalta örkit juhlivat. Aika kuluukin sitten kaveria etsiessä ja olioita lahdatessa... Siinä sivussa muutama sotilaista törmää plasmaammukseen ja vapauttaa aivonsa tiiliseinille... aikansa kavereidensa kuolemaa itkettyään lähtee ystämme alokas Turhapuro naikkosen kanssa etsimään viimeistä, ehkä jopa elossakin olevaa, ystäväänsä. Ystävä löytyykin aikanaan hengissä, tosin oikean etusormensa menettäneenä (sitä hän valitteleekin lopun pelin ajan). Lopulta velikullat ja naikkonen sitten estävät avaruusörkkien yritykset löytää mitä sitten etsivätkään kaupungin keskustasta. Kaapattuaan vihulaisten auton joukkio pakenee paikalta katsoen kuinka vihainen ötökkä pamauttaa kaupungin pillun päreiksi. Sitten mennääkin ajassa eteenpäin, alokas on jo vanha ja kokenut alokas, puolustamassa jotain Jumalan hylkäämää takapajulaa, epäonneksemme voitokkaasti. Tähän peli sitten jo loppuukin.

Stop hand.png VAROITUS!
Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että Papillon pakenee, mutta jää uudestaan kiinni. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen.

Katso myös[muokkaa]