Hörköperseisyys

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Hörköperseisyys johtaa dekadenssiin ja siten makean elämän kaatumiseen”

~Veikko Huovinen, Kukuskat (1993)
Hörköperseisyys saa nykyisin pitävän otteen yhä useammasta kansalaisesta. Kuvassa väki on tungeksimassa Big Brother -ohjelman koekuvauksiin peläten jäävänsä osattomaksi kuvitellusta ihanuudesta.
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta kerta kaikkiaan yhtään mitään!

Hörköperseisyys on periytyvä ja tarttuva luonnevika. Laajamittaisesti ja moniulotteisesti sitä esiintyy vain kehittyneissä maissa. Suomessa hörköperseisyyttä on tavattu runsaasti aina 1980-luvun puolivälistä alkaen.

Hörköperseisyyden juuret[muokkaa]

Hörköperseisyysgeeni erotettiin ensimmäistä kertaa Suomessa Visa-maksukorttien lanseerausten yhteydessä. Yleisö tiedosti Visa-kortin perimmäisen ihanuuden; sillä saattoi ostaa tavaroita sekä palveluita velaksi. Järjestely oli ensimmäinen laajamittainen suurelle yleisölle tarjottu mahdollisuus ryhtyä elämään toden teolla yli varojensa. Visa-kortteja myöntävät pankit suorastaan lahjoittivat luottokortteja asiakkaan maksukykyä sen paremmin arvoimatta, mikä johti vakavaan taloudelliseen kriisiin 1990-luvun alussa Suomessa ja lopulta vuoden 2008 loppupuolella koko maailmassa. Näin pieni Suomi on toiminut varoittavana edelläkävijänä hörköperseisyyden perseet tervaavalla tiellä ilman, että varsinkaan Suomi saati muu maailma olisi Suomea kohdanneesta taloudellisesta katastrofista ja sen syistä ottanut vähääkään opikseen. Erityisesti Yhdysvalloissa hörköperseisen elämäntyylin omaksuminen Suomen mallin mukaisesti on lyönyt hyvin itsensä läpi.

Tyypillinen hörköperse[muokkaa]

Hörköperseisyyttä esiintyy kaikissa ikärymissä, mutta huomattavasti eniten heitä löytyy 18-64-vuotiaiden keskuudessa. Hörköperseisyyden keskeisiä ilmenemismuotoja ovat:

 • Ylisuuri käsilaukkua muistuttava lompakko(miehillä)
 • Siis-tota-että-kiva-sanojen yltiöpäinen käyttäminen
 • 500%:n henkilökohtainen velkaantumisaste
 • Avoauto
 • Jatkuvasti toistuvat lomamatkat ulkomaille
 • Pikkutakin käyttäminen pääasiallisena ylävartalopukimena kesät talvet
 • Kolminkertaiset asuinneliöt todelliseen tarpeeseen suhteutettuna
 • Lasketteluharrastus talvisin (rinnebaari välttämätön)
 • Pakonomainen tarve seurata television sisustusohjelmia
 • Pakonomainen tarve seurata Remontti-Reiskan tv-ongelmia
 • Pakonomainen tarve seurata television Big Brother-ohjelmaa kellon ympäri

Hörköperseisyyden vaikutukset kansantaloudelle[muokkaa]

Hörköperseisyys on turhuuden ylläpitämistä komeissa kulisseissa. Tyypillinen hörköperse ei ole tehnyt päivääkään oikeaa työtä, vaan on uhrannut elämänsä pelaamiselle ja keinottelulle. Hörköperse on siten nähtävissä yhteiskunnassa syöpäläisen roolia kantavaksi turhakkeeksi. Hörköperse ei lopulta kykene maksamaan aiheuttamiaan laskuja, vaan ne koituvat lopulta alemman yhteiskunnallisen kastin eli pätevien ja ahkerien hoidettavaksi. Tyypillinen hörköperse vaihtaakin maisemia viimeistään ennen sitä hetkeä, kun maa alkaa lopullisesti polttaa jalkojen alla. Hörköperseet ovat kuitenkin alinomaa ns. keltaisen lehdistön hampaattoman ja perusteettoman palvonnan kohteena.

Hörköperseisyys 2010-luvun Euroopassa[muokkaa]

Hörköperseisyyden voimakkainta esiintymisaluetta vuoden 2010 keväällä on Etelä-Eurooppa. Erityisesti Kreikassa hörköperseisyys on rehottanut jo kauan piilevänä ja ongelmien tultua päivänvaloon oli oikeastaan myöhäistä tehdä enää mitään muuta, kuin pyytää kunnon suomalainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen avuksi. Avokätisenä tunnettu ministeri Katainen onkin luvannut Kreikalle apua ja siinä sivussa hieman pääomia myös ongelmissa piehtaroiville Italialle, Espanjalle, Portugalille ja Irlannille. Mahdollisten takaisinmaksuongelmien kohdatessa Jyrki Katainen on luvannut Euroopan Keskuspankille, että suoritukset tulevat hoitamaan kunnon suomalaiset veronmaksajat, eivät kuitenkaan yli 30 000 € vuodessa hankkivat, koska takaisinmaksu ei muutoin tuntuisi miltään. Katainen näin onkin merkittävä Hörköperseisyyden ylläpitäjä ja kannattaja.