Elämänkoulu

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elämänkoulun tunnus on hämäävän samankaltainen Suomen heraldisen tunnuksen kanssa. Tämä lienee pelkkä yhteensattuma. Useimmiten logon käyttäjät eivät tiedä, mitä heraldiikka tarkoittaa.

Elämänkoulu (engl. High School of Life, ransk. L’École du la vie) on suosittu kansainvälinen oppilaitos, joka on perustettu alun perin Kreikassa noin vuonna 400 eaa.[1] ja joka on sittemmin levinnyt koko maailmaan. Suomessa sen toimipaikkoja on niiden suosion ja alhaisten ylläpitokustannusten johdosta likimain jokaisessa kunnassa, jossa vielä asuu muitakin kuin mummoja, joskin ylivoimaisesti suosituimman täytyy sijaita Keravalla.

Menneinä aikoina elämänkoulun käyneitä ei pidetty kovinkaan suuressa arvossa, ja kylänraitilla asiasta retostellut saatettiin paheksuvan kyläyhteisön toimesta ohjata mielekkäämpiin puuhiin - kroonikkojen tapauksessa tosin tarvitsi ainoastaan odottaa ensilunta ja paukkupakkasia. Nykyaikana valtio on ottanut tehtäväkseen tukea elämänkoululaisten toimeentuloa, minkä johdosta näille jää aiempaa enemmän aikaa tuoda ilmi omaa taipumustaan - esimerkiksi Facebookissa, kaljaterasseilla, ostoskeskuksissa, BB-talossa, Kelan jonossa ja Taloussanomien kommenttiriveillä. Kehityksen myötä elämänkoululaisten omanarvontunto on kohentunut siten, että nämä kokevat tarvetta korkeammin kouluttautuneiden, kotimaan ulkopuolella opiskelleiden ja muutenkin elämänkoululaisten homogeenisyyttä[2] rikkovien opettamiseen, mikäli eivät ole juuri lunastamassa muulta yhteiskunnalta ansaitsemaansa arvostusta.

Elämänkoulun koulutuslinjoja ovat pätkätyöläinen, lätkäjanari, työnvieroksuja, teiniäiti, sossurotta, futari, siiderivalas, mustalainen, prosenttijengiläinen ja pirihuora. Elämänkoulussa on mahdollista suorittaa myös pitkäaikaistyöttömän, alkoholistin, yh-mamman, varhaiseläkeläisen ja/tai denan jatkotutkinto. Oppilaitoksen ulkopuolisten henkilöiden taholta on toivottu, että nykyisin suhteellisen pitkiä opiskeluaikoja (Suomessa keskimäärin 80,1 vuotta[3]) saataisiin lyhennettyä, ja että opiskelijat puuttuisivat aikaisempaa aktiivisemmin ongelmaan, ettei muiden tarvitse vaivautua.[4]

Elämänkoulun pedagogiikka perustuu pitkälti rehtori Matti Nykäsen kenttätutkimuksistaan muodostamaan raporttiin elämän itsensätoteuttavasta luonteesta. Myös edesmenneen kunniatohtori Tony Halmeen julkaisut ovat keskeistä elämänkoulun opetusmateriaalia.

Kurssitarjontaa

Lukeminen on, homoa kyllä asia on näin !!!

Vauva-foorumilla on listattu näitä kattavamminkin

 1. Sosiaalitoimistossa asioimisen perusteet (10 op)
 2. Sosiaaliturvan hyväksikäyttö ja työn välttäminen (15 op)
 3. Päihteidenkäyttö (pakollinen sivuaine: perus-, syventävät ja aineopinnot; 20 op)
 4. Toisen omaisuuden haltuunotto (5 op)
 5. Draaman alkeet (3 op)
 6. Opi oma tekemä tatuointi (2 op)
 7. Leikkaa ja värjää hiukset itse (2 op)
 8. Oman elämän kielipoliisi (4 op)
 9. Näin opit lukihäiriön (3 op) tai Näin opit sisälukutaidottomuuden (3 op)
 10. Lyhyt ja sivulauseeton johdatus politiikkaan (4 op) (vierailevana luennoitsijana VTM Soini)
 11. Kognitiivisen dissonansin ja Perustelemattomuuden taito Kuinka olla oikeassa (6 op)
 12. Syrjäytyminen (10 op)
 13. Vastuunpakoilun perusteet (5 op)
 14. Virkavallan kanssa tekemisiin joutumisen alkeiskurssi (4 op)
 15. Johdatus säännöllisen seksuaalielämän varhaiseen aloittamiseen (6 op)
 16. Muuta yhteen narsistin kanssa (3 op)
 17. Ehkäisystä ja sen unohtamisesta (2 op)
 18. Kuinka antaa lapselle erottuvaTM nimi (2 op)
 19. Kasvata lapset oma itse (10 op)
 20. Huippu-urheilu ja henkilökohtaisen vastuun laimentaminen (8 op)

Kurssit 1 ja 2 eivät ole maailmanlaajuisesti saatavilla. Niille on saatavilla korvaava kurssi "Pikaruokaravintolatyön alkeet ja sen psyykkinen kestäminen" (20 op).

Tunnettuja elämänkoululaisia

Touho elämäm koulu.jpg

Viitteet

 1. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty merkkejä elämänkoulun opetusmateriaaleista kyseiseltä ajalta. Niihin sisältyvät muun muassa "Kuinka varastaa hedelmiä Arkadian puutarhoista jäämättä kiinni" ja "Kuinka pitää uskottava puolustuspuhe lynkkaajien edessä jäätyään kiinni".
 2. homonormatiivisuudesta nyt puhumattakaan.
 3. http://hdrstats.undp.org/en/countries/profiles/FIN.html
 4. Aktiivisuus omaa elämää koskevissa asioissa ei perinteisesti ole ollut elämänkoulun oppilaiden vahvoja puolia.

Aiheesta muualla

Koulutus
Subjektit: Amis - Lukiolainen - Opiskelija - Opettaja - Oppilas
Tutkinnot: Datanomi - Insinööri - Kleptonomi - Medianomi - Merkonomi - Sosiopaatti - Tradenomi
Laitokset: Aliopisto - Ammattikorkeakoulu - Ammattikoulu - Autokoulu - Elämänkoulu - Esikoulu - Kansanopisto - Peruskoulu - Päiväkoti - Lukio - Steinerkoulu - Yliopisto
Erikseen mainittavat: Espoon kristillinen koulu - Haurea-ammattikorkeakoulu - Metropolio - Keski-Suomen Opisto - Kymenlaakson ammattikorkeakoulu - Oulun yliopisto - Päivölän kansanopisto - Ressun lukio - Ukon yliopisto - West Pointin sotilasakatemia
Muuta: Erityisluokka - Humanisti - Innovaatiopedagogiikka - Maisterismi - Maol-taulukot - Opinnäytetyö - Oppiminen - Plagiointi - Pro gradu - Teekkari - Väitöskirja - Ylioppinut - Wilma