Eino Leino

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...suomenkielinen Hikipedia ehti olla olemassa melkein kymmenen vuotta ennen kuin tämä sivu saatiin puristettua tänne – ja tällainen tämä nyt on?

Eino Leino oli 1900-luvun suurimpia, kirjallista hölynpölyä tuottanut pelle. Hänellä oli ongelma alkoholin kanssa (se loppui aina kesken) sekä sairaalloinen pelko vekselien menemisestä protestiin. Hänen teoksensa elävät nykyisin lähinnä sanomalehtien, tuon kuolevan median, kuolinilmoituksissa, joiden muistovärssyjen lähteenä Leino on likipitäen Raamattuakin suositumpi. Leino muistetaan myös Vesa-Matti Loirin lauluiksi ja tulkinnoiksikin kutsutusta ulisevasta ähisemisestä.

Sitaatteja tuotannosta

Siippansa kanssa maaseudulla kuljeskellessaan he näkivät mullin mallin ja sonnin. Leino loihe lausumaan:

"Tuolta se tulla julkuttaa, tuo iso sonnihärkä.
Taitaa tullla nussimasta, kun kullikin on märkä."

minkä jälkeen heinikossa suhisi (Eeva, Helena (1923-1960) sai tästä idean kuuluisan tangon sanoitukseen):

"Sua suolla nussin,
Rahkasammal alla pöllyää."

Leinon kirjoittamaksi on myös väitetty tätä iätöntä Suomi-lyriikan klassikkoa:

"lukio vittu homoille
es on parasta
ja tupakka"

Vaikutus

Leinon epäsuora kulttuurivaikutus ulottuu jopa osallisuuteen Franz Kafkan kuolemassa. Täyttä yksimielisyyttä tämän prosessin luonteesta ei ole. Kirjallisuushistorioitsija Pekka Tarkkaelo kuvaa Kafka-psykobiografiassaan tapahtumat näin:

»Kafka oli juuri kirjoittamassa keskeneräiseksi jäänyttä teostaan Ikävä, kun hän yllättäen haki kotoaan rynnäkkökiväärin ja tuhoutui järjettömässä hyökkäyksessä naapurin Einon haukkaa vastaan. Kafka uskoi haukan olleen hänen salattu vainoajansa.

Kyseessä oli mielisairas ihminen.»

(Franz Kafka (WSOY 2006), s. 205)

Kafkan kuolemassa osallisena olleesta Leinon lemmikkihaukasta liikkuu paljon muitakin legendoja. Tarkkaelo antaa tutkielmassaan Mark Twainin – suuren yhdysvaltalaisen kirjailijan ja tunnetun raiskaajan – elämästä ja tuotannosta ymmärtää, että Twain olisi mennyt sekaantumaan Einon lemmikkihaukkaan ja saanut tästä kahden ja puolen viikon vankeustuomion. Twainin vankeudessa kirjoittamista omaelämäkerrallisista novelleista on ammennettu lukiolaisten kiusaksi novellin haukkakohdan käsite. Haukkakohdalla tarkoitetaan novellin tai muun proosateoksen dramaattista juonenkäännettä, jossa joku henkilöhahmoista päätyy raiskaamaan haukan. Leino itse sisällytti haukkakohdan romaaniinsa Jaana Rönty.

Katso myös

edeltäjä:
Aleksis Kivi
Suomen juopoin runoilija seuraaja:
Pentti Saarikoski
Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.