Edward Bulwer-Lytton

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Useimmat muotokuvat, joita et tunnista, esittävät Edward Bulwer-Lyttonia.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Edward Bulwer-Lytton.

Edward Bulwer-Lytton eli paroni Lytton (18031873) on länsimaisen sivistyksen kulmakivi. Hänen teoksensa ovat media-alan kestosuosikkeja sovitettaviksi. Hän on kirjoittanut kaikki ne romaanit, joiden kirjoittajaa et tiedä. Hän on keksinyt kaikki ne lentävät lauseet, joiden keksijää et tiedä. Hän on myös osallistunut kaikkeen historiallisesti merkittävään toimintaan ja toiminut (melkein) kaikissa merkittävissä viroissa.

Saavutuksia[muokkaa]

Bulwer-Lyttonin romaani Pompeijin viimeiset päivät on filmatisoitu satoja kertoja aina siitä lähtien kun elokuva teknologiana keksittiin. Hänen romaaninsa Vril: tuleva rotu aloitti science fictionin genrenä, ja hänen romaanistaan Paul Clifford on peräisin lause "oli synkkä ja myrskyinen yö". Hänen muu tuotantonsa on antanut maailmalle sellaisia kuolemattomia ilmauksia kuin "kynä on miekkaa mahtavampi", "joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu", "ei pidä mennä merta edemmäs kalaan", "antamalla miehelle ongen hän ei näe nälkää enää koskaan" ja "Saksa on paska maa". Niin, ja romaanista Rienzi teki oopperankin itse Wagner. Myös elokuvat Metropolis, Panssarilaiva Potemkin, Tahdon riemuvoitto, Takaikkuna, The Matrix, Avengers: Infinity War ja Iron Sky: The Coming Race perustuvat hänen teoksiinsa.

Em. Vril teki niin suuren vaikutuksen 1800-luvun lopun laudanuminryystäjiin, että mm. Helena Blavatsky ja koulubisneksestään tunnettu Rudolf Steiner ottivat todesta tämän kertomuksen maan sisässä asuvasta herrarodusta ja heidän salatusta energianlähteestään. Sittemmin vril-käsitteellä myytiin niin lihaliemikuutioita kuin natsien esoteriaa (Vril-Gesellschaft) aina Himmlerin taikatemppuihin saakka.

Bulwer-Lyttonin onnistui myös sulkea jostain pettämisen kaltaisista pikkujutuista kiukustunut vaimonsa Lady Rosina Bulwer-Lytton (1802–1882) dickensiläiseen mielisairaalaan siitä viktoriaanisesti kiistattoman pätevästä syystä, että tämä kirjoitti herra paronista satiirisen romaanin.

Elämänsä aikana Bulwer-Lytton toimi maansa siirtomaa-, ulko-, sisä-, liikenne-, pää-, olkapää-, peppu-, polvet-, varpaat-, sota-, vapaus-, tietämättömyys-, tiede-, maatalous- ja kauppaministerinä. Hänelle tarjottiin lisäksi ainakin (luettelo on epätäydellinen) Kreikan[1], Tanskan, Romanian, Norjan, Suomen, Brasilian, Etelävaltioiden ja Havaijin johtajuutta. Intian varakuninkaana hän ei toiminut, mutta tämän esti ainoastaan hänen kuolemansa, ja poika onneksi löytyi tuuraamaan.

Kuolemansa jälkeenkään Bulwer-Lytton ei kauaa vetänyt lonkkaa, vaan hän vaikuttaa muotokuvaansa kiinnittyneen sielunsa kautta edelleen maailman asioihin sieltä, missä kuva kulloinkin roikkuu. Bulwer-Lytton toimi kuninkaallisen taidemuseon kuraattorin sijaisena vuodet 1893–1997 ja tuurasi Boris Johnsonia pääministerinä tämän kärsiessä koronatartunnasta alkuvuonna 2020.

Katso myös[muokkaa]

Darkandstormy.jpg

Viitteet[muokkaa]