Burka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nainen sovittamassa burkaa -eikun...[1]

Burka (eli burkha eli burqa, lukihäiriön vakavuudesta riippuen) on koko kehon peittävä kankaankappale, joka on aiemmin (tai huonomaineisen naisen/vainoharhaisen miehen tapauksessa myöhemmin) palvellut joko pussilakanana tai telttana. Burkhaa käyttävät pääasiassa naiset. Joissain takapajuisissa peräkylissä naisilla on suoranainen pakko käyttää näitä, mikä kertookin jo jonkin verran näiden seutujen kehityksestä.

Syitä burkan pitoon[muokkaa]

Tässä taiteilija on halunnut osoittaa, että burkan alla on ihminen tavallisine tisseineen päivineen.

On useita käsityksiä siitä, miksi naisen tulisi pukeutua burkaan.

Yleisin perustelu on yksi enemmän-tai vähemmän hämärästi tulkittu kohta Koraanissa, joka vaatisi yhden tulkinnan mukaan naista kulkemaan julkisella paikalla teltaksi pukeutuneena, mikä ei voi olla täysin poissuljettu ajatus, ottaen huomioon turhan suuriksi paisuneiden uskontojen muutenkin tolkuttomat määräykset.

Koska burka peittää naisen koko ruumiin, se on omiaan vaimoaan piekseville aviomiehille, sen peittäessä aiheutetut ruumiinvammat (mustelmat, palovammat, arvet..). Onkin ihmeteltävää, ettei Suomessa olla vielä otettu käyttöön burkaa.

Myös sanonnalla "se kel' onni on, se onnen kätkeköön" voi olla jotain osuutta säädöksessä. Tämän sanonnan sovinistinen varaus ei kalpene edelliselle, viitaten aviossa olevan miehen mahdollisuuksiin saada halutessaan melko vaivattomasti pesää. Toisaalta avion ulkopuoliset tahot eivät saa haluja ottaa tätä onnea, kun se on kätketty. Tämä teoria toisaalta kielii burkapakkoa pitävien maiden miesten heikosta tahdosta ja itsehillinnästä.

Voi olla mahdollista, että kyseisten maiden alkuperäisväestön huomattava karvaisuus halutaan peittää ainakin naispuolisten edustajien osalta.

Burka voi olla myös taitamattomien/laiskojen transvestiittien salaliitto.

Viitteet[muokkaa]

  1. ...No joo, olisi tähän näköjään voinut kehittää jotain omaperäisempääkin...[1]