Bittinikkari

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bittinikkari on perinteinen käsityöläisammatti jossa bittejä nikkaroidaan esimerkiksi pienellä vasaralla ja pinseteillä. Aina välistä joudutaan tietysti tuunaamaan esimerkiksi rälläkällä. Tämä perinteinen miehekäs käsityöammatti on usein korvattu koneellisella tekemisellä, mutta moni arvostaa vielä sitä että asiat tehdään käsin.

Bittien nikkarointia voidaan pitää ammattina jossa kuultaa kaipuu taiteellisuuteen ja vanhoihin hyviin aikoihin jolloin taitava käsityöläinen vielä sai olla mies ja paiskata käteensä työrukkaset ja työntää kätensä sen jälkeen sottaiseen työhön. Siksi nikkaroituja bittejä myydäänkin yleensä ylellisyystuotteiksi.

Bittinikkareita on usein moitittu huonosta laadusta, mutta tämä johtuu siitä että käsityössä mukaan tulee aina mukaan pieniä hintaa nostavia virheitä. Ne eivät ole huono asia vaan merkki inhimillisyydestä.[1]

Moni ajattelee että bittien nikkarointi onkin osa sivistynyttä elämäntapaa. Sillä bittien nikkaroimisessa on tiettyä taiteilijuuden boheemia maailmankuvaa. Sillä kun kesimääräinen datanomi näivettyy jossain kälyisessä kylmässä Suomessa energiasäästölampun kalseassa valossa[2] on kunnon Amerikkalainen käsityökäisbittinikkari makoilemassa Floridassa ylenpalttisessa auringonpaahteessa. Välistä bittinikkari valmistautuu henkisesti vaativaan käsityösuoritteeseen, sitten hän rentoutuu ja välistä otetaan lomaa loikoilusta ja livahdetaan kultaketju kaulassa kilisten lusmuillen nauttimaan rentoutumisesta.

Sitten kun asiakas saa tämän taiteilijatuotoksen, niin asentelee hän sitä. Ja iloitsee kun lopulta isolla työllä sai sovitettua sen ohjelman koneeseen. Ihailee kaunista bugirivistöä ja virheilmoitusten esteettistä kompositiota. Nauttii varoituspiippausten teknorytmeistä ja kuuntelee tietokoneen jurskutusta.

Siinä jurskutusta kuunnellessan hän ei esimerkiksi työpaikalla voi tehdä työtä. Joten siinä on juuri sopiva aika käydä kahvitauolla tai tupakalla. Tai jos on rentoutumishenkinen, voi ottaa lokoisan asennon ja kuunnella sitä miten tuo runksuttava tietokone kuulostaa aivan megahyvin viritetyltä ferrariautolta joka ei rämise vaan surraa ja ruksuttaa. Siinä ei voi olla tulematta mieleen se, että juuri sellaisella ferrariautolla tämä käsityönä ohjelman rakentanut Floridalainen bittinikkari ajeleekin. Tämä yhteys tekijän ja kokijan välillä antaa tietysti taiteellisen elämyksen joka antaa kokemuksen yhteydestä luonnon kanssa.

Katso myös[muokkaa]


<references>

  1. Mitä tämä sitten kertookaan ihmisyydestä. Se on aivan eri asia.
  2. Jossa vielä väärän värilämpötilan ja huonon epäsopivan mallin on marketin lamppuosastolla tietämättömyyttään valinnut, pöljä.