Ayrton Senna

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Senna vuonna 1988.

Ayrton Senna da Silva (s. 21. maaliskuuta 1960 – k. 1. toukokuuta 1994) oli brasilialainen vapaustaistelija, joka tunnettiin taisteluistaan Alain Prostia vastaan. Senna voitti lopulta itse taistelun, mutta menehtyi dramaattisesti kesken kiivaan taistelun. Senna ajoi myös Formula 1 -sarjaa, mutta huonolla menestyksellä.

Elämä[muokkaa]

Varhainen elämä[muokkaa]

Ayrton Senna da Silva syntyi köyhään brasilialaisperheeseen keskelle Amazon-jokea. Jokea ylittäessään hän kohtasi useita villipetoja kuten jokiapinoita, krokotiilipiraijoja ja ipanoiden ulostekikkaroita. Hän kuitenkin taisteli niitä vastaan ja oppi itsepuolustusta.

Senna ei käynyt peruskoulua, vaan hänelle opetti kaiken mestari Pelé. Vuonna 1976 Senna joutui dramaattisesti keskelle Brasilian sisällissotaa, jossa hän joutui hävinneen joukkueen osaksi. Hänet vangittiin ja häntä kidutettiin, mutta hän ei antanut periksi. Hänet jopa ristiinnaulittiin, mutta hän pakeni yöllä, koska hänet unohdettiin kiinnittää ristiin nauloilla.

Sisällissota oli ohi ja Senna palasi Sao Pauloon. Hän eksyi vahingossa F1-radalle, jossa oli para-aikaa kilpailu meneillään, jossa häneen törmäsi eräs kilpailussa mukana ollut. Kuljettaja menehtyi vammoihinsa, mutta Sennalle ei käynyt kuinkaan. Tätä pidettiin ihmeenä ja Sennasta tehtiin radan turvallisuusvartija.

Ratavartiuudesta ammattisoturiksi[muokkaa]

Senna toimi ratavartijana vuosina 1979-1981 kunnes hän kyllästyi hommaansa ja lähti etsimään uutta potkua kunnes tapasi hevosen. Senna päätti palata armeijaan, mutta ajoi vapaa-ajalla äitinsä rakentamalla mikroaaltouunilla. Hän menestyi kilpa-autoilussa ja voitti mm. Wimbledonin Grand Prixin ja sitä kautta Brittien mestaruuden. Kaudeksi 1984 hän pääsi huipputalli Tolemanille, mutta sen jälkeen vuorossa olivat umpisurkeat Lotus, McLaren ja Williams. Senna lopetti huonon menestyksen siivittämänä F1-uransa.

Ammattisoturina Sennasta tuli legenda. Hänet tunnettiin häikäsevästä kyvystään kehittää aseita yhdessä mekaanikkojensa kanssa. Armeijassa Senna halusi vain tuhota vastustajan, eikä mitään muuta.

Menestyttyään Brasilian armeijassa, Senna pääsi lopulta Ateistien kansalliseen armeijaan taistelemaan Uskonnollisten kansainvälistä armeijaa vastaan.

Armeijan päällikkönä[muokkaa]

Sennasta tuli armeijansa päällikkö vuonna 1988. Hänen komppanjassaan oli hänen lisäkseen mm. Alain Prost. He alkoivat kilpailla toisiaan vastaan, kumpi ampuisi enemmän vihollisia. Senna ampui 900 ja Prost 870 vihollista.

Seuraavana vuonna taistelu yltyi, kunnes lokakuussa tapahtui dramaattinen käännös. Prost ja Senna ampuivat "vahingossa" toisiaan. Prost jäi makaamaan avuttomana maahan, mutta Senna jatkoi kulkuaan. Prost sai lopulta apua, mutta tulistui tapauksesta niin että vaihtoi Uskovaisten puolelle.

Senna jatkoi joukkueensa voittokulkua, kun Prostiin puolestaan ei luotettu ollenkaan Uskovaisten puolella ja hänet erotettiinkin sieltä vuoden 1991 päätteeksi. Ateistit saivat Sennan johdolla niskalenkin Uskovaisista. Vuonna 1992 tapahtui kuitenkin ratkaiseva muutos. Uskovaisten aseet olivat selvästi tehokkaampia kuin Ateistien ja kaikki näytti kääntyvän niiden hyväksi.

Prost teki paluun Uskovaisten puolelle vuonna 1993. Prost sai kuitenkin yliotteen Sennasta ja oli vähällä tappaa tämän pari kertaa. Senna kyllästyi ja päätti kääntyä uskovaiseksi, mutta Prost päätti lopettaa armeijauransa.

Kuolema[muokkaa]

Senna menehtyi kesken kiivaimman taistelun San Marinossa 1. toukokuuta 1994. Hän oli juuri ampumassa Michael Schumacherin, kunnes joku ampui Sennaa päähän kuin tyhjästä. Senna kitui, kunnes pari tuntia myöhemmin menehtyi vammoihinsa. Ampujaa ei koskaan saatu selville.

Sennan ruumis silvottiin ja ängettiin arkkuun, joka upotettiin maan alle. Hän lepää tällä hetkellä synnyinkaupungissaan Sao Paulossa. Kerrotaan että Prost silloin tällöin käy haudalla, avaa sen ja käyttää Sennan pääkalloa vatsastapuhumisnukkenaan. Toistaiseksi yhtään tapausta ei ole vielä todistettu.

Sennan liittolaiset[muokkaa]

Sennalla oli seuraavat liittolaiset:

  • Johnny Cecotto
  • Pierluigi Martini
  • Elio de Angelis
  • Johnny Dumfries
  • Satoru Nakajima
  • Gerhard Berger
  • Michael Andretti
  • Mika Häkkinen
  • Damon Hill (osittain)

Hill oli Uskovaisten puolella, kun Senna liittyi niihin. Yleisesti ottaen Sennan läheisin liittolainen oli Berger. Lähempää suhdetta heidän välillään ei ollut.