Aspergerin oireyhtymä

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Aspergerin syndrooma)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angry-monkey.jpg Me uskomme, että sinä tulet ottamaan pahasti nokkiisi tämän artikkelin sisällöstä. Älä kuitenkaan lähde tyhjentelemään artikkelia tai kirjoittamaan sinne omaa mielipidettäsi. Lue ensin Hikipedian vastuuvapauslauseke ja jos sinulla vielä senkin jälkeen on halu riehua, kirjoita mielipiteesi artikkelin keskustelusivulla asialliseen sävyyn, kiitos.

”Sen jälkeen, kun kattiloiden keräily, sanaluokat ja kilpikonnat olivat tyrmistyttävästi antaneet minulle pakit ikuisiksi ajoiksi, löysin viimein sen oikean - autojen rekisterinumerot. Kuljetan nykyään kameraa kaikkialla, ja kuvaan joka ikisen rekisterikilven numerot. Kirjaimista en niinkään välitä - antoivathan sanaluokat minulle ikävästi pakit. Kokoelmassani ovat jo melkein kaikki luvut 001-134 väliltä. Ainoa puuttuva on 086.”

~Tuntemattoman assin kommentti
Tyypillinen suojatyöpaikka Asperger-henkilölle

Aspergerin oireyhtymä (AS, kts. Aspergerin syndrooma, jonneksi: Assburger) on laaja-alainen neurobiologinen häirintätila, jossa Asperger-viruksen aiheuttamat oireet yhtyvät ihmisen hermostossa. Toimintaansa ne tarvitsevat energiaa, joten oireyhtymätilassa oleva henkilö imee itseensä kaikenlaisia vaikutteita ympäristöstä. Virus kuitenkin hajoittaa eli analysoi ne kappaleiksi muuntaen ne tunnistamattomaan muotoon. Näin kommunikaatio AS-potilaan ja muun sosiaalisen ympäristön välillä on haasteellista ja epäsuoraa. Pahinta on, että keskushermoston haltuunottaja myös syytää hajoamistuotteet erilaisina kasautumina ulos, joita muiden ihmisten on varottava. Yleiseksi tavaksi onkin muodostunut, että näille "asseille" ei syötetä mitään, eli varsinkin puhumista vältetään. Myös tästä johtuu tietynlainen sisäänpäinkääntyneisyys, kun henkilö luulee menevänsä itseensä ja saavansa tärkeääkin ravintoa. Kielien nielaisemisiin tukehtuukin n. 35 % AS-henkilöistä. Nimi Asperger tulee oireyhtymän pitkäaikaisen keksijän tutkijan Hans Aspergerin mukaan.

YK:lla on vuodesta 2010 ollut erityinen Asperger-järjestö, Ulicef.

Asperger-virus

Aspergerin oireyhtymä johtuu veren välityksellä leviävästä Asperger-viruksesta, joka aiheuttaa pysyviä vaurioita hermostossa, erityisesti aivoissa. Virus saadaan yleensä jo sikiönä, koska silloin sikiön vastustuskyky on vielä heikko. Äiti voi epähuomiossa syödä ruokaa, joka on altistunut verelle. Äiti ei kuitenkaan sairastu kuten eivät äidit yleensäkään, tai hän syö television YH-kanavalla mainostettua vastustuskykyä parantavaa jogurttia. Jopa lapsen ollessa vanhempi äidin vastustuskyky voi olla niin hyvä, että hän pääsee eroon Aspergerin oireyhtymän aiheuttamista ongelmista ja lapsestaan.

Kiinnostava kuva

Yleiskatsaus

Asperger-henkilöt viihtyvät usein yksin, koska ruoan hajoittamiseen tarvitaan paljon aikaa. Henkilön, jolla on Aspergerin oireyhtymä, tunnistaa helpoiten siitä, että hän on noin 85 minuuttia hiljaa, minkä jälkeen seuraa 30:n minuutin puheripuli. Sen aikana verbaalisakka poistuu kyseisestä henkilöstä ja mahdollinen ylianalysointi saattaa jumituttaa koneen. Edellä mainitun ääntelyn ja hiljaisen toiminnan periaatteista ei olla aivan selvillä, mutta asianhaaroja tutkitaan ja tutkimuksen arvioidaan kestävän yhtä kauan kuin maailman pisimmän lauseen lukemisenymmärtäminen. Tätäkin artikkelia on lyhennetty jopa luvattoman lyhyeksi, koska muuten selitykset saattaisivat aiheuttaa vaarallista lavantautia. Tämä tieto ollaan kuitenkin saatu hyvin alhaisen luottamuksen lähteestä. Lukuisille Asperger-hikipedisteille tämä aiheuttaa turhautumista ja heistä kirjoitusvirheidenkorjaaja-Asperger-henkilöt siirtyvät muurahaismaisesti siivoamaan muita artikkeleita, ja sotkija-Asperger-henkilöt siirtyvät itse kirjoittamaan tasan niin monenlaisia artikkeleita kuin on Asperger-henkilöitäkin, eli yhdenlaisia per henkilö.

Keho

Asperger-henkilöillä on suppeat mielenkiinnon kohteet, eivätkä he tämän takia välttämättä näe ympärilleen ja hallitse kehoaan onnistuneesti. Asperger-henkilö saattaakin saada kehuja silloin, kun kehonhallinta toimii niin, ettei muihin kohdistu vahinkoa. Myös itselle aiheutetut ruhjeet unohtuvat esimerkiksi vauhdin hurmassa helposti, vaikka yleensä pienetkin haavat ovat suurikin asia. Asperger-henkilöt ovat tykästyneet myös erilaisiin esineisiin, kuten tuoleihin, joissa on siteet. Myös erilaisten vaatekappaleiden, kuten sukkien ja alushousujen kanssa leikkiminen on yleistä. Monenlainen keräileminen on keholle tyypillistä, kuten lian lisääminen vaatteiden, ihon ja karvoituksen päälle - toisaalta myös pakonomainen puhdistusinto voi olla mahdollista ja liiallinen hankaaminen tappaakin arviolta 1500 Asperger-ihmistä vuodessa Suomessa. Lähde? Muita suosituimpia keräilykohteita ovat naisten ja raitiovaunujen kuvat, sekä putkinäkölasit.

Noin puolet Aspergerin oireyhtymää sairastavista on ylipainoisia vähäisen liikunnan takia ja puolet alipainoisia liiallisen tärinän vuoksi. Erilaisten jatkuvien pakkoliikeiden — esimerkiksi käden heiluttamisen — takia käden lihakset voivat toisaalta olla myös huippukunnossa ainakin jonkin tietyn alagenren viisivuotisperiodin musisoimiseen, jota muut eivät useinkaan halua seurata.

Hoito

”on autistilapsia, jotka eivät ole koskaan puhuneet kellekään muulle perheensä ulkopuoliselle kuin minulle”

~Tuomas Enbuske[1]
Hoitorobotti Asperger-lapsille. Asperger-lapsi on sylityttänyt tutkijan rakastajarobotille, joka ei irroita otettaan

Aspergerin oireyhtymää sairastavia ei voida hoitaa, mutta heitä voidaan käyttää. Moni assi on kuidenkin esimerkiksi äidinsä hoidokki. Asperger-henkilöitä voidaan käyttää monenlaisissa vammaa vaativissa työtehtävissä, kuten assistentteina. Yleinen käytäntö on assien käyttäminen vaikeasti automatisoitavissa tehtävissä, kun ei esimerkiksi yleisen tavan mukaan olla löydetty tarpeeksi osaavaa ohjelmoija-assistenttia. Asperger-nuorille tulee usein jakso, jolloin heidän taitonsa tilapäisesti taantuvat, kun he vetäytyvät sosiaalisista yhteyksistä, suhtautuvat välinpitämättömästi henkilökohtaiseen hygieniaan ja uppoutuvat intensiivisesti omiin kiinnostuksen kohteisiinsa (vrt. datanomi). Taantumisjakso mahdollistaa onneksi useiden muiden ongelmien puhkeamisen, joita kyllä voidaan hoitaa.

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...jos Aspergerin oireyhtymäinen pääsee treffeille ja kaikkia todennäköisyyksiä vastaan myös saatille, ja jos toinen kuiskuttaa hänen korvaansa pyynnön laskea housunsa, niin Aspergerin oireyhtymäinen singahtaa tikkana vaatekaapille luetteloimaan?

Leimautuminen

Muista ihmisistä poiketen Aspergerta sairastavat leimautuvat jossain vaiheessa elämäänsä johonkin asiaan. Leimautuminen tapahtuu yleensä ensisilmäyksellä kuin rakastuminenkin, mutta sitä seuraa pitkä prosessi, johon liittyy yleensä intensiivinen syventyminen kirjojen ja Internetin parissa. Leimautumista ei ole tutkittu paljoa, mutta nykytiedon mukaan prosessi on nelijakoinen. Ensisilmäyksellä tapahtunutta "esileimautumista" seuraa "hankintaleimautuminen", jonka aikana Aspergerin oireyhtymästä kärsivä henkilö hankkii käsiinsä kaiken tiedon kyseisestä aiheesta. Tätä jatkaa "keskileimautuminen", jolloin henkilö siirtyy hankinnasta tiedonkäsittelyyn ja saattaa tehdä esimerkiksi kattavat muistiinpanot aiheesta. Prosessi päättyy "syväleimautumiseen", jolloin leimautumisen kohde joko käännyttää aspergerin vihaisesti pois tai suostuu ikuisesti kumppaniksi. Erään kuuluisan aspergerin sanoja lainaten: "Sen jälkeen, kun kattiloiden keräily, sanaluokat ja kilpikonnat olivat tyrmistyttävästi antaneet minulle pakit ikuisiksi ajoiksi, löysin viimein sen oikean - autojen rekisterinumerot. Kuljetan nykyään kameraa kaikkialla, ja kuvaan joka ikisen rekisterikilven numerot. Kirjaimista en niinkään välitä - antoivathan sanaluokat minulle ikävästi pakit. Kokoelmassani ovat jo melkein kaikki luvut 001-134 väliltä. Ainoa puuttuva on 086."

Aspergerin oireyhtymä ja Aspergerin syndrooma

Aspergerin oireyhtymä sekoitetaan usein Aspergerin syndroomaan, jolla tarkoitetaan Aspergerin oireyhtymään samaistumista. Aspergerin oireyhtymä lyhennetään kuitenkin yleisesti AS. Aspergerin syndroomasta kärsivä ainoastaan kuvittelee kärsivänsä Aspergerin oireyhtymästä löytääkseen selityksen omalle alikehittyneelle sosiaalisuudelleen. Aspergerin syndrooma havaitaankin yleensä ns. "itsediagnoosina", jossa kehnotaitoinen, ystävätön, vuorovaikutuskyvytön ja ylimielinen henkilö yhtäkkiä havaitsee omien pitkäaikaisten henkilökohtaisten valintojensa johtuvan takautuvasti syntymästä asti läsnäolleesta Asperger-viruksesta.

Kuuluisia asseja

Katso myös

Aiheesta muualla

  • Aspergerilaisten mielipiteitä tästä artikkelista. Otoksia:
    • Ehkä olen hitusen huumorintajuton tai jotain, mutta minua tuo ei kyllä pahemmin naurattanut. Erityisesti kuva [ei tuo nykyinen, vaan] oli tosi huono... Jos tuon tekstin laittaisi johonkin paremmin tunnettuun yhteyteen, niin kirjoittaja voisi löytää itsensä oikeudesta... (nimim. Meppu 12. marraskuuta 2008)
    • Luin vaan pari riviä, koska otti päähn se [neuro?]tyypillinen kakara joka siinä heilui. Eli on niin huono etten viitsi kokonaan lukea. (nimim. maanvaiva 13. marraskuuta 2008)
    • Hikipediahan on niin huono, että alkaa naurattaa väkisinkin. (nimim. Laiturille jäänyt 21. helmikuuta 2010)
    • Mutta nyt iski identiteetti kriisi, miten on mahdollista että minä, joka loukkaantuu niin usein ja on niin vihainen aina ja alvariinsa ei suutu tästä yhtään? Ei voi olla mahdollista. Minä saanut miltei jokaiselta menestyneeltä As-intellektuellilta kuulla että olen se syy , minkä takia sanotaan "Syöpä kehittyy"-juttu eikä Väyrynen. Mitä on oikein tapahtunut? (nimim. Ruosteinen ritari 20. huhtikuuta 2010)
  • Casey Ryback & Katkotut Kädet: Assburger