Arkhimedeen laki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkhimedeen laki on kreikkalaisen keksijän, insinöörin ja spontaanin paljastelijan Arkhimedeen keksimä lainalaisuus, jonka mukaan:

Kun menet täynnä vettä olevaan ammeeseen, puhelimesi soi. Puhelinsoiton tärkeys on yhtä suuri kuin ammeessa istuvan vitutuksen, istujan massan aiheuttama putoamiskiihtyvyyden sekä puhelimen ja ammeen välisen matkan tulo.

Matemaattisesti laki merkitään näin:

[math]\displaystyle{ F_B = \rho_ \cdot V_ \cdot g }[/math]

jossa [math]\displaystyle{ \rho_{} }[/math] on puhelimen etäisyys ammeesta, [math]\displaystyle{ V_{} }[/math] vitutuksen määrä ja g putoamiskiihtyvyys.

Sovelluksia[muokkaa]

Kliinisten tutkimusten mukaan korvaamalla vesi sementillä voidaan vitutuskerrointa nostaa hyvinkin korkealle.

Arkhimedeen lakia voi hyödyntää sen päättelemisessä, pitäisikö puhelimeen oikeasti vastata. Se toimii myös eräänlaisena Murphyn lain pohjana. Ongelmana puhelinvastaus kysymyksessä on se, että kun puhelun tärkeys nousee vitutuksen suurentuessa, niin kynnys nousta sen takia ammeestakin nousee. Teorian sääntöjen oikeellisuutta tänä päivänä on lisäksi horjuttanut muun muassa kännykän keksiminen ja suihkujen yleistyminen asunnoissa. Myös sähköpostiliikenteen lisääntyminen on vaikuttanut teorian vedenpitävyyteen.

Tarun mukaan Arkhimedes keksi lain, kun hän oli pitkän ja rankan työpäivän jälkeen laskeutunut kylpyammeeseensa ja oli juuri pääsemässä rentoutumisen seuraavalle asteelle, kun äkkiä viestinviejä kiljaisi ovelta "Hei, sinulle on asiaa". Arkhimedeen silmät rävähtivät auki, hän hyppäsi ammeesta ja ryntäsi ulos talosta ilman rihman kiertämääkään huutaen "Heureka!", joka on kreikkaa, ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna: "Ettekö saatana tajua, että olen todella vittuuntunut!". Palattuaan takaisin kotiinsa hän kirjoitti kantaaottavan yleisönosastokirjoituksen ja Arkhimedeen lain, joka silloisessa muodossaan sisälsi myös erinäisiä ajatelmia siitä, minne viestinviejien sietäisi joutua.

Katso myös[muokkaa]