Äänestäminen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muinainen vaalimainos. On huomion arvoista, että jo ihmisrodun alkuaikoina urheilullisuus ja karisma purivat äänestäjiin.

Äänestäminen tarkoittaa toimintaa, jonka toteuttavat yhteisön jäsenet ja jonka avulla pyritään aiheuttamaan jonkin näköinen päätös näennäisen konsensuksen kautta. Valtion tasolla äänestäminen tarkoittaa toimintaa, jolla valtio yrittää saada pienet, surkeat ja mitättömät asukkaansa tuntemaan itsensä jollakin tapaa tärkeäksi. Demokratian alkuaikoina tämä saattoi toimiakin, mutta sittemmin ihmiset ovat viisastuneet Lähde? pakolliseksi käyneen yleissivistyksen kautta, ja suurin osa tietää nykyään olevansa täysin merkityksettömiä.

Äänestämisen historia[muokkaa]

Ei siitä kauan ole...

Kuten sanasta "äänestäminen" käy lähemmin tutkittaessa ilmi, on sillä alun perin tarkoitettu jumalattoman mekkalan pitämistä, ns. huutoäänestystä. Aikoinaan lannevaatteiset esi-isämme hyppivät nuotioiden ympärillä ja mylvivät omaa tahtoaan esille. Kun tällainen möhömahainen apinalauma kunnianarvoisa esi-isäin joukko sitten kaipasi itselleen johtajaa, äänestettiin se heidän joukostaan karjumalla.[1]

Edellä esitetyllä tavalla äänestäminen tapahtui tuhansia vuosia. Sitten seurasi pimeä välivaihe, jonka aikana äänestäminen loppui lähes tyystin. Valituiksi tulleet johtajat näet antoivat virkansa periytyä lapsilleen, joilta se taas periytyi omille lapsille jne. Lopulta syntyi vallassa olevia sukuja, joiden johtajuus oli saavutettu jossain niin kaukana ihmisaikojen aamuhämärissä, ettei kukaan enää voinut olla varma sen alkuperästä. Ihmisluonnolle tyypilliseen tapaan johtajat kehittivät ympärilleen myytin, jonka mukaan he olisivat joko jumalten tuurajia maan päällä tai suoranaisesti jumalista periytyneitä ja erehtymättömiä hallitsijoita. Huolimatta väitteen korniudesta se meni yllättävän usein läpi.

Äänestäminen nykyään[muokkaa]

Demokratia on kuin hiekkalinna, jossa valtio on linna, ja kansalaiset ovat hiekanjyviä jotka pitävät sen kasassa.

Demokratian uudelleen keksiminen lopetti monissa maissa ihmistä alistavan, mutta ah, niin toimivan vallan periytymisen. Demokraattisissa maissa kaikilla täysi-ikäisillä on yhtäläinen äänioikeus. Äänestämisen voi siis katsoa joko ylentävän tai alentavan ihmistä tapauskohtaisesti. Se tarkoittaa sitä, että olitpa miten älykäs tai rikas tahansa, olet samalla viivalla aikuisikään ehtineen keharin kanssa. Keharille tämä taas on suotuisa tilanne. Sitä paitsi, vaikka valtiosi kuinka yrittäisi huijata sinua, ei äänelläsi oikeasti ole mitään merkitystä. Juuri tällaisten ilmiselvien epäkohtien vuoksi kaikki viisaiden ihmisten johtamat maat ovatkin kieltäneet äänestämisen ja demokratian lailla.

Viitteet[muokkaa]

  1. Vaihtoehtoinen valintamuoto oli vielä nykyäänkin käytössä oleva kaikkien muiden alistaminen ja ruotuun pistäminen.